Doctorul Mihail Pautov a vorbit despre cum grăsimea poate influența sănătatea noastră: „Salutare! Eu sunt doctor Mihail și astăzi vreau să vorbim despre grăsime. Acest material este esențial pentru oamenii care vor să slăbească, pentru oamenii care vor cu orice preț să dea niște kilograme jos, este pentru oamenii care vor să înțeleagă când merită să lupți pentru a slăbi și când poate că nu merită să lupți, pentru că lupta te consumă și te duce într-un punct de stres și te duce într-un cerc vicios în care tu poate că te lupți, dar iei mai mult în greutate sau o faci într-un mod nesănătos. E esențial să înțelegi ce se întâmplă în corpul tău pentru a ajunge la un rezultat bun”.
„Să vorbim în primul rând despre grăsime. De multe ori avem impresia că, grăsimea este doar un rezervor de energie. Este și un rezervor de energie, dar grăsimea este mult mai mult decât atât. Grăsimea are foarte multe funcții benefice care în anumite situații, se transformă în funcții nocive. Trebuie să înțelegem ce este grăsimea, ce este celula grăsoasă. De regulă, grăsimea care e cea mai puțin nocivă este o grăsime aproape inertă. E cea de sub piele, cea pe care poți să pui mâna”, a adăugat medicul specialist.
Grăsimea nu este doar un depozit de energie, ci și o sursă de adipochine, molecule semnalizatoare pentru procesele metabolice. „Grăsimea este un depozit de energie, dar nu numai. Adipocitele pot secreta până la 50 de molecule semnalizatoare. Aceste molecule semnalizatoare se cheamă adipochine și ele joacă un rol extrem de important în toate procesele metabolice pe care noi le avem în corp. Vreau să vă citesc doar 10 dintre aceste adipochine și să vedeți ce funcții au”, a notat Pautov.
De asemenea, medicul Mihail Pautov a explicat faptul că țesutul grăsos funcționează ca un organ endocrin și poate crește prin hipertrofie sau hiperplazie: „Țesutul grăsos, grăsimea de pe noi, este practic un adevărat organ endocrin, care secretă acești hormoni și ne ghidează foarte multe procese din corpul nostru. Numărul nostru de celule grăsoase poate să crească în anumite circumstanțe și o să vorbim despre ele. Ele cresc ușor și mor relativ greu pentru că asta este fiziologia lor. Există două procese prin care tu te poți îngrășa. În primul rând vorbim despre hipertrofie. Este atunci când celula ta grăsoasă se îngrașă. Când mâncăm prea mut dulce, sau grăsimi, sau atunci când mâncăm mai multe calorii decât consumăm, celula noastră grăsoasă se va hipertrofia. Mai există un alt proces care se cheamă hiperplazie. Acest proces presupune crearea de noi celule grăsoase”.
„O persoană cu obezitate are mai multe riscuri de a face mai multe afecțiuni și de a suferi mai multe accidente în urma sportului. Este important să-și găsești un medic care să îți facă măcar un set simplu de analize. El o să-ți recomande cum să începi sportul. Ține cont și de faptul că slăbitul poate să meargă la maxim 10% din greutatea ta, în 6 luni. Dacă ai 100 de kilograme, poți să slăbești în jumătate de an maxim 10 kilograme”, a concluzionat el.
Vezi podcastul integral mai jos:
Mihail Pautov este medic specialist din România. În trecut a activat în calitate de chirurg. A reușit să se facă cunoscut prin intermediul rețelelor de socializare, astfel, a ajuns să fie unul dintre cei mai apreciați medici din mediul online.
Horoscop 19 august 2024. Cea mai orgolioasă zodie e gata să ofere o a doua şansă