De jumatate de secol este pe scena, iar acest lucru se datoreaza atat talentului ei, cat si muncii depuse.
„Interpreti ca Nicolae Sulac, ca Nicolae Glib, care au muncit si au ajuns la o treapta inalta doar prin munca. Si eu acum inteleg ca nu am muncit degeaba. Am ce spune spectatorului si am ce le da. Sufletul meu este plin de dragoste fata de spectatorul nostru. Ma bucur ca sunt alaturi de Orchestra „Lautarii”, alaturi de maestrul Nicolae Botgros, care intotdeauna m-a sustinut si mi-a fost alaturi. Baietii sunt extraordinari, simt ca ma respecta, sunt niste muzicieni extraordinari”, Ioana Capraru, interpreta.
La 17 ani, si-a pus visul intr-o valiza, 5 ruble in buzunar si a fugit de acasa pentru a deveni interpreta.
„Cu ajutorul surorii mai mari, Maria. Ea i-a dat vreo 5 ruble, sa aiba de cheltuiala. Valiza i-a fost furata la statia de autobuz de la Cahul. Nu a reusit la Neaga primul an, pentru ca inca nu avea varsta. Asta inseamna sa-ti pui telul, sa poti trece prin toate greutatile”, Vladimir Serbusca, instrumentist.
Un moment emotionant a fost cand Ioana Capraru a cantat piesa „Sora cea mai mare”. Printre spectatori se afla si sora artistei, Maria, care a venit cu flori pentru interpreta.
Alaturi de artista pe scena au urcat prietenii si colegii ei de breasla, atat de aici, cat si de peste Prut.
„Ea totdeauna si-a cantat piesele din zona ei si a cautat de fiecare data sa aduca publicului, care o iubeste si pe care il iubeste, numai cantece frumoase. Si de asta si a ajuns sa fie foarte cunoscuta si aici, si peste Prut. O cunosc pe Ioana din 1989, cand am venit aici la un spectacol cu „Lautarii” si cu Nicolae Botgros. Am fost prietene si vom fi in continuare. Sunt onorata sa fiu alaturi de ea in aceasta seara minunata”, Mioara Velicu, interpreta.
„Am cunoscut-o in Romania, la Suceava in 1990, cand a venit in turneu cu Orchestra „Lautarii”. Eu abia asteptam sa-i cunosc, pentru ca-i vedeam la televizor pe vremea comunistilor, ii apreciam si de fiecare data doream sa-i cunosc. Cand au venit in Romania, eu cred ca am fost printre primii care a vrut sa-i vada. Astazi, sa stiti, desi am colindat toata lumea, este prima data cand cant la Chisinau. Pentru mine este un vis implinit”, Brandusa Covalciuc Ciobanu, interpreta.
„E ca o mama pentru generatia tanara, care mereu vine cu sfaturi, mereu ne invata doar lucruri de bine. Am cunoscut-o bine in turneele in care am mers prin toata Europa”, Ion Paladi, interpret.
„Ea pentru mine e lelita, pentru ca eu o ajung din urma in cateva luni. Sper sa o invit si eu la spectacolul meu, sa ne intalni si sa ne bucuram in continuare, pana la 100 de ani”, Mihai Ciobanu, interpret.
Pentru interpretele din generatia tanara, Ioana Capraru este un adevarat model de femeie si artista.
„Cum poarta ea costumul popular, nu il mai poarta nimeni. Ce energie da ea in scena, este fantastic. Este o explozie de emotii acolo”, Valentina Volontir, interpreta.
„La fiecare spectacol nu este sa nu ne spuna ceva. Astazi, chiar daca e ziua ei, am primit de la ea o pereche de ciorapi de lana”, Tatiana Jacot, interpreta.
„Este o artista care tine neaparat la port, la traditii si la felul cum ar trebui sa arate corect un artist. Nu doar trebuie sa cante, ci sa arate frumos si corect”, Mihaela Tabura, interpreta.
Alaturi de Ioana Capraru a fost si publicul ei drag.
„Multi oaspeti, cu multi invitati de onoare, cu Orchestra foarte frumoasa. Si Ioana Capraru, chiar si la 70 de ani, este mereu in floarea varstei”;
„Ii doresc Ioanei Capraru multi ani fericiti, sa fie sanatoasa, sa ne bucure cu muzica ei extraordinar de frumoasa”.