28.02.2022
Copilul tau te intreaba ce se intampla cand vede evenimentele din Ucraina si nu stii ce sa-i raspunzi? Psihologul Ina Crasnojon: „De fapt noi, adultii, suntem cei care transmitem la pachet emotiile copiilor nostri” - VIDEO

In aceste zile complicate, cel mai mult avem nevoie de liniste si de echilibru. Cum reusim sa le obtinem, dar si mai important, cum le explicam celor mici ce se intampla ne spune psihologul Ina Crasnojon, care a fost invitata in cadrul emisiunii „O Seara Perfecta”. 

Joi dimineata, din pacate, cu totii ne-am trezit intr-o alta lume si sunt multi oameni care nu au trait frica si sunt disperati. Dar cum sa trecem peste ea, peste starea de anxietate si de neputinta? „De fapt noi, adultii, suntem cei care transmitem la pachet emotiile copiilor nostri. Vrem sau nu vrem, dar nu putem sa negam emotiile pe care le traim, pentru ca comportamentul, de cele mai multe ori, ne tradeaza. Copiii observa ca noi suntem neadecvati, ca suntem furiosi, ca avem tonalitatea vocii ridicata. De asta, in primul rand, ceea ce facem noi este constientizam, sa acceptam, sa recunoastem ca noi traim o emotie, emotia de frica, ca noi suntem ingrijorati, ca suntem tristi pentru ceea ce se intampla. Doar ca, este bine sa fim atenti sa nu confundam ingrijorarea cu panica, ceea ce fac majoritatea adultilor cand incep sa panicheze. Atunci este mai complicat.Trebuie sa fim foarte atenti sa nu ajungem la furie, pentru ca modul in care noi traim acel moment de furie, ne blocheaza deja ratiunea si incepem sa fim destul de agresivi chiar in relatia cu cei apropiati”. 

Si-a dorit o fetita, dar s-a ales cu mai multe deodata! Gestul puternic pe care l-au facut Nina si Emilian Cretu: „La moment, in casa noastra stau cinci fetite si cinci maturi” - VIDEO

Pentru a ne linisti putin si a nu panica sunt cateva exercitii pe care ar trebui sa le facem. „In primul rand, ar fi bine ca fiecare dintre noi sa ne concentram pe rutina noastra, pe ceea ce avem de facut in fiecare zi. Cu siguranta ca fiecare dintre noi am avut pana acum ceva activitati, e bine sa avem in agenda notate activitatile pentru viitoarea perioada. Trebuie sa avem activitati interesante. E bine sa conectam partea rationala si sa ne gandim ce facem noi la moment, ce emotie traim. Trebuie sa fim cumva atenti la gandurile astea catastrofice, pentru ca ele uneori chiar ne fac sa nu ne simtim bine pe propriul nostru corp si incepem sa catastrofizam totul. Ma bucur foarte mult ca oamenii se mobilizeaza, asta cumva ne ajuta, ne mentine in tonus”.

Cum sa gestionam panica, care a dat peste lume in aceste zile si momente complicate. „Adevarul este ca, chiar daca noi cumva ne asiguram si ne aprovizionam, acest lucru nu ne ajuta sa ne simtim mai bine, dimpotriva asta demonstreaza ca oamenii ascund frica lor, recurgand la diferite comportamente de reasigurare. Este bine sa ne intrebam de ce facem noi asta, la ce ma ajuta pe mine. De fapt, daca am analiza un pic, sunt alte ganduri, care stau la baza acestei stari”. 

