Jurnalista Dina Zaiaț a fost inspirată în pandemie să se apuce de copt pâine cu maia. „Eu am început să coc în pandemie, pentru că aveam mult timp liber și am simțit necesitatea de a lucra cu mâinile, pentru că noi lucram foarte mult intelectual”, a povestit Dina Zaiaț.
Pâinea cu maia este foarte simplă de făcut, necesită însă mult timp. „Pâinea sănătoasă pe care poți să o dai copilului este foarte simplu de făcut. Ea durează ca timp mult, dar ca implicare e minim. Aceasta a devenit un lux și n-ar trebui să fie așa pentru că asta e apă cu faină, nu are nimic în plus. Datorită procesului de fermentare, ea este considerată un probiotic. E același lucru ca la cașcavaluri, bere, vinuri și murături”, a menționat invitata.
Pâinea dată este unicul produl de patiserie permis de nutriționiști. „Pâinea cu maia este unica patiserie permisă de nutriționiști. Ea are indice glicemic mic, nu ridică insulina și ție nu ți-i foarte foame peste o oră, ea te ține mult, dacă mai pui și niște grăsime deasupra, un avocado sau un ou o bucată de pește, până pe la 4 seara tu poți să nu mănânci”.
„Este și unica pâine recomandată persoanelor cu diabet sau care își doresc să slăbească. Eu am slăbit 10 kilograme”, a adăugat Dina.
„Pâinea de la magazin se usucă a doua zi, la mine o pâine a stat două săptămâni. A doua sau a treia zi un pic se usucă deasupra, dar în interior este moale. Lumea o congelează, iar pentru 2 săptămâni nu trebuie să cumperi pâine din comerț. Majoritatea fetelor care vin la mine, renunță la pâinea din comerț, nu mai văd sensul, tu nu poți să o mai mânânci”, a spus jurnalista.
Chiar dacă bacteriile din maia „mor” în timpul coacerii, lasă în urma acid lactic și acetic care sunt foarte importanți pentru digestie. „E un pic acrișoară. Mulți întreabă care e beneficiul la maia dacă ea oricum e o bacterie care moare la copt, asta e corect, dar aceste bacterii după ce mănâncă tot glutenul din pâine, această pâine practic nu are gluten. Bacteria lasă în urma ei acidul lactic și acidul acetic, 2 acizi foarte importanți care fac bine la digestie, nu constipă, nu te balonează pentru că fermentează timp lung la frigider, de la 8 până la 48 de ore la frigider”, a menționat Dina.
„Pâinea se învață 3 ore la atelier cu Dina și după toată viața. Cei care sunt intoleranți la gluten nu au voie să mănânce această pâine din păcate, pentru ei e periculos chiar și o firimitură de ceva cu un pic de gluten. Pentru cei care nu au probleme cu glutenul, e doar o pâine care se digeră ușor, e mai sănătoasă, pe lângă faptul că e foarte bună și că o mai faci acasă, e terapie și meditație”, a adăugat femeia.
SURSĂ FOTO: Facebook/ Dina Zaiaț