Prima regula atunci cand iti ceri scuze e sa crezi cu adevarat in ele. Caci scuzele pot fi folosite, inconstient sau intentionat, ca o modalitate de manipulare. Un mecanism de coping prin care eviti conflictul, critica, pedeapsa ori diverse consecinte care nu sunt pe placul tau. Apoi, scuzele trebuie sa fie intotdeauna insotite si de o schimbare ulterioara la nivelul comportamentului, altfel devin nule. Scuza-ma ca nu te ajut la treburile casnice, in contextul in care si tu esti obosita, lucrezi mult, dar nici nu misc un deget datile viitoare. Devine si mai deranjant si alimenteaza din plin certuri viitoare. Asadar, pornind de la premisa ca iti pare rau in mod real si vrei sa actionezi concret in sensul asta, iata ce mai trebuie sa stii despre scuze.
Ce nu sunt scuzele
In primul rand, asa cum am mentionat anterior, nu sunt o modalitate de a scapa basma curata prin manipulare. Nu sunt nici o varianta de a arunca responsabilitatea pe alte persoane, iar tu sa nu-ti asumi nimic. Nu reprezinta nici negarea evenimentului, ca si cum nu s-a intamplat, iar celuilalt i se pare sau e exagerat. Asta e gaslighting. Cand iti ceri scuze nu ii invalidezi emotiile persoanei din fata ta. Scuzele nu sunt moneda de schimb, ci o modalitate de reparare. Scuzele nu sunt o lupta pentru putere sau locul I, in cursa lui cine are dreptate. Lupta pentru putere este unul dintre elementele cu mare toxicitate pentru relatiile de orice tip.
Ce sa nu faci cand iti ceri scuze
Daca ai gresit cu ceva, nu inseamna ca tu esti o persoana rea, ci comportamentul respectiv a fost rau sau mai degraba disfunctional. Deci nu te blama exagerat, nu te biciui prin cuvinte. Nu promite lucruri pe care stii in adancul sufletului ca nu le poti duce la bun sfarsit. Si, da, poti avea un comportament rau, dar sa fii in continuare demn de iubire si valoros. Poti simti tristete, frustrare, furie la adresa propriei persoane, rusine, regret. Aici cel mai probabil intra in actiune acea voce interioara critica, cand te judeci tu pe tine si te blamezi. Ce este mai sanatos? Sa te certi pe sine neincetat, sau sa discuti deschis cu persoana respectiva? Foloseste emotiile negative, pe care e normal sa le ai, in beneficiul lamuririi situatiei, exprimarii sincere a parerii de rau si protejarii relatiei. Poti fi in acelasi timp ancorat in valoarea ta ca individ si sa simti o rusine… sanatoasa.
Robbie Williams sufera de un sindrom bizar. Ce face artistul cand doarme
Cum sa iti ceri scuze corect
Scuzele ar trebui sa va conecteze emotional, si sa nu fie expresia copilului interior care se teme sa nu fie respins, ci a adultului sanatos. Da-ti voie sa asculti si sa integrezi modul in care actiunile sau vorbele tale l-au ranit pe celalalt. Dand dovada de empatie pune-te in locul sau, ca si cum esti el, constientizand ce a simtit. Ajusteaza tonul vocii si exprima-te sincer, din inima. Fara a folosi cuvantul dar, care anuleaza tot ce s-a mentionat inainte. Fara sa vii cu explicatii. Scuzele in sine au nuante empatice, alege-ti cuvintele cu grija. Daca persoana careia ii ceri scuze are nevoie de spatiu, ofera-i asta. Poate are nevoie de intimitate sau distanta ca sa proceseze, nu forta conexiunea pe care tu ti-o doresti. Discuta etapele urmatoare sau cum poti preveni situatii similare.
Horoscop 5 februarie 2022. Sansa uriasa de bani pentru unele zodii