„Noi ne adunăm într-un cuplu conform nevoilor pe care le avem, cum am văzut noi iubirea în relația părinților noștri, așa vom atrage și noi o iubire în viața noastră. Ne îndrăgostim de acea persoană, pentru că ne așteptăm că o să ne ofere tot ceea ce ne-a dat mama și tata, dar nu va fi așa. Se adună doi parteneri care au aceleași nevoi, doar că unii le maschează într-un fel, iar ceilalți le cer altfel”, a povestit psihologul Niculina Gheorghiță.
Practic toți avem aceleași nevoi, diferența constă în modul în care le cerem. „Unii am creat niște mecanisme de adaptare sau de a cere nevoia cu voce puternică, ca o furtună, iar celălalt, nu are suficientă energie, îi acoperă spațiul, iar el nu mai are loc. Unul țipă ca acum vrea, iar celălalt face un pas în spate și le adună, iar la un moment dat, explodează”, a continuat să explice specialistul.
Ne alegem partenerul conform etapei la care am rămas blocați în copilărie.„Noi avem 6 etape de dezvoltare în copilărie, de obicei, alegem un partener care este blocat la aceeași etapă. De exemplu, dacă ești blocat între 0 și un an, vei atrage un partener blocat cu energia acolo, cei care se țin de mână, cei care se îmbracă la fel. De la 1 la 3 ani este etapa de explorare, aici se blochează persoanele care la acea vârstă, părinții nu i-au lăsat să exploreze lumea înconjurătoare”, a spus psihologul.
„După care, urmează etapa de individualizare în relație, suntem noi, dar separați. Dacă între 3 și 5 ani părinții nu te-au făcut conștient că tu ești un individ separat, e etapa în care unul fuge, iar celelălalt aleargă dupa el”, a continuat Niculina.
Următoarele 3 etape, menționate de către specialist, la care putem să rămânem blocați sunt: „De la 5 la 7 ani avem competența, aici se blochează cei care își doresc să demonstreze ceva într-o relație, fie că aduc cei mai mulți bani în familie sau cei care fac jocurile de putere în cuplu. În stadiul de conectare socială, între 7 și 12 ani se blochează cei care petrec mai mult timp cu prietenii decât cu familia. Iar ultimul stadiu, în care putem să rămânem blocați este între 13 și 18 ani, cel de intimitate”.
„Sunt stadii normale și sănătoase de intimitate, prin care orice persoană trece inevitabil”, a concluzionat Niculina.
SURSĂ FOTO: Facebook/ Niculina Gheorghita