Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca intre 3 si 5 milioane de oameni sufera in timpul epidemiei de gripa in fiecare an, iar intre 290.000 si 650.000 mor.
Exista patru tipuri de virus gripal care circula in natura. Doua dintre ele, A si B, sunt cele mai periculoase pentru noi.
Gripa sau alt SARS?
Simptomele gripei sunt familiare practic tuturor: febra brusca, tuse (de obicei uscata), dureri de cap, dureri musculare si articulare, slabiciune, dureri in gat si secretii nazale.
In acest caz, tusea poate fi severa si poate dura doua sau mai multe saptamani, dar toate acestea nu incep imediat, ci doar la 1-4 zile dupa infectarea cu virusul.
Pericolul ascuns al gripei, este ca persoanele infectate devin purtatori ai virusului, chiar inainte de aparitia primelor simptome, adica in perioada de incubatie.
In primele 3-4 zile de la aparitia simptomelor, pacientul este in perioada cea mai contagioasa, asa ca este important sa ramanem acasa la primul semn de boala!
Simptomele descrise mai sus, practic nu difera de alte infectii virale respiratorii acute, cauzate de alte doua sute de virusi si este posibil sa se stabileasca daca avem de-a face cu gripa sau nu, numai prin rezultatele investigatiilor de laborator.
Un astfel de test, gasiti in orice filiala a Retelei de Sanatate Invitro Diagnostics, cu denumirea ”Determinarea Virus Influenza A si B (test de screening)”, asemanator unui test la COVID.
Oricine se poate imbolnavi de gripa, dar cei mai vulnerabili sunt persoanele in varsta (peste 65 de ani), copiii sub 5 ani, femeile insarcinate si persoanele de orice varsta, care sufera de boli cronice.
Complicatiile pot fi atat moderate (sinuzita, otita medie), cat si foarte severe (pneumonie, atat virala cat si bacteriana).
In plus, pe fondul gripei, pot aparea inflamatii ale tesuturilor inimii, creierului sau muschilor, precum si insuficienta multipla.
Cum sa reduceti riscul de infectie?
De ceva timp, am reusit sa invatam pe de rost ce modalitati non-farmaceutice de a ne proteja impotriva raspandirii bolilor respiratorii exista, care includ atat gripa, cat si „noul nostru prieten” COVID-19.
Pentru a evita infectarea prin contact direct, trebuie sa va spalati in mod regulat mainile cu sapun si sa nu atingeti mucoasele (gura, nasul, ochii) cu mainile murdare.
De asemenea, puteti reduce sansa de infectie, evitand contactul strans cu persoanele bolnave, care la randul lor, isi acopera gura si nasul cand tusesc si stranuta, iar daca nu va simtiti bine, ramaneti acasa.
*Acest articol este un produs comercial