07.03.2022
Cum trecem peste starile de anxietate in aceasta perioada, afla de la psihologul Lorina Buga: „Nu trebuie sa negam ceea ce simtim, trebuie sa dam frau liber emotiilor si sa traim in prezent” - VIDEO

Probabil putini sunt cei care nu au avut stari de anxietate sau neliniste in ultima saptamana. Psihologul Lorina Buga ne da cateva sfaturi practice care ne vor ajuta sa depasim aceste stari neplacute, in cadrul emisiunii „O Seara Perfecta”.

In aceasta perioada nu doar oamenii simpli au nevoie de ajutor. „Noi tot suntem oameni si in starile date am avut si noi niste reactii, niste simptome care s-au activat in functie de experienta fiecaruia. Este foarte important sa nu negam ceea ce simtim, deoarece ceea ce negam aduce doar la cresterea acestei frici care se activeaza la nivel de corp. Am avut si eu niste stari, pe care le-am recunoscut, le-am retrait si le-am asumat. Asta este profesia mea si nu am incotro”. 

Pentru a nu avea stari de anxietate, psihologul ne recomanda: „Atunci cand observi ca parca din starea aia care era mai echilibrata, te-ai activat la ceva, trebuie sa iti acorzi cateva clipe, undeva mai retras, sa inchizi ochii, sa respiri mai profund si sa te intrebi unde anume te-ai activat si ve-i observa ca imediat o sa iti apara in fata o imagine, o stire. Si atunci cand te prinzi la acea imagine care te-a indus intr-o stare de hipnoza, in care te-ai transpus fara sa observi, trebuie sa tragi adanc aer in piept si sa repeti ca „asta nu este despre mine”. Si cand zic acest lucru, nu inseamna ca noi devenim cumva indiferenti sau nu ne pasa. Pur si simplu acest lucru chiar nu este despre noi, caci noi suntem doar niste spectatori. In momentul in care vei repeta aceasta fraza, vei observa ca parca tii mai usor pe suflet si atunci mintea nu se mai agita si nu mai primeste diferite ganduri negative.

Umanitatea nu are granite! Cleopatra Stratan si Edward Sanda au donat pentru refugiatii din Ucraina: „Traim vremuri grele, dar in acelasi timp, nu costa nimic sa fim oameni” - VIDEO

A doua tehnica, mult mai usoara, in cazul in care nici nu iti poti aduce aminte de la ce a pornit totul, este usoara si este des recomandata de psihologi. Trebuie sa incrucisam bratele, in asa mod incat sa putem misca palmele si incepem sa ne batem pe rand peste umar, un pic mai tare, ca sa simti. Si veti observa ca, in timp ce faceti acest exercitiu, o sa va puteti focusa mai atent asupra unui lucru, pentru ca la nivel de psihic merge ca o dezbatere si te readuci inapoi in realitate. Trebuie sa ne readucem la realitate si sa intelegem ca acum, in secunda data, noi suntem in siguranta”.

Totusi, ingrijorarile sunt mai mult pentru viitor, de unde si apare iarasi aceasta stare de anxietate. „Este important sa ne aducem mereu in momentul prezent. Noi, de fapt, nu putem lua decizii pentru nimeni inafara de noi insine. Fiecare trebuie sa faca ceea ce simte si daca simti ca tu vreai sa pleci, atunci pleaca. Indiferent cat de dotati vom fi noi si cat de inteligenti, nimeni nu poate prevedea viitorul si trebuie sa intelegem acest lucru, pentru ca sa ne putem focusa pe realitatea de azi. Si atunci cand ne focusam pe noi, trebuie sa ne cautam ceva activitati, daca vrem sa ajutam, trebuie sa ajutam, indiferent pe cine, pe ai nostri, pe cei care vin. Trebuie sa o faci din interior, caci daca nu o faci din suflet, atragi mult mai mult negativ”.

Starile de anxietate aduc si probleme de sanatate.„Cand mergem cu tot negativul in spate e ca si cum am purta multe cojoace grele. Eu recomand urmatoarele: Nu mai ignora realitatea, caci atunci cand zici ca esti puternic si nu te afecteaza nimic, de fapt tu te minti singur pe tine, pentru ca iti este frica sa simti ce ai in tine. Trebuie sa dai frau liber emotiilor, pentru a te putea relaxa si a putea continua realitatea de astazi. Cu cat mai mult noi inhibam emotiile in noi, cu atat mai mult corpul va avea de suferit. Trebuie sa simtim unde este limita”.

Acum, fluxul de informatie este foarte mare si acest lucru face ca oamenii sa fie mult mai stresati. „Aici ar trebui ca fiecare dintre noi sa se intrebe ce doreste cu adevarat. Trebuie sa ne intrebam pentru ce noi de fapt vrem sa citim o stire si ii urmarim pe toti cei care vorbesc despre acest lucru. Eu recomand sa privim si sa extragem doar informatia de care noi avem nevoie, pentru a cunoaste stric realitatea, dar nu trebuie sa ne transpunem acolo”.

Victoria Rosca - despre razboiul din Ucraina si critica pe care o primesc bloggerii in aceasta perioada: „M-am saturat ca vesnic lumea online-ului sa fie blamata” - VIDEO

Psihologul a spus ca ea, de asemenea, a adapostit cateva persoane la ea acasa. „De fapt am avut trei prize, dar toti cumva au fost in treacat. Prima data erau trei femei cu copii, a doua au fost sapte oameni si acum avem doua familii, in total tot sapte persoane. Habar nu am cine sunt, nu sunt rude de ale mele. Noi facem ceea ce simtim ca trebuie sa facem, dar noi nu incercam sa nu ne simtim pe noi insine in pielea lor. Foarte mult mi-a placut un moment in care un baietel de vreo 10 ani s-a trezit si a intrebat-o pe mama lui: „Mama, noi ne-am trezit in tara oamenilor buni?””. 

Sursa FOTO: Instagram

Articole din aceeasi categorie