05.08.2024
Atragem involuntar partenerii care ne seamănă. Cum ne influențează blocajele din copilărie alegerile ulterioare - VIDEO

În cadrul podcastului „Fain & Simplu”, psihologul Niculina Gheorghiță a explicat în ce constă relația de bine cu sine, dar și cu ceilalți. Specialistul a exemplificat etapele de dezvoltare ale copilăriei la care putem rămâne blocați, fapt ce influențează alegerea partenerului.

„Noi ne adunăm într-un cuplu conform nevoilor pe care le avem, cum am văzut noi iubirea în relația părinților noștri, așa vom atrage și noi o iubire în viața noastră. Ne îndrăgostim de acea persoană, pentru că ne așteptăm că o să ne ofere tot ceea ce ne-a dat mama și tata, dar nu va fi așa. Se adună doi parteneri care au aceleași nevoi, doar că unii le maschează într-un fel, iar ceilalți le cer altfel”, a povestit psihologul Niculina Gheorghiță. 

„Este văzut ca unul dintre cei mai puternici aruncători”! Cum a început cariera sportivă a atletului Andrian Mardare, dar și cum este să fii căsătorit cu o sportivă - VIDEO

Practic toți avem aceleași nevoi, diferența constă în modul în care le cerem. „Unii am creat niște mecanisme de adaptare sau de a cere nevoia cu voce puternică, ca o furtună, iar celălalt, nu are suficientă energie, îi acoperă spațiul, iar el nu mai are loc. Unul țipă ca acum vrea, iar celălalt face un pas în spate și le adună, iar la un moment dat, explodează”, a continuat să explice specialistul. 

Ne alegem partenerul conform etapei la care am rămas blocați în copilărie.„Noi avem 6 etape de dezvoltare în copilărie, de obicei, alegem un partener care este blocat la aceeași etapă. De exemplu, dacă ești blocat între 0 și un an, vei atrage un partener blocat cu energia acolo, cei care se țin de mână, cei care se îmbracă la fel. De la 1 la 3 ani este etapa de explorare, aici se blochează persoanele care la acea vârstă, părinții nu i-au lăsat să exploreze lumea înconjurătoare”, a spus psihologul.

Totul despre păr! Cum acesta influențează percepția feminină asupra propriei valori și cat de mare este impactul lui asupra stimei de sine

„După care, urmează etapa de individualizare în relație, suntem noi, dar separați. Dacă între 3 și 5 ani părinții nu te-au făcut conștient că tu ești un individ separat, e etapa în care unul fuge, iar celelălalt aleargă dupa el”, a continuat Niculina. 

Următoarele 3 etape, menționate de către specialist, la care putem să rămânem blocați sunt: „De la 5 la 7 ani avem competența, aici se blochează cei care își doresc să demonstreze ceva într-o relație, fie că aduc cei mai mulți bani în familie sau cei care fac jocurile de putere în cuplu. În stadiul de conectare socială, între 7 și 12 ani se blochează cei care petrec mai mult timp cu prietenii decât cu familia. Iar ultimul stadiu, în care putem să rămânem blocați este între 13 și 18 ani, cel de intimitate”.

Zi importantă pentru Republica Moldova! Victor Ciobanu, Irina Rîngaci și Alexandra Emilianov ne vor reprezenta țara la Jocurile Olipmice de la Paris - FOTO

„Sunt stadii normale și sănătoase de intimitate, prin care orice persoană trece inevitabil”, a concluzionat Niculina. 

SURSĂ FOTO: Facebook/ Niculina Gheorghita

Articole din aceeasi categorie