„Noi, trei artiste care ne-am imprietenit si ne-am expus acolo impreuna cu o doamna care de la un timp in coace ne cureaza cumva procesul nostru expozitional, ne-am gandit unde am putea sa ne mai expunem. Eu am venit cu ideea de a ne expune aici, la Consiliu Europei si ideea a luat foc. Asa si am ajuns noi, trei fete din Republica Moldova, sa povestim despre tara noastra prin pictura. Nu a fost greu pentru ca am fost acceptate din start. S-a cerut sa fie vazut mai intai lucrarile, dupa care au fost expuse”, a explicat Galina Vieru.
Potrivit artistei, ea impreuna cu colegele sale s-au gandit sa expuna „Orasele europene” pentru a face o conexiune cu Europa. „Eu am facut picturi cu Londra, Paris, Chisinau, Venetia, Kiev, Bucuresti. Am unit aceste orase pentru a arata lumii ca noi aici suntem cu gandul la Europa si cu adevarat ne-am dori sa ne integram in Europa si sa facem acest pas prin ajutorul artei”.
„Am fost si am aranjat expozitia, dupa care am fost la deschidere, am intrat pe acolo sa mai vedem ce fac picturile noastre. Am comunicat cu ambasadori din diferite tari, cu secretari de stat, cu persoane oficiale care s-au aratat deschisi pentru colaborari in viitor. Eu personal am stat mai mult de o saptamana acolo, dar am facut si o escapada pana la Paris”, a afirmat Galina Vieru.
In vremurile dificile de acum oamenii nu prea sunt interesati de cultura, insa totusi, potrivit artistei, sunt si cei care achizitioneaza picturi. „De la un timp incoace se cumpara mai greu, insa este important ca noi sa intelegem ca din aceste vremuri grele ne scoate cultura. Frumosul va salva lumea. Cand evadezi la un muzeu de arta, la opera, la cinema, macar pe ceva timp este mai fericit”.
Cand a fost la Paris, drumurile au dus-o la fel, spre picturi. „Am ramas profund impresionata de ceea ce am vazut. Sunt niste subtilitati pe care nu le poti explica. Tu esti constient ca ea a fost facuta cu 300 de ani in urma si cumva te conectezi la acel timp, la acea perioada. E ca o calatorie in timp, niste senzatii extraordinare”.
„Aceasta serie de lucrari, legate de orasele europene, este de fapt despre dorul moldovenilor plecati in toata lumea, care incearca sa recompenseze acest dor amar cu placerile vietii europene. Insa el oricum nu trece. Datorita acestor oameni, noi am reusit sa facem o schimbare in Republica Moldova. Sper foarte mult ca aceste greutati prin care noi trecem, cumva ne calesc si ne pregatesc pentru ca noi sa pasim mai ferm spre visul nostru de a deveni europeni”, a concluzionat Galina Vieru.