Mihai Stratulat a explicat ca iarna aceasta a fost foarte raspandit virusul gripal de tip A: „Acum au mai scazut din intensitate cazurile, dar oricum se mai intalneste cate un copil pe zi cu gripa”.
„Anul trecut tot a fost o perioada cand erau mai multe cazuri de persoane bolnave, mai ales de copii, dar nu erau atat de multe. Anul acesta este mai complex. Pe langa gripa mai avem si Pertussis-ul, tusea convulsiva, cum se mai spune in popor. Atunci cand a fost COVID-19 el predomina ca virus. Si anul acesta a fost, dar noi deja nu ne axam pe acest virus. A fost si COVID-19, dar nu atat de intens cum a fost si anii precedenti”, mai spus medicul pediatru.
Ella Chistol - pregatita pentru 8 martie! Ce a ales sa poarte in aceasta zi speciala - VIDEO
De asemenea, medicul a explicat care sunt simptomele gripei: „Gripa incepe cu un debut acut, cu febra inalta, cu dureri in gat la majoritatea copiilor, rinoreea este, dar nu la toti prezenta. Totodata, febra inalta poate dura pana la 5 zile”.
Mihai Stratulat este impotriva siropurilor pentru tuse, in special pana la varsta de 3 ani. Astfel, intrebat ce trebuie de facut cu copiii care tusesc intr-una, pediatrul a raspuns: „Depinde de tuse. Rabdare mereu trebuie sa avem. Daca avem rinoree care ii provoaca tuse, atunci trebuie curatit mai intens nasucul. Daca avem bronsita noi siropuri nu administram, incercam sa marim umiditatea in odaie”.
„Perioada de incubare in Pertussis este de la 5-12 zile. Putem da analiza, insa anticorpii se formeaza putin mai tarziu. Tratamentul este practic simtomatic. Noi nu trebuie sa dam siropuri de tuse sau sa facem inhalatii. De obicei eu recomand parintilor sa deschida geamul seara pentru a fi un aer mai rece si mai umed”, a mai explicat invitatul.