08.04.2022
Ai pofta de sarmale, dar tii post? Nu e nici o grija! Bucatarul-sef, Andrei Latul iti arata o reteta simpla, delicioasa si nu mai putin savuroasa: „Eu utilizez tehnicile modernizate si produsele recent aparute, insa gustul copilariei ramane acelasi” - VIDEO

Postul Pastelui este cel mai lung post din an si presupune renuntarea la produse de origine animaliera. Insa, un post tinut corect nu inseamna sa ne infometam, poftind la tot felul de bunatati. Ce reteta de post ar putea fi o inspiratie pentru gospodine, afla imediat intr-un reportaj marca O Seara Perfecta.  

In aceasta perioada ne aflam in Postul Pastelui, numit si Postul Mare. Alaturi de bucatarul-sef Andrei Latul, am pregatit o mancare de post traditionala.

„Astazi vom pregati sarmale de post. Acum este primavara si vom folosi ridiche si leurda. Pentru sarmale vom avea nevoie de telina, ceapa, morcov, varza proaspata, pasat de porumb. La Fuior obisnuim sa combinam obiceiurile vechi cu cele noi, de aceea combinam intr-un fel de mancare traditiile si modernizarea. Pentru garnitura vom avea nevoie de fasole neagra”. 

Vrea sa faca lumea mai frumoasa! De Ziua Internationala a Romilor, Rada va indeamna sa mergeti la un concert de zile mare, care va avea loc in cadrul Teatrului Fara Nume: „Veti patrunde intr-un spatiu plin de culori, de foc, viata multa si energie pozitiva” - VIDEO

Ingredientele pentru sarmalele de post nu difera foarte mult de cele cu care pregatim traditionalele sarmale.

„La inceput avem nevoie sa taiem cubulete ceapa, morcovul, prajim, adaugam pasatul de porumb, orez. Din timp vom zdrobi fasolea, o vom fierbe pentru pasta”.

Totusi, exista si cateva recomandari de care trebuie sa tinem cont pentru a obtine sarmale cat mai consistente, fara a-si pierde din forma in timpul prepararii.

„Pentru inceput trebuie sa fierbem varza pentru ca sa devina mai elastica. Luam umplutura, cat mai multa, iar apoi invartim sarmalele. Este important ca sa fie cat mai pline sarmalele. Astfel, nu se vor despleti in timpul pregatirii”.

„Acum eu voi praji leurda si ridichea”. 

„Sos din frisca si cu adaos din tomate. La inceput adaugam pasta din fasole neagra. Oamenii care tin post au nevoie de calorii si proteina, ceea ce contine fasolea, in plus este o buna combinatie. Punem sarmalele care au fost coapte in sos din frisca vegetariana. Le pregatim pentru deservire ca sa fie mai suculente. Asa cum afara e primavara, iar noi tinem cont de produsele moldovenesti, adaugam leurda prajita si ridichea. Am ales aceste legume deoarece avem nevoie de vitamine si ceva proaspat. Mancarea este gata”.

Sarmalele nu lipsesc niciodata de pe mesele moldovenesti de sarbatoare. Inlocuind ingredientele traditionale cu altele noi, putem obtine cele mai delicioase sarmale de post. 

Si-a petrecut copilaria in policlinica, iar intr-un final a devenit medic neurolog! Care sunt problemele cu care se adreseaza cel mai frecvent moldovenii, iti spune specialista Natalia Cerneva: „Cel mai des apeleaza atunci cand deja ii doare foarte tare” - VIDEO

„Eu am crescut in Moldova, chiar daca vorbesc limba rusa. Am mancat astfel de mancare in copilarie. De aceea pot sa utilizez tehnicile modernizate si produsele recent aparute, dar sa readuc gustul copilariei”.

„A venit si momentul mult asteptat ca sa gustam aceste sarmale. Au un aspect foarte interesant, haideti sa trecem la partea cea mai interesanta. Prin cuvinte nu pot reda ceea ce avem in aceasta farfurie, exceptional de gustos si cel mai important foarte sanatos, colorat”.

Articole din aceeasi categorie