22.02.2022
Cealalta parte a popularitatii: De ce a ascuns Marilyn Monroe adevarul despre mama ei: „Ea si-a dat seama ca a calcat pe urmele mamei sale”

Pe 13 iunie 1926, Gladys Baker, in varsta de 26 de ani, si-a adus fiica nou-nascuta, Norma Jean Mortenson, la familia adoptiva a lui Ida si Wayne Bolender. Cand, multi ani mai tarziu, Norma, cunoscuta sub numele de scena Marilyn Monroe, a devenit vedeta de la Hollywood, ea a sustinut ca nu si-a cunoscut niciodata mama. Dar, in realitate, Marilyn toata viata a mentinut legatura cu mama sa biologica. 

Primii ani de viata

In ciuda unui inceput nu prea frumos, primii ani din viata lui Marilyn, care a primit la nastere numele Norma, au fost cei mai stabili si mai prosperi. Viitoarea vedeta s-a imprietenit rapid cu ceilalti copii din familia care a adoptat-o. Mai mult, propria sa mama isi vizita des fiica si, daca era posibil, petrecea timp liber cu ea si, uneori, chiar o lua sa stea in apartamentul ei din Hollywood peste noapte. 

Jennifer Aniston, disperata ca secretele din casnicia cu Brad Pitt ies la iveala

Norma a devenit al treilea copil al lui Gladys. In prima ei casatorie, Baker a nascut un fiu - Jack, si o fiica - Bernice, dar in timpul divortului, sotul ei John Newton a primit custodia si s-a mutat cu ambii copii intr-un alt stat. 

Cine a fost tatal fetitei nu se stie cu siguranta. A primit numele de familie Mortensen de la celalalt sot al mamei sale, Edward Mortensen, cu care Gladys a fost casatorita doar cateva luni. Baker a sustinut multi ani la rand ca fata era de la un coleg de platou, Charles Stanley Gifford. 

Pe jumatate orfana

De la mama ei, Gladys a mostenit schizofrenia si psihica periodic instabila. Dupa cum a scris Randy Taraborrelli in „Viata secreta a lui Marilyn Monroe”, intr-o zi, Baker a aparut la Bolender si a spus ca isi va lua fiica acasa. A inchis-o pe mama adoptiva in casa si a incercat sa fuga cu Norma, pe care a indesat-o intr-o geanta, insa nu i-a reusit.

Cativa ani mai tarziu, in viata lui Gladys, s-ar parea ca aparut o dunga alba. Ea a luat un imprumut pentru o casa noua langa Hollywood si a decis sa-si duca fiica la ea.

Cu toate acestea, o serie de evenimente tragice din 1933 au dus-o la o criza de nervi. Mai intai, Gladys a aflat ca fiul ei, Jack, in varsta de 13 ani, a murit de o boala de rinichi, apoi ca bunicul ei s-a sinucis. A fost diagnosticata cu schizofrenie paranoida si plasata pentru prima data intr-o clinica de psihiatrie, iar Norma a fost lasata unei prietene de a lui Baker, Grace McKee.

Din 1935 pana in 1942, viitorul star de cinema a schimbat 10 familii adoptive. Intr-una dintre ele, la varsta de noua ani, a fost abuzata sexual.

Prima aparitie in public de la nasterea fiicei lor! Priyanka Chopra si Nick Jonas - mai indragostiti ca niciodata - FOTO

La 16 ani, fata s-a casatorit cu marinarul Jim Dougherty, cu care a locuit patru ani. Cand Gladys a fost externata, casatoria fiicei ei era deja pe punctul de a se prabusi.

Gladys, care s-a intors de la clinica, si Norma au inceput sa locuiasca impreuna. Totodata, mama i-a spus Normei ca are o sora mai mare. Vestea a facut-o foarte fericita pe fata si a inceput sa corespondeze cu sora sa, Bernice. De cateva ori chiar au petrecut timp impreuna, iar aceste momente au fost foarte fericite pentru ambele tinere.

Minciuna pentru cariera

1946 a fost un punct de cotitura in viata lui Marilyn Monroe - ea a semnat un contract cu studioul 20th Century Fox, luandu-si un pseudonim (Monroe este numele de fata al mamei sale, Gladys Baker).

Intr-o zi, Gladys a anuntat brusc ca se muta cu matusa ei, Dora, in Oregon. Un timp mai tarziu, Marilyn a aflat ca mama ei nu ajunsese niciodata la destinatie, ci se casatorise cu un barbat pe nume John Stewart Ely. El, dupa cum a aflat Monroe, avea o alta familie in Idaho si, potrivit Taraborrelli, actrita a incercat sa-si avertizeze mama despre acest lucru. Cu toate acestea, Baker credea ca fiica ei incerca in mod deliberat sa o raneasca si sa se razbune pe copilaria dificila.

Pentru a ascunde povestea neatragatoare a originilor si copilariei ei, studioul cu care tanara a semnat contract, a provocat-o pe Monroe sa vina cu o legenda conform careia ambii sai parinti au murit. Marilyn a fost de acord si, prin urmare, a spus public ca nu si-a cunoscut niciodata mama.

Un destin ca in filme. Cum a ajuns brazilianca Domitila Barros sa devina Miss Germania 2022 - FOTO

Cu toate acestea, in 1952, adevarul a iesit la suprafata. Un reporter a aflat ca mama lui Monroe era in viata si lucra la un azil de batrani de langa Los Angeles. In ciuda relatiei dificile cu fiica ei, Gladys a spus cu mandrie tuturor ca Monroe este fiica ei.

Curand, ea a ajuns din nou intr-un spital de psihiatrie.

Ultima intalnire

Cand Marilyn Monroe devenise deja o adevarata icoana de la Hollywood, mama ei a continuat sa-i trimita scrisori, aflandu-se intr-o clinica de psihiatrie, prin care ii cerea sa o scoata de acolo.

In februarie 1961, dupa ce a marturisit unui medic ca se gandeste la sinucidere, Monroe si-a dat seama ca a calcat pe urmele mamei sale. A fost trimisa pentru tratament la o clinica din New York. Si desi ea a fost acolo pentru o perioada scurta de timp si in secret, zvonurile despre asta au fost scurse in presa. Dupa ce a vazut o poveste despre fiica ei la televizor, Baker a incercat sa se sinucida, dar a supravietuit.

Potrivit autoarei cartii „The Secret Life of Marilyn Monroe”, vedeta de cinema si-a vazut mama ultima oara in vara anului 1962. A venit la clinica ei si a implorat-o sa ia medicamente, insa ea a refuzat sa faca acest lucru, spunand ca nu avea nevoie decat de rugaciuni, nu de medicamente. „Esti o fata atat de buna, Norma Jean”, i-a spus mama ei.

Pe 5 august, Marilyn Monroe a murit. Actrita i-a lasat mamei sale o mostenire - plati anuale pe viata de 5 mii de dolari.

Prietenia care a schimbat lumea modei: Istoria relatiei dintre Audrey Hepburn si Hubert de Givenchy: „De la Geneva la Paris, am plans in haina pe care mi-a dat-o” - FOTO

„Marilyn nu si-a dorit nimic altceva decat sa fie iubita de mama ei, dar nu a putut sa obtina asta niciodata”, a scris Taraborrelli.

Articole din aceeasi categorie