Zahărul este adesea consumat și preferat, deoarece este o sursă rapidă de glucoză, esențială pentru alimentarea creierului.„Deși nu este clasificat ca un drog, consumul său prezintă efecte asemănătoare, provocând o dependență, iar pentru a obține senzația de plăcere, vor fi necesare cantități tot mai mari, și mai mari. Astfel, consumul de zahăr devine un cerc vicios, din care este greu de ieșit”, a spus Cătălina Osoianu, medic specialist în sănătate publică.
„Odată consumat, zahărul se absoarbe rapid în sânge și provoacă creșteri bruște ale glicemiei. Acest fenomen este asociat cu riscuri de a dezvolta diabetul zaharat, obezitatea, dar și diverse afecțiuni metabolice și cardiovasculare. Pe lângă aceste riscuri, zahărul furnizează calorii goale, care contribuie la acumularea kilogramelor în plus”, a continuat specialistul.
Este recomandat să limităm zahărul în alimentație, mai ales că acesta se regăsește în multe produse procesate.„Pentru a reduce aceste riscuri, este recomandată limitarea zahărului în alimentație, mai ales că acesta se regăsește sub formă ascunsă în multe produse procesate. Deși dependența de zahăr este un fenomen greu de depășit, o alternativă ar fi înlocuirea cu diverși îndulcitori, care ar oferi acel gust dulce, dar fără aceleași efecte negative”.
De asemenea, Cătălina a enumerat și cei mai cunoscuți îndulcitori naturali: „Cei mai cunoscuți îndulcitori naturali, considerați alternative sănătoase la zahăr, sunt stevia, xilitolul și eritritolul. Stevia, obținută din frunzele plantei Stevia rebaudiana, este de 300 de ori mai dulce decât zahărul, dar nu afectează glicemia. Ceilalți doi, xilitolul și eritritolul, sunt alcooli zaharați, care, la fel, nu ridică glicemia, nu oferă nici o kilocalorie, și pe lângă toate, nu cauzează carii dentare, precum zahărul”.
„Un alt grup de îndulcitori, sunt cei artificiali, precum aspartamul, sucraloza, zaharina și acesulfamul de potasiu. Aceste substanțe sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul, fiind necesari în cantități mici în produsele procesate. Mai mult, sucraloza și acesulfamul de potasiu sunt stabili la temperaturi ridicate, fiind potriviți pentru coacere”, a continuat specialistul.
Osoianu a enumerat avantajele înlocuirii zahărului cu îndulcitori:
„Reducerea aportului de calorii. Majoritatea îndulcitorilor oferă gustul dulce fără calorii, fiind utili persoanelor care vor să slăbească sau să își mențină greutatea”.
„Controlul glicemiei. Spre deosebire de zahăr, majoritatea îndulcitorilor nu influențează glicemia, fiind mai potriviți pentru persoanele cu diabet zaharat”, a notat Cătălina.
„Protecția dentară. Unii îndulcitori nu favorizează cariile dentare, spre deosebire de zahărul obișnuit. Intensitatea de dulce. Mulți îndulcitori sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul, astfel e necesară o cantitate mult mai mică pentru a obține același dulce”, a continuat medicul.
Totodată, Cătălina a spus despre riscurile consumului de îndulcitori:
„Probleme digestive. Unii îndulcitori, precum xilitolul și eritritolul, pot cauza balonări și disconfort intestinal, la un consum în cantități mari. Dependența de gustul dulce. Această preferință nu dispare odată ce înlocuim zahărul, astfel, poate crește consumul de dulciuri sau alimente procesate”.
„Reacții alergice și migrene. Persoanele sensibile pot prezenta reacții alergice, dar și migrene, la consumul unor îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul. Modificări ale microbiotei intestinale. Consumul în special al sucralozei și zaharinei, poate duce la tulburări metabolice și inflamatorii, cu afectarea microbiotei intestinale”, a menționat Osoianu.
Zahărul poate fi înlocuit, iar specialistul a oferit câteva sugestii.„Atunci când alegem un produs din magazine, este important să citim eticheta și să optăm pentru variantele fără zahăr, care conțin îndulcitori siguri, menționați anterior. În mediul casnic, este recomandat să ne orientăm spre îndulcitori naturali. Pe lângă stevie, xilitol și eritritol, putem folosi și alte alternative precum siropul de arțar, mierea, siropul de agave, dar și fructele pasate sau deshidratate. Aceste produse au, în general, un indice glicemic mai scăzut în comparație cu zahărul, iar unele dintre ele conțin și substanțe nutritive valoroase. Astfel, alegerea acestor înlocuitori nu doar că ne ajută să reducem consumul de zahăr, ci și să ne îmbunătățim dieta în mod sănătos”.