15.04.2022
Cate ore ar trebui sa dormim, pentru a fi mereu in forta? Afla de la specialistul Adrian Lupusor cat este de important sa avem un ritual al somnului corect: „Cand urci la volan somnoros, este ca si cum ai fi in stare de ebrietate!” - VIDEO

Faci parte din categoria celor care ar putea dormi pana la amiaza, daca nu ar trebui sa mearga la munca, sau dimpotriva, te trezesti inainte ca ceasul sa sune de dimineata? Cum e sanatos sa dormim, afla de la Adria Lupusor, specialist in somnologie, in cadrul emisiunii O Seara Perfecta. „Totul depinde mult de caracterul omului, de tipul persoanlitatii, de activitate, de tipul responsabilitatii”. 

Ce-i prea mult tot strica. Asa e si cu somnul.„In acelasi timp, daca nu mananci - iti este foame, daca nu bei - iti este sete si daca nu dormi - iti este somn. Cea mai mare problema astazi, este ca noi cumva marginalizam importanta somnului, considerand ca suntem foarte implicati in lucru si vrem sa profitam la maxim de timp, inclusiv din contul somnului. Atunci apare o problema, suntem privati cronic de somn. Aceasta este o situatie neplacuta care se intalneste si la copii, care au cel mai mult nevoie de somn si poate din aceasta cauza acuma noi avem si mai multi copii care invata mai greu, sunt mai bolnaviciosi si care se descurca mai grau in viata mai apoi”.

Este poreclita peste Prut „Regina TikTok-ului” si isi asuma cu toata seriozitatea acest titlu! Ce spune Andreea Bostanica despre venitul din TikTok, dar si despre faptul ca nu a avut niciodata un sarut: „N-am avut nici iubit, nici primul sarut nimic deoarece...” - VIDEO

Nesomnul sau somnul incorect se acumuleaza si la sfarsit putem suferi noi si organismul nostru. „Cred ca cu totii cunoastem cum ne simtim dupa o noapte cand nu am dormit bine sau am dormit putin. In primul rand suntem obositi, suntem mai greoi de cap, riscam sa adormim acolo unde nu trebuie, inclusiv si la volan. Daca aceasta problema persista in timp, riscam sa dezvoltam si o boala fie mentala, fie somatica. Lipsa somnului iti creeaza consecinte si probleme grave”. 

Totusi, sunt si alti factori care influenteaza somnul unei persoane. „Depinde mult de caracterul omului, de tipul persoanlitatii, de activitate, de tipul responsabilitatii. Dar, noi de obicei vorbim despre oameni anxiosi, care doresc sa faca cat mai multe, sa reuseasca totul la timp. Totusi, sunt persoane care au nevoie de 7-8 ore, sunt care au nevoie de 5-6 ore si care au nevoie de 10-11 ore de somn. Depinde totul de mai multi factori”. 

Ele sunt cele mai cunoscute gravidute ale momentului! Vezi vedetele din Moldova care vor deveni mamici in anul 2022 - FOTO

„Daca nu am dormit o noapte anterior, atunci e normal sa compensam. Si asta se intampla de obicei in zilele de lucru cand oamenii nu reusesc sa doarme si compenseaza somnul in zilele de weekend. Asta este mai bine, decat sa nu compensezi, dar ar fi mai bine sa avem un somn stabil, inclusiv de luni pana duminica. Sa ne culcam si sa ne trezim la aceeasi ora. De obicei noi incercam sa compensam in durata si pierdem in calitate”, spune Adrian Lupusor.

Noi traim intr-o lume de consumatori si avem multe cerinte si din aceasta cauza noi uitam de somn. „Avem prea multe dorinte si ca sa le indeplinim noi lucram mai mult, ca sa facem bani. Noi ne axam uneori pe lucruri mai putin importante. Bunaoara, navigarea pe retelele de socializare iti fura pe zi vreo ora, doua sau chiar si mai mult. Problema e ca noi seara schimbam timpul in care noi trebuie sa dormim, pe retelele de socializare. Noi adormim mai greu dupa asta si avem un somn cu mai multe probleme”. 

Este important ca in fiecare seara sa avem un ritual. „Este important sa avem acel ritual in care va lipsi televizorul sau telefonul”. 

Irina Rimes dezvaluie cea mai mare teama a sa: „Mi-e frica de…”

Din lipsa somnului exista riscul de a adormi la volan. „E o problema foarte mare. Nu este ceva constient. La noi 20% dintre accidente se intampla din cauza ca soferul a adormit la volan. De obicei aceste accidente sunt foarte brutale si exista riscul de deces pe loc. Cand te pornesti la drum, fiind somnoros, este practic aceeasi ca cum te-ai porni in stare de ebrietate. Scade atentia, scade reactia, este riscul de a adormi complet”. 

Articole din aceeasi categorie