„Aveam o problema la spate si o am, si datorita lui Victor incercam sa o scoatem. Mi-am dat seama de asta cand lucram la instrument si am observat ca am dureri. Am actionat la timp. Cred ca e din cauza modului meu de a lucra incorect la instrument, ceea ce le spun si studentilor mei. Le spun sa indrepte spatele mereu. Totul vine de acolo, din anii de scoala si anii studentiei. Dar, pana la urma nu e ceva critic si cred ca in scurt timp vom rezolva problema”, Petru Moiseev, tobosar.
Doar dupa cateva sedinte de masaj terapeutic, Patru simte deja efectele.
„Pentru mine personal este placut, fiind ca simt efectul imediat dupa masaj. Chiar si noapte dorm bine”, Petru Moiseev, tobosar.
„Petru are cifoza, este o deviatie a coloanei vertebrale. Deoarece cartilajele lui s-au inchis, noi nu putem corecta postura data. Dar putem elimina contracturile date. La momentul de fata ar trebui sa faca o cura de tratament intre 10-12 sedinte de masaj. Pe langa masaj ar fi bine sa faca exercitii de kinetoterapie. Mult ajuta si inotul. Respectiv, in 20 de sedinte il aduci la un nivel destul de bun”, Victor Costin, maseur.
Masajul terapeutic este mai mult decat un masaj de relaxare. Este una dintre cele mai eficiente si apreciate forme de terapii alternative folosite in tratarea durerilor musculare.
„Efectele benefice ale masajului terapeutic se resimt asupra pielii, tesutului, muschilor, sangelui, articulatiilor. Cand vine o persoana ea cauzeaza anumite simptome. Persoana nu vine cand pur si simplu o doare capul. Trebuie sa mentionez faptul ca atunci cand e vorba de o migrena, eu imi dau seama deja ca nu e vorba de un masaj clasic, ci unul terapeutic”, Victor Costin, maseur.
Inainte de a incepe un curs de masaj, specialistul trebuie sa puna un diagnostic.
„Ii adresez cateva intrebari pentru a face putina claritate. De exemplu cand persista durerea, ziua, noaptea, in prima sau a doua jumatate a zilei. Spre exemplu hernia de disc sau durerea in zona lombare, persista durerea pana in calcaneu. Ar fi de dorit ca noi, maseurii, sa scoatem din pacient cate mai multe detalii pentru a face o claritate si a intelege de unde vine problema”, Victor Costin, maseur.
Pentru un rezultat sigur, este importanta frecventa sedintelor de masaj.
„Pentru o persoana cu spate tensionat, indicatiile ar fi de 3-4 sedinte de masaj. Pentru un adult ar fi indicat 10-12 sedinte de masaj, plus exercitii de kinetoterapie, plus inotul, regimul alimentar. Dupa finalizarea masajului am si alte ajutoare, matura de bambus, un sistem de vacum. Sunt benefice si ma ajuta foarte mult. In timp ce pe Petru sta aparatul vacuum, eu ii masez picioarele cu aparatul hiperbol”, Victor Costin, maseur.
Totusi, masajul terapeutic are si cateva contraindicatii.
„Aici ne referim la boli acute, dureri in urma unei afectiuni, cum ar fi hemoragii, tumori benigne si maligne. De asemenea, masajul terapeutic nu se face la persoanele care au o hipertensiune arteriala”, Victor Costin, maseur.