27.12.2022
Cum sa gasim un echilibru alimentar chiar si de sarbatori? Dieteticianul si nutritionistul, Victoria Ursu iti vine in ajutor cu cateva recomandari: „Bucuria nu este nici in alcool, nici in mancare...” - VIDEO

Suntem in febra pregatirilor pentru masa de Revelion. Ce punem pe masa, ce mancam, dar si cum sa nu facem risipa de sarbatori afla de la dieteticianul si nutritionista Victoria Ursu, care a fost invitata in cadrul emisiunii O Seara Perfecta. 

„Este un termen mai nou pentru Republica Moldova, dat fiind faptului ca la noi nu exista o facultate de medicina care ar avea aceasta specialitate. Suntem inca necunoscuti, la inceput de cale”, a explicat Victoria Ursu. 

Victoria este prima nutritionista care a deschis un cabinet fizic in Republica Moldova, acum opt ani. „De la bun inceput mi-am dat seama ca sunt multi oameni care au semne si simptome de afectiuni si daca vreau sa profesez in acest domeniu ar fi corect sa fac o facultate de medicina. Asta a durat cam cinci ani. Am facut o facultate in Romania la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, dupa care a urmat un master in nutritie clinica si acum am revenit acasa”. 

Te confrunti cu o cadere severa a parului? Endocrinologul Tatiana Ambros iti explica care pot fi cele mai frecvente cauze ale acestei afectiuni - VIDEO

Potrivit invitatei, intre nutritionist si dietician nutritionist exista o diferenta. „In primul rand in timpul petrecut la studii. Un nutritionist poate invata 6-8 luni si nu are voie sa se ocupe cu oamenii cu afectiuni. Pe cand un dietician are nevoie mai intai de o facultate la Universitatea de Medicina, are nevoie de a face practica la spital, trecand prin diferite sectii. De asemenea, trebuie sa treaca un examen mai amplu. In curand voi avea o stampila si voi avea dreptul de a lucra cu pacientii”. 

In ultimul timp, pe piata a aparut o noua tendinta - de a fi nutritionist. Insa, cum putem sa deosebit un nutritionist bun de cei care au pur si simplu o experienta? „Probabil actele, diplomele sunt de bun simt. Si daca tot ne promovam pe retelele sociale ar trebui sa existe o instiintare, o caseta unde ar fi publicate toate actele pe care le detinem. E nevoie sa urmaresti o perioada de timp acest specialist, sa vezi cu cine lucreaza”. 

Fiind in ajunul Revelionului, cum totusi sa facem asa ca sa ne alimentam corect? „Eu cred ca de la bun inceput trebuie sa segmentam cumva populatia. Sunt oameni sanatosi, care au o greutate optima si cumva partea asta de slabit nu-i intereseaza. Ei au un metabolism foarte activ si chiar daca vor adauga, ei isi vor reveni in cate saptamani. Sunt persoane care s-au tot chinuit sa ajunga la o greutate si vor sa se mentina. Aici le-as recomanda sa-si gaseasca doua zile de sarbatoare in care se vor putea delecta cu mai multe bucate”. 

In cazul in care vorbim despre consecutivitatea servirii preparatelor, specialista ne recomanda: „Sa stii ca dulciurile concentrate doar deschid pofta de mancare si nu trebuie sa incepem cu ele. Incepem cu un aperitiv concentrat in grasimi, care ne da satietate. Poate fi ciuperci, cascaval, crema de olive care tot e grasa. Dupa aceasta vin preparatele din carne sau peste, alaturi de salate cat mai generoase care ne ajuta sa mentinem sau sa regulam zaharul in sange. Apoi vine mancarea calda si desertul, bineinteles, este ultimul. Dupa ce ne-am saturat, am primit si satietate si placere, deja mai tarziu vine si acea cafeluta cu desert”. 

Cafeaua nu are doar beneficii! Afla de la nutritionista Elena Ozun ce batai de cap iti poate cauza consumul zilnic al acestei bauturi

Potrivit Victoriei Ursu, ea nu crede in „maratoanele de slabit”, ba chiar este impotriva lor. „Lucrez cu oameni care vin din maratoane foarte dezechilibrati atat emotional, sunt preocupati de greutatea lor, cat si au devieri si tulburari de alimentatie. Unii incearca sa slabeasca si nu li se primeste. Eu sunt pentru educatia alimentara, care se realizeaza constient din dorinta de a fi sanatos, de a avea un echilibru. Asta se face in timp”. 

In prezent, nutritionista participa intr-un altfel de maraton, care tine de risipa alimentara. „Moldovenii anual arunca la cosul de gunoi 76 kg de alimente deja gatite. Eu, impreuna cu inca noua persoane, ne-am angajat pentru 10 zile sa publicam un exemplu personal, pe care noi il facem, in care demonstram cum putem sa nu facem risipa alimentara. Este demonstrat ca noi, moldovenii, jumatate din banii castigati ii cheltuim pe alimente si o treime din ele ajung la cosul de gunoi. E ca si cum deschidem portofelul si aruncam banii la gunoi. Pe de alta parte, o data la patru secunde un om se afla la limita existentei si eu cred ca si aici e nevoie de o educatie si o schimbare a comportamentului”.

In continuare, Victoria a venit cu cateva sfaturi pentru a nu face risipa de alimente. „Eu as incepe cu facutul ordinei in bucatariei. Incepand cu fiecare raft, cu cel unde tinem ceaiul, facem asa o verificare. Toate alimentele care au un termen aproape de expirare le trecem in fata. Ar trebui sa facem o curatenie constienta pe toate rafturile. Al doilea moment ar fi folosirea unei liste de cumparaturi pe care fiecare si-o poate face de acasa. Cele mai perisabile alimente sunt lactatele, produsele gata preparate si deja carnea si pestele. Un alt sfat ar fi probabil sa ne impartim si cu altii”. 

Reconstructia optima a arcadei dentare! Daca te confrunti cu pierdere totala sau partiala a dintilor, afla de la chirurgul dento-alveolar, Stanislav Eni si medicul protezist, Oleg Tudos despre avantajele sistemului de implant dentar all on 4 - VIDEO

De asemenea, dieticianul vine si cu recomandari in ceea ce tine alcoolul. „Femeia va servi 150 ml de vin, iar barbatii dublu. Asta ar fi la o masa. Eu as mai recomanda sa nu fie consumat alcoolul pe stomacul gol. Alcoolul pana la urma este pentru a avea un pic de dispozitie, pentru a ciocni, insa toata bucuria nu este nici in alcool, nici in mancare”. 

Articole din aceeasi categorie