De multe ori, noua ni se pare ca copiii nostri nu inteleg nimic, insa ei totul inteleg si trebuie sa comunicam cu ei sincer. „Este bine ca noi sa comunicam, iarasi, in dependenta de varsta pe care o are copilul, pentru ca la fiecare etapa copilul are modul lui de gandi si in momentul in care copilul este mic, este gandirea concret actionala, el nu o sa inteleaga multe din ceea ce noi o sa-i spunem. Copilul doar aude ceva la televizor sau ne vede pe noi indispusi sau zice vad ca esti indispusa, esti trista si atunci, daca copilul a auzit cuvantul razboi sau lupte ar fi bine sa ii oferim o explicatie, ce inseamna asta, unde se intampla. In momentul in care copilul deja are varsta de patru, cinci, sase ani, acolo este si gandirea intuitiv plastica, are o imaginatie destul de bogata, este bine sa discutam mult cu copiii, sa vedem care sunt acele scenarii pe care ei le dezvolta, pentru ca in momentul in care el aude cuvantul razboi, lupta si copilul da frau liber imaginatiei, el isi poate imagina niste scenarii si atunci putem sa vedem un somn perturbat la copii sau ei pot avea o stare agitata. Cand incepem sa observam schimbari la nivel de comportament e bine sa discutam, sa ne asiguram ce a inteles sau care sunt acele scenarii care batuie prin creierasul sau. Deja, copiii care sunt mai maricei, dupa 12 ani, acolo unde incepe si gandirea abstracta, este bine sa vorbim cu ei, doar sa-i asiguram ca atata timp cat suntem aici impreuna, suntem in siguranta, vom fi impreuna, ne straduim sa facem fata. Pe copiii mai mari chiar nu poti sa-i protejezi la maxim de informatie sau pentru ca ei acceseaza si acum televizorul, internetul vuieste de noutati”.

Cantareata ucraineana Tina Karol s-a adapostit la o manastire. Ce mesaj le-a transmis rusilor cu lacrimi in ochi

„Este cel mai bine, cand noi parintii ne organizam in rutina noastra sa avem activitati interesante, sa petrecem timpul interesant, asa cum am facut-o inainte, sa radem in hohote, sa dam frau emotiilor”, mentioneaza Ina Crasnojon.

Totusi, cum ar fi mai bine sa explicam unui copil ce inseamna un razboi: „Mai intai, ar trebui sa ne asiguram, sa vedem ce stie copilul despre asta. Ei, de fapt, vad ca este razboi, oamenii se impusca, pentru ca vad la televizor si copilul deja transpune imaginile pe care le vede si isi face niste reprezentari in creieras, le transpune si, de asta, e bine ca noi sa adresam intrebari deschise copilului, nu venim cu interpretari, pentru ca noi avem ale noastre interpretari si putem duce copilul in eroare si il putem stresa si mai tare. Si atunci, eu mai intai adresez intrebari”. 

In institutiile de invatamant, copiiilor se arata stiri si diferite filmulete, imagini din cadrul acestui razboi, insa cat e de binevenit acest lucru:„Eu cred ca ar fi bine sa-i protejam, mai ales ca copiii nostri petrec acolo cel mai mult timp. Adevarul este ca noi nu putem sti cam cum este transmis mesajul. Cadrul didactic nu are mult timp ca sa inteleaga cam ce a inteles fiecare copil. De asta ar trebui sa ramana pe seama parintilor, pentru ca noi avem timp suficient si ne straduim sa transmitem informatia corect”.

Emisiunea „Vecernii Urgant” a fost scoasa din difuzare din cauza „evenimentelor socio-politice”. Prezentatorul a criticat razboiul dintre Rusia cu Ucraina

„Parintii tot ar fi bine sa se concentreze pe rutina lor, sa stie exact, daca pana acum nu au facut, sugerez acum sa o faca, sa scrie intr-o agenda ce o sa faca exact maine, pentru ca urmeaza zilele de weekend si ar fi bine sa stim. In caz contrar, daca nu oferim noi alternative sanatoase creierasului nostru, gandurile automate, irationale, vin cu duiumul”. 

In aceasta perioada, multi oameni au nevoie de ajutor, mai ales oamenii refugiati. „Ar fi bine ca noi sa nemobilizam si sa vedem ce putem face pentru ei. Pe mine, in general, ma ingrijoreaza copiii, pentru ca eu intotdeauna visez sa vedem copiii care rad in hohote. M-am gandit si la asta, ce as putea face eu personal sau impreuna cu colegii mei sa ne gandim ce putem face noi pentru aceste femei, ca sa le treaca mai usor totul. Ei nu sunt intr-o siguranta emotionala, pentru ca si mamele si tatii nu sunt bine si copiii asta vad si simt”. 

Sursa FOTO: Facebook

Articole din aceeasi categorie