Dupa ce a muncit mai multi ani peste hotare, Alexandru Drugus a revenit acasa pentru a pune pe roate o afacere in domeniul agriculturii. Alaturi de un prieten a plantat cel mai scump condiment din lume, sofranul.
„Am cumparat 500 bulbi din Olanda, i-am plantat. In cativa ani am observat ca s-au adaptat foarte bine. Sofranul nu este o planta capricioasa, se adapteaza foarte bine la conditiile materice, chiar daca tara sa de origine este Iran. Acolo este alta clima, insa am observat ca si la noi e okay”, Alexandru Drugus, cofondator companie agricola.
In 2021 au strans prima roada de sofran, proces foarte migalos. Dupa ce se culeg florile de sofran, fiecare stibla se scoate manual.
„Trebuie sa ai foarte multa rabdare la strans stigmatele, pentru ca va dati seama, ele sunt atat de mici. Le culegem manual, fiecare floricica in parte. Dupa care mergem acasa si lucram cu intreaga familie pana la 2-3 noaptea, in dependenta de catitatea pe care o avem. Floarea e de culoare violeta, stigmatele sunt doar cate trei la fiecare floare. Au fost si flori cu 4-5 stigmate, insa sunt foarte rare. E un lucru manual, inclusiv prasitul, saditul, scosul, tot absolut”, Dumitru Viziru, cofondator companie agricola.
Culoarea sofranului este ca nuanta aurului, iar pretul pentru un gram de produs este similar cu cel al metalului pretios.
„In unele tari ajunge pretul si la 50 de euro pentru un gram. Este scump, insa bucatarul care cunoaste ce este sofranul, ii este de ajuns sa foloseasca un gram de sofran la multe portii de mancare. Un gram il realizam in plicuri, iar trei grame - in bancuta, pentru ca e recomandat sa fie pastrat in sticla. Astfel se pastreaza mai bine”, Alexandru Drugus, cofondator companie agricola.
Pentru a produce un kilogram de sofran, se aduna firicelele a 150 de mii de flori. Dupa ce au fost atent culese, stiblele trebuie uscate.
„Sofranul se usuca de regula in doua moduri: in mod natural si la cuptor (45 minute la 45 de grade). Insa, noi optam mai mult pe modul natural. La temperatura camerei, bine imprastiat pe o hartie, il tinem timp de sapte zile. Putem tine si opt, noua zile. El trebuie sa fie bine, bine uscat, sa iasa din el toata umeditatea”, Alexandru Drugus, cofondator companie agricola.
Fiind un condiment scump, adesea acesta este contrafacut.
„Reiesind din faptul ca este foarte valoros si costisitor, este des contrafacut. Felul de a-l dizolva in apa este cel mai bun mod de a testa sofranul adevarat de cel fals. Sofranul fals este colorat. Cand le punem in apa, observam ca sofranul natural elimina culoare incetisor, vedem o culoare frumoasa, galbuie, proportionala. Are si un miros frumos, foarte placut. Cel contrafacut emana deodata culoarea si nici nu are miros”, Alexandru Drugus, cofondator companie agricola.
In gatit, sofranul este apreciat pentru gustul si mirosul intens. Acesta ofera bucatelor o frumoasa nuanta aurie.
„Bucatarii folosesc un gram, il dizolva intr-un litru de apa timp de 24 de ore, il pastreaza in frigider si il adauga dupa proportii necesare in diferite mancaruri. Cel mai des se foloseste in risotto. Dar se foloseste si in peste, in paste si multe altele. Noi acasa, cu sotia, preferam sa-l adaugam in ceai. Este foarte gustos si foarte benefic”, Alexandru Drugus, cofondator companie agricola.
Pe langa calitatile gustative, sofranul are si proprietati medicinale.
„Ajuta la tratamentul bolilor care tin de sistemul nervos, intareste imunitatea. In urma unor studii s-a demonstrat ca sofranul impreuna cu vinul rosu ajuta foarte mult la trezirea si intensificarea poftei sexuale. Se spune ca si Alexandru cel Mare folosea bai cu sofran pentru a-si trata ranile, iar Cleopatra facea deseori bai de sofran pentru frumusete”, Alexandru Drugus, cofondator companie agricola.
Principalii consumatori de sofran la moment sunt bucatarii, totusi agricultorii au planuri de extindere.
„Noi deja avem bulbi. Ne gandim sa ajungem la 4-5 hectare. Pentru ca e o planta perena si de la un bulb ea se inmulteste undeva la 8-9 in mediu, poate fi si mai mult. Ne gandim si sa exportam, pentru ca la noi piata e micuta”, Dumitru Viziru, cofondator companie agricola.