05.08.2024
„Este văzut ca unul dintre cei mai puternici aruncători”! Cum a început cariera sportivă a atletului Andrian Mardare, dar și cum este să fii căsătorit cu o sportivă - VIDEO

În cadrul celui de-al cincilea episod din serie de filme documentare marca „Six Points Media”,Andrian Mardare, campion la aruncarea suliței, a povestit despre parcursul lui sportiv, dar și despre pregătirile sale pentru Jocurile Olimpice de la Paris. De asemenea, el a povestit despre relația cu soția lui, dar și cum „funcționează” un cuplu în care ambii sunt sportivi. 

„Pe plan internațional, este văzut ca unul dintre cei mai puternici aruncători și cu cel mai mare potențial. În ultimii șapte ani este în topul celor zece. Aruncarea suliței este un sport bine cunoscut la nivel internațional”, a povestit Valeriu Lungu, antrenorul lui Andrian Mardare.

5 august: evenimentele, curiozitățile și personalitățile zilei - FOTO

Andrian și-a început cariera după ce a mers la un campionat raional, iar acolo a fost observat cât de bun este la aruncare.  „Profesorul de educația fizică ne-a selectat pe mine și încă un maratonist să mergem la campionatul raional și acolo m-a observat președintele federației, aveam 16 ani când am mers la școala sportivă. Pentru mine a fost ceva special, pentru ca să mergi la acea școală, era un prestigiu”, a explicat sportivul. 

Formează un cuplu cu soția lui de 10 ani, iar ea, la fel, practică atletismul. „Viața de cuplu a doi sportivi este cu mult mai diferită, trebuie să cedăm mult unul în fața altuia”, a menționat Andrian. 

Zi importantă pentru Republica Moldova! Victor Ciobanu, Irina Rîngaci și Alexandra Emilianov ne vor reprezenta țara la Jocurile Olipmice de la Paris - FOTO

„Avem 10 ani de când suntem împreună, căsnicia a fost doar un moment oficial pentru noi. Eu la fel practic atletismul, la moment, pentru 8 ani consecutiv deja, sunt campioană mondială. Andrian este un om cu suflet bun, sincer, foarte puternic. În sport, este un om cu ambiție”, a spus Diana Podoleanu, soția campionului. 

Sportivii muncesc foarte mult, dar practic nu sunt remunerați pentru ceea ce fac, susține Stas Cernavca, jurnalist sportiv: „Avem sportivi care își doresc să practice, dar pentru că sunt slab susținuți financiar din partea statului, au ajuns la vârsta care trebuie să-și capete existența. Cei care se ocupă doar de sport, nu pot trăi”.

„Campionatul național a fost un sfârșit frumos pentru cariera mea, am înțeles că nu mai are sens să mă dedic pasiunii date. Anul acesta am avut două competiții interne, nici măcar nu am avut unde să ne realizăm. Din 20 de fete, în câțiva ani o să rămână vreo 5 probabil. Avem potențial în sport, pentru că noi, ca popor, suntem foarte muncitori”, a adăugat Diana.  

„Adrian face totul pentru a aduce rezultate, mereu un om are nevoie de altul. Vreau să îndemn pe toți sportivii să-și respecte antrenorii sau mentorii”, a ținut să menționeze Valeriu Lungu.

Lacrimi și durere după moartea lui Anatolii Latîșev! Colegii de breaslă au venit cu mesaje de condoleanțe

Născut pe 20 iunie 1995 în Nemțeni, raionul Hîncești, Andrian Mardare este un atlet specializat în aruncarea suliței și este cunoscut pentru performanțele sale remarcabile pe scena internațională. Printre realizările notabile ale lui Mardare se numără locul 1 obținut la Campionatul Balcanic de Atletism din 2020 de la Cluj-Napoca, România, cu o aruncare de 83,60 metri și locul 7 la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, cu o performanță de 83,30 metri. La Campionatul Mondial din 2022 și la Campionatul European de la München, s-a clasat din nou pe locul 7, demonstrând constanță și determinare în cariera sa. 

Articole din aceeasi categorie