09.11.2024
Cum influențează hormonii starea noastră de spirit? Ce spune medicul endocrinolog Stela Vudu - VIDEO

Hormonii influențează procesul de creștere a metabolismului, funcțiile reproductive și chiar dispoziția. Mai multe la acest subiect, află din cadrul unui reportaj marca O Seară Perfectă. 

Dispoziția noastră fluctueaza pe tot parcursul zilei de la bine la rău și știm cu toții că hormonii sunt cei implicați în acest moment. „Cu siguranță hormonii sunt responsabili de dispoziția noastră, iar dacă e să vorbim de cei mai cunoscuți hormoni ai organismului, sunt cei ai glandei tiroide, nemijlocit în asigurarea unei bune dispoziții pentru că, insuficiența de hormoni tiroidieni poate duce la stări ca depresia, iar excesul hormonilor tiroidieni provoacă excitabilitate, iritabilitate, anxietate”, a spus Stela Vudu, medic endocrinolog.

Hormonii fericirii se activează când facem lucrurile ce ne aduc plăcere, a mai explicat specialistul: „Dopamina, serotonina, endorfinele sunt considerați hormonii fericirii și cresc în situațiile în care le efectuăm și ne aduc plăcere. De exemplu shoopingul, atunci când mâncăm ceva gustos, în situațiile în care am făcut un lucru de laudă și suntem lăudați sau după un antrenament reușit, cresc endorfinele și ne dau acea stare de bine”.

Care Sunt Hormonii Fericirii şi Cum Ne Influenţează Viaţa | Libertatea

Cu ce înlocuim zahărul în alimentația noastră? Cătălina Osoianu, medic specialist în sănătate publică: „Pentru a reduce riscurile, este recomandat...” -VIDEO

De asemenea, medicul a vorbit despre hormonul cortizol, care este considerat cel al stresului: „Mai degrabă cortizolul este un hormon bun decât rău, secretul este în echilibru și în cantitățile fiziologice de cortizol, dar este cel care ne ajută să reacționăm adecvat într-o situație de stres. El ne ajută să fim vigilenți, ni se ascut toate simțurile, memoria se îmbunătățește. Cortizolul este cel ce se secretă mai mult în prima perioadă a zilei, de dimineață, ne ajută să ne trezim și să avem energie pe toată durata zilei. Spre seară din contra, cantitățile scad, e situația când devenim mai relaxați și ne pregătim pentru somn, de aceea, nu recomand să facem sport înainte de somn, la ore târzii pentru că, ne va crește cortizolul și ne va face adormirea îndelungată”.

No photo description available.

La nici un an de la nașterea Laurei-Emilia, familia Diannei Rotaru se mărește din nou: „O să fie băiețel, o zic în premieră” - VIDEO

„Este foarte important să evităm stresul de lungă durată, stresul pe perioade scurte, aduce beneficii, dar atunci când este prelungit săptămâni, dar mai ales, luni, aduce daune. Este important să avem și o calitate a somnului potrivită, asta ar însemnă în mediu 7 sau 8 ore pe zi. Somnul insuficient, mai puțin de 6 ore, este insuficient, dar și somnul excesiv, de 9 sau 10 ore nu aduce nimic bun”, a notat medicul.

Hormonii si rolul lor in organism | Reginamaria.ro

Ar trebui să ne concentrăm pe yoga și meditații și nu pe consumul de dulciuri, a specificat specialista:„Mai mult, se recomandă să avem o alimentație echilibrată, despre care toată lumea știe, dar nu toți o fac, trebui să fim activi din punct de vedere fizic și să încercăm tehnici de relaxare, cum sunt yoga sau meditațiile. Mâncatul de dulce poate provoca un cerc vicios pentru că, provoacă insulina să crească brusc în sânge, pentru a controla nivelul de glicemie, ca și consecință, zahărul o să scadă brusc, iarăși va apărea pofta de dulce, iar dacă nu reușim să controlăm acest moment, poate duce la exces de greutate și la complicații”. 

Articole din aceeasi categorie