04.08.2024
Cum ajungem dependenți de zahăr? Doctorul Lavinia Bratu: „Ne dăm seama că ne lipsește ceva în viața atunci când dulciurile au rol de cel mai bun prieten” - VIDEO

În cadrul unui podcast, Lavinia Bratu, doctor biolog și expert în nutriție, a dezvăluit impactul zahărului asupra sănătății noastre. Cum ajungem să fim dependenți de zahăr, dar și care sunt efectele negative ale consumului acestuia, vezi în articolul de mai jos. 

„Creierul iubește dulcele, creierul nostru iubește ciocolata, o spun oamenii celebri care lucrează în domeniu. Glucoza este cea mai rapidă sursă de energie în celula noastră”, a povestit Lavinia Bratu, doctor biolog.

Tonul vocii îți trădează adevăratele gânduri și emoții! Teodora Mețiu, trainer de dicție: „Vocea are multe scurgeri de sentimente” - VIDEO

De-a lungul timpului, ne formăm mai multe dependențe. „Laptele matern este o combinație de macroelemente, acolo există gustul dulce, noi ne naștem, iar laptele pe care îl consumăm este dulce. Pe lângă faptul că suntem dependenți de oxigen, mai suntem dependenți de laptele mamei și de afecțiune, care are un rol foarte important pentru noi ca si adulți”, a explicat Lavinia. 

„Am avut oameni cu care am lucrat, și atunci când aveau liber, se duceau la magazin și cumpărau un coș plin de dulciuri, trăgeau draperiile și mâncau acele dulciuri, ne dăm seama că ne lipsește ceva în viața atunci când dulciurile au rol de cel mai bun prieten”, a continuat specialistul. 

Care interpretare este mai reușită? Eva Timush a lansat un cover la piesa lui The Motans, „La ce te gândești” - VIDEO

Alimentația este considerată combustibilul nostru de funcționare. „Dacă ar fi ceva căruia aș putea să-i declar război în nutriție, acesta este zahărul rafinat. Până în 2022, Organizația Mondială a Sănătății cele mai multe cheltuieli pe care le făcea în medicina erau pentru bolile cardiovasculare, în 2030, se mută spre partea cognitivă, depresie, disfuncționalitate. Alimentația este foarte importantă, e combustibilul nostru de funcționare, iar zahărul este un pro inflamator la nivelul creierului”, a spus invitata podcastului.

„Într-un studiu este demonstrat, creierul unei persoane obeze cu adevărat dependentă de zahăr este similar disfuncțional precum a unui dependent de cocaină sau heroină. Am scris și o carte despre 30 de zile în care nu mănânci zahăr. Eu am făcut acestă provocare în pandemie, simțeam nevoia să o fac. Am primit niște mărturii fantastice, oamenii veneau după 7 zile spunându-mi că le-a dispărut dermatita de pe piele, sau erupțiile pe care le aveau pe față. S-au dus de când nu mai consumă zahăr, pe lângă faptul că au scăpat de kilogramele în plus”, a povestit doctorul. 

Lavinia Bratu este doctor biolog, psiholog clinician și autor a numeroase cărți despre noua filosofie a nutriției și stilului de viața sănătos.

SURSĂ FOTO: Facebook/ Dietetica - Dr. Lavinia Bratu 

Articole din aceeasi categorie