11.07.2024
Cea mai tristă zi din viața Olgăi Țapordei! Femeia de afaceri, blocată în Base Camp: „Nu ajungem azi jos, cel probabil nici mâine...” - FOTO

La data de 22 iunie 2024, Olga Țapordei a pornit să escaladeze cel mai înalt vârf din America - Muntele Denali. În timpul expediției, femeia de afaceri a întâmpinat una din cele mai mari dificultăți de până acum, a rămas blocată în Base Camp. Vezi mărturisirile acesteia în articolul de mai jos.

Olga Țapordei a împărtășit cu urmăritorii săi toate trăirile pe care le-a avut pe muntele Denali, iar una dintre veștile cele mai rele a fost că nu a putut escalada până în vârf, deoarece ghizii s-au certat între ei.

Detalii din culise! Ce mai face Guz după ce s-a retras din viata publică - VIDEO

În urma acelui conflict, Olga a dezvăluit că ghidul lor era foarte „rigid”:„Ziua 11, de fapt, a fost noaptea 11. Am pornit jos. La 10 seara, și după un hiking la altitudine, de 11 ore de drum extrem de greu cu vizibilitate 0, care a început cu un apus superb, de acela „one in lifetime” în care am vrut să fac aceste poze și rugam ghidul să ne oprim 30 se secunde și el îmi spunea NO! La un moment dat, zic: „Știi ceva Tom? Poate acesta e ultimul apus pe care îl văd sau poate așa de frumos, nu-l mai văd niciodată. Te rog frumos, să ne oprim (ați văzut că mergeam între noi cu siguranțe, deci mereu, dacă se oprește cineva, trebuie să se oprească toți)”. Apropo, ghizi mai rigizi, nu am văzut în toată experiența mea de 14 munți escaladați”.

„În toate expedițiile, ghizii susțin/propun să facă poze și le fac pe cele mai frumoase, pentru că sunt îndrăgostiți de munți. Nu că aici ar fi altfel, dar diferența de cultură își spune cuvântul. Și nici măcar nu e despre securitate, pe Everest a fost mult mai periculos. Eu eram nedumerită la un moment dat, de mai multe aspecte, nu doar poze/video-uri. Dar apoi mi-am zis: „Vrei ceva. Spune, comunică, cere, strigă”. Cât de important e asta, pentru tine. Insight: îmi pare rău, că uneori noi facem asta doar în situațiile în care știm că nu mai avem ce pierde, așa cum a fost la mine acum. E extrem de important să comunicăm din prima. Așa nu se ajunge la frustrări și probleme mai mari. Pentru că, când am zis cu argumente, el a zis: „Ok”. Deci, puteam să fac asta și mai înainte, de la început, ca să nu port frustrări”, a mai adăugat Olga.

Coborârea a fost una anevoioasă, deoarece timpul se înrăutățea, dar echipa Olgăi a depus tot efortul pentru a ajunge la timp în Base Camp. Surpriza a fost însă atunci când au ajuns jos, deoarece spațiul aerian era închis, iar ei au fost blocați acolo pentru următoarele zile.

TOP vedete din Moldova, care au devenit tătici în 2024 - FOTO

„În fine, după 27 de kilometri de hiking, de la pe verticală în jos, până la crevase în care cădeam până la brâu cu sperieturi și strigăte, am ajuns în Base Camp (Campul de bază Denali) E-PU-I-ZA-ȚI, fizic, moral. A fost foarte greu din cauza timpului, care era mai cald și ghețarul era în continuăm topire, deci era un fel de zăpadă cu apă. Apropo, e un drum mereu greu acesta, dar e cu totul altceva când îl faci după escaladare (Summit, îi zicem noi) și cu totul altfel când vii doar cu lecții învățate. Joe, zice: „Eu oricum sunt mulțumit că din acest loc trebuie doar să zburăm și atât”. Base Camp, e locul unde ajungi doar cu avionul și după ce escaladezi pleci tot cu avionul. Ne-am grăbit, am mers în noapte, pentru ca să reușim să zburăm din munți... Asta s-a întâmplat și cu noi. Nu am reușit. Chiar dacă eram la timp așa cum am planificat. Fereastra de timp bun s-a închis mai devreme. E despre munți. Aici e posibil orice. Clar speram”,  a povestit Olga.

Expediția a fost una foarte epuizantă, astfel, Olga a menționat: „Suntem obosiți și emoțional și fizic. Când am ajuns, eu m-am așezat pe rucsac, eram atât de extenuată că nu aveam putere să scot covorul de spumă, ca să mă întind. Vremea se făcea tot mai tristă. Era nevoie să mă îmbrac, m-am ridicat am scos scurta cea mai groasă, știți când ești obosit, e și mai frig, apoi iată. Am scos din geanta mare și acel covoraș de spumă și m-am întins direct pe zăpadă. Tom s-a dus să seteze cortul. A venit și a zis: „Scoate sacul de dormit și mergi în cort, azi sigur nu zburăm”. Nu-mi venea să cred. Eram prea obosită. Simțeam că pierd deja a 3-a zi aiurea. Priveam trist în nicăieri și mă gândeam… El nu mă lasă să plec… Denali, muntele. Am dormit toată ziua. Pe unde am apucat, în cort, afară, nu am vrut nici cină”.

Cum s-a schimbat relația dintre Diana Stoica și soțul ei după ce au devenit părinți: „Chiar o să menționez...” - VIDEO

În cele din urmă, Olga și-a sunat soțul pentru a-l anunța că nu o să poată coborî de pe munte, dar a fost recunoscătoare pentru tot ce trăiește: „Stăteam în cort cu Joe, la un moment dat el zice: „Vrei să-ți suni soțul să-l anunți că nu ajungi azi jos?”. „Alo, sunt bine. Suntem blocați în Base Camp din cauza timpului. Nu ajungem azi jos, cel mai probabil nici mâine. Vă iubesc, pup-o și cuprinde-o pe Alexandra”. Am scris jurnalul și am adormit rostind cuvinte de recunoștință”.

Olga Țapordei este prima femeie din Republica Moldova care a cucerit muntele Everest. De asemenea, este cunoscută în mediul online având o comunitate de peste 106 de mii de urmaritori.

SURSĂ FOTO/VIDEO: Instagram/ tapordei

Articole din aceeasi categorie