Poți să fii înconjurat de foarte mulți oameni, dar să te simți singur. „Adevărul este că noi toți ne simțim singuri. Este o diferență între însingurare și singurătate. Mie îmi place să stau singură, dar îmi este frică de singurătate. Aici este diferența, a sta singur în tăcere, este un moment de recuperare a noastră, de odihnă profundă, de cercetare de sine sau pur și simplu de relaxare. Noi suntem ființe sociale, avem nevoie să comunicăm, iar a fi singur tot timpul este cu totul altceva și este important să înțelegem această diferență”, a explicat Angela Stafii, doctor în filosofie.
„Atunci când încep să mă simt foarte singur și nu am cu cine vorbi există opțiuni diferite, omul poate să iasă într-o comunitate, pe rețele, poate să se înscrie la un curs, să se ducă la un sport, îi stă în putință să facă foarte multe lucruri și eu recomand să abordeze un astfel de stil de viață”, a continuat femeia.
Singurătatea poate apărea și din cauza conflictelor din interiorul familiei. Ea își face prezența atunci când te simți neînțeles de persoanele apropiate. „Singurătatea poate veni din foarte multe cauze, dar am zis, abordarea mea este diferită. Trebuie să ne gândim ce putem face cu acest sentiment pentru că, suntem adulți pentru că, suntem mari și pentru că, deja nu mai depindem de alții sau alegem să căutăm o persoană vinovată pentru acest sentiment al nostru, deci aici este diferența. Eu am puterea să ies din propria singurătate, din sentimentul pe care îl am. Căutând alți oameni, se poate întâmpla să nu mă accepte ai mei. Este trist, dureros, dar oricând există oameni care au interese comune cu mine”, a spus invitata podcastului.
Foarte mulți oameni nu sunt acceptați de membrii familiei, iar la rândul lor, nici ei nu acceptă pe alții. „Nu acceptă pe alții pentru că, nu vor dori să repete trauma, să repete suferința, de asta am zis, e nevoie să înțelegem ce se întâmplă cu noi. Avem o imagine ideală a familiei, creștem în amintirea raiului în care suntem cu toții acceptați și iubiți acasă. Cât este mai mare darul tău și cu cât ești mai deosebit în neamul tău, cu atât mai mult nu vei fi acceptat și nu este pentru că acei oameni nu te iubesc, ci este pentru că, din toate timpurile, a fi talentat a fost periculos și atunci neamul pe nivel inconștient îți arată să nu te deosebești de ceilalți”, a menționat Angela.
„De fapt, e paradoxal și e greu să înțelegi: <<Cum adică mă iubesc certându-mă? Cum adică mă iubesc criticându-mă?>>, dar ei încearcă să te protejeze și e singurul mod în care știu să facă acest lucru. Din păcate, noi iubim criticând”, a notat Stafii.
Critica este un mod prin care ne manifestăm iubirea: „Există cartea <<Cele cinci limbaje ale iubiri>>, eu aș adăuga al șaselea limbaj și asta ar însemna critică, pretenție. Este algoritmul prin care noi am învățat să iubim. Cu cât mai tare te critic, cu atât mai mult sper că tu vei fi cel mai bun și cu atât mai mult sper că tu vei reuși”.
SURSĂ FOTO: Facebook/ Angela Stafii