Boris Foca a explicat ce este Camera de Comert si Industrie Moldova-China: „Camera de Comert si Industrie Moldova-China este o institutie de bussines organizata si creata de companii din Republica Moldova si are inceputuri in luna decembrie a anului 2018. Astazi, sarbatorim 5 ani de activitate, cu acest prilej am decis ca este corect si frumos sa readucem in opinia publica discutia despe relatia Republicii Moldova cu China. Am decis sa cream un forum economic prin care avem si invitati si din partea administratiei centrale, cat si mediul de afaceri".
Desi este inca la inceput, Camera de Comert si Industrie Moldova-China are scopuri bine conturate pentru viitor.
Boris Foca a mentionat care sunt obiectivele: „Noi avem obiective clare cel putin pentru perioada urmatoare, primul obiectiv este sa atragem cat mai multi investitori chinezi, atragem prin prisma situatiei geo-politice acolo unde companiile chineze vor face parte la reconstructia Ucrainei, iar din acest punct de vedere Republica Moldova poate deveni un hub regional pentru care v-a participa activ si indirect, noi cei care v-om detine acest hub”.
Pe parcursul anilor, Camera de Comert si Industrie din Moldova a reusit mai mule activitati in comun cu Camera de Comert Chineza din tara noastra.
„Partea a doua ar fi sa atragem cat mai multi turisti chinezi, etse de rusine sa ne uitam in statistica sa vedem ca anual Republica Moldova primeste 900 de chinezi si asta a fost 5/7 ani in urma. In schimb o tara cu 300 de mii de locuitori precum este Islanda poate primi la 5 milioane de turisti chinezi. Si un al treilea obiectiv este sa mergem cu cat mai multe companii din Republica Moldova in China, sa-i punem cap la cap cu producatori chinezi pentru a scoate lantul intermediar ca sa nu fie cat mai multi intermedieri la procurarea anumitor bunuri, adica cumparator-vanzator fara intermediari”, a adaugat Boris Foca.
Sergiu Harea a mentionat: „Din pacate in ultimii ani legati de pandemie si de razboiul din Ucraina, investitiile au stagnat, iar evenimentul pe care il avem astazi aici si avem si companii care au investit si in Romania vrem sa relansam aceste oportunitati de a investi in Republica Moldova. Forum-ul de astaz este un rezultat al insistentei Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova si camerei bilaterale in a trage investitori, in special cei care au investit in Romania, in a creste investitiile in tara noastra".
Ion Chicu a spus ce reprezinta China pentru noi: „Noi cu totii suntem constienti de ce rol are China pe plan international si atunci cand ne uitam prin prisma cifrelor intelegem ca noi ar trebui sa facem cu mult mai multe ca sa putem beneficia deplin de acest potential. Da, cifra comertului extern este impresionanta, depaseste un miliard de dolari, dar cand ne uitam in structura vedem ca avem o balanta negativa enorma. Noi exportam foarte putin in China actualmente si din pacate si dinamica este una in scadere".
In a doua parte a forumului s-au oferit certificate de membru companiilor care colaboreaza de jumatate de an cu Camera de Comert.
Simon Ciorba a dezvaluit: „Noi am semnat chiar un contract recent, dar inainte de asta am fost cu ei in China, asa ca o proba sa vedem ce ne iese. Desigur ca am venit inapoi cu niste chinezi care au fost interesati de vinurile noastre si ducem acum tratative cu ei. Nu ne dorim sa ne oprim aici, noi avem tendinta de a creste deoarece in fiecare an rulajul vinului tot creste".
Un invitat special la forum, care a primit si titlu de onoare a Camerei a fost ex-presedintele Petru Lucinschi.
Petru Lucinschi a mentionat: „Sa duci un bussines cu China nu este usor, in primul rand se incepe de la limba, in al doilea rand ca ei au o piata enorma de parca nu ar avea nevoie de noi. Cateodata este greu sa pornesti, dar daca ai pornit cu ei atunci noi suntem in favor".
*Acest articol este un produs comercial