Ce este de fapt o cupa menstruala?
„Cupele menstruale fac ca menstruatia sa fie nu doar posibila, ci aproape convenabila. Cupa menstruala este un tip de produs de igiena feminina reutilizabil. Este o cupa mica, flexibila, in forma de palnie, realizata din silicon, pe care o introduceti in vagin pentru a prinde si colecta lichidul menstrual. Sunt fabricate din silicon de calitate medicala si retin mai mult sange decat pot face fata de tampoanele sau absorbantele”, Sava Tamara, doctor ginecolog.
Potrivit specialistului, rolul cupei menstruale este de a asigura o protectie foarte buna impotriva scurgerii menstruale, indiferent de abundenta fluxului menstrual si de activitatile pe care le ai de facut zilnic.
Cum trebuie utilizata corect?
„Cupa se insereaza si pozitioneaza cat mai jos in vagin, atat cat sa nu jeneze si sa nu o simti. Nu se pozitioneaza imediat sub cervix, dar este foarte posibil ca in timpul miscarii, sa urce spre cervix. Acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze.
Pliaza cupa fie in forma de C (se mai numeste si C-fold);
Fie apasa pe marginea cupei catre interior (Punch-down fold).
Desparte labiile, gaseste intrarea vaginului si ghideaza cupa menstruala pliata spre in sus, inserand-o usor si treptat in prima parte a vaginului. Imediat ce va ajunge in interior, cupa menstruala se va desface si va fi pregatita sa colecteze fluidul menstrual. Verifica daca s-a deschis complet, verificandu-i conturul sau incercand sa o rotesti un pic”, Sava Tamara, doctor ginecolog.
Scoaterea cupei menstruale:
„Cand folosesti pentru prima data cupa menstruala poate parea dificil de scos. Aceasta se intampla de obicei din cauza ca nu esti obisnuita cu ea si, in plus, poti avea muschii incordati, fapt ce ingreuneaza inserarea si scoaterea cupei. Daca cumva te gasesti in aceasta situatie, urmareste sa te relaxezi cat mai mult pentru ca scoaterea cupei menstruale din vagin sa fie foarte usoara”, Sava Tamara, doctor ginecolog.
Cum pastram corect din punct de vedere igienic cupa menstruala?
Potrivit ginecologului, cupa menstruala se poate spala, dupa care trebuie sa o sterilizam si o putem refolosi ulterior.
Cum sa va curatati cupa menstruala?
„Scoateti cupa si goliti sangele din ea;
Pentru a facilita curatarea, clatiti-o cu apa curata si sapun (fara ulei, fara parfum);
Odata ce este curata, se poate insera inapoi in vagin”, Sava Tamara, doctor ginecolog.
Beneficiile si dezavantajele cupei menstruale:
Un prim avantaj ar fi cel economic deoarece cupa menstruala poate fi folosita pana la 10 ani;
Sunt ecologice – deoarece sunt reutilizabile, cupele menstruale sunt ecologice;
Sunt sigure – deoarece cupele menstruale colecteaza si nu absorb sangele, nu riscati sa aveti sindrom de soc toxic (TSS), o infectie bacteriana rara asociata cu utilizarea tampoanelor;
Sunt confortabile – multe femei raporteaza ca o cupa menstruala este mai confortabila decat tampoanele, nu provoaca uscaciunea vaginala, ceea ce este o plangere comuna in cazul tampoanelor interne;
Acumuleaza mai mult sange menstrual – o cupa menstruala poate colecta mai mult sange menstrual decat tampoanele si absorbantele.
Cupele menstruale pot fi o optiune accesibila si ecologica, dar trebuie totusi sa tineti cont de cateva lucruri:
Indepartarea cupei poate fi o problema deseori – este posibil sa nu puteti evita scurgerile in timpul procesului de indepartare a cupei, provocand astfel murdarie;
Pot fi greu de inserat sau indepartat – uneori introducerea este dificila, mai ales la inceput, si poate fi greu sa dezlipiti baza pentru a scoate cupa;
Cupa poate fi inconfortabila daca o persoana nu o introduce corect sau daca foloseste dimensiunea gresita.
In general, putem utiliza cupa mentruala pana la 10 ore, insa specialistul recomanda sa scoatem cupa la 8 ore.
„Se recomanda scoaterea cupei menstruale la fiecare 4-6 ore in caz de flux menstrual foarte abundent si 6-8 ore in caz de flux abundent. La un flux normal, cupa se umple in mod normal cam la 8-10 ore sau chiar mai mult. Dupa primele utilizari vei sti exact cat fluid menstrual pierzi in fiecare zi de menstruatie, astfel incat iti veiputea stabili propriul interval de golire a cupei. In general se recomanda sa nu tii cupa mai mult de 8 ore”, Sava Tamara, doctor ginecolog.
Autor: Valeria Minciuna