Întrebat dacă toți oameni au paraziți intestinali sau nu, Cebotarescu a răspuns: „Pe parcursul vieții fiecare dintre noi am trecut prin această maladie, mai ales în perioada copilăriei, deoarece anume atunci suntem mai expuși la această invazie. De ce? Prin faptul că cel mic nu este atât de conștient la vârsta fragedă, pentru respectarea regulilor de igienă personală”.
„Ei sunt extrem de curioși. Merg la terenul de joacă, acolo se joacă cu pisicile, după care își pun mîinile în guriță. Nu mereu sunt atenți, nu mereu sunt conștienți”, a adăugat prezentatoarea iSănătate, Vlada Mardari.
De asemenea, medicul a notat care sunt cele mai frecvente surse de infectare cu paraziții intestinali: „Una dintre surse sunt animalele. De la câini și pisici putem lua toxocaroza. Este extrem de complicat de diagnosticat și de tratat această invazie. De asemenea, prin consumul fructelor și legumelor insucifient spălate și care ar conține urme de pământ pentru că, sunt niște tipuri de helminți care în faza lor de dezvoltare necesită un timp să se afle în sol. Chiar și aceeași ascaridioză”.
O altă modalitată de infestare cu paraziți intestinali are loc atunci când carnea nu este suficient preparată termic: „A treia eventualitate este consumul de carne insuficient preparată termic”.
SURSA FOTO: ARHIVA PRO TV CHIȘINĂU