Daca ai decis sa faci o vizita la un psiholog pentru prima data, insa nu iti ajunge curaj, specialista Olesea Golban iti explica cum are loc prima sedinta de acest gen.
„Este nevoie de curaj ca sa mergi la psiholog, sa recunosti ca ai o problema. Prima sedinta de fapt este despre adaptare si cunoastere, facem cunostinta reciproc si vedem daca ne potrivim ca si specialist - client. La prima sedinta eu imi spun povestea, este important ca clientul sa cunoasca ca eu nu sunt perfecta, am probleme. La prima sedinta este important de mentionat faptul ca totul este confidential, tot ce se vorbeste aici ramane intre noi, aici nu exista judecata, critica, eticheta. Din contra, emotiile sunt validate, este un spatiu cu o absoluta incredere si poti fi liber sa-ti exprimi emotiile indiferent de etnie, gen sau ce orientare sexuala ai. Pana la urma exista si aici un blocaj, cumva sa nu fii perceput gresit de psihologul tau”, Olesea Golban, psiholog.
„Totodata la prima sedinta eu pun accent pe copilarie si istoricul familial al clientului meu. Este important sa stim ce fel de educatie a existat in acea familie. Astfel eu imi asa un portret psihologic al clientului meu si asta ma ajuta sa stiu ce lacune, dificultati intalneste in viata de zi cu zi. Asa eu ii pot da anumite tehnici, pe care le poate face si individual, dar si in cabinet”, Olesea Golban, psiholog.
Cand trecem la nucleul problemei in sine?„La prima sedinta, dupa ce am stabilit care este istoricul, cand aflam cu ce problema s-a adresat. Imediat trecem la primul obiectiv, vedem ce-ti doresti tu, ce situatii te deranjeaza. De asemenea, este importanta motivatia clientului”.
In cazul in care ai o problema in relatie si vrei sa o rezolvi, cum putem sa-l convingem pe partenerul nostru de a merge impreuna la un psiholog. „Eu sunt de parerea ca nu trebuie sa convingem pe nimeni. Daca iti doresti sa-ti imbunatatesti relatia cu partenerul tau, vei dori sa mergi la psiholog. Daca partenerul este impus, rezultatele nu vor fi reusit suta la suta”.
Cum pregatim un copil pentru o sedinta la psiholog? „Este importanta varsta copilului. Lucram pana la 7 ani alaturi de parinti. Este important sa stim si daca este vorba despre un copil problematic, acolo deja este o alta situatie. Daca este un copil de 10-12 ani desigur ca il informam cine este un psiholog, ce facem la el, pentru ca ei nu inteleg ce inseamna asta”.
Mergem la psiholog doar atunci cand avem o problema sau putem face din asta o simpla obisnuinta? „Desigur daca iti doresti sa te dezvolti personal, este bine sa mergi la psiholog. Daca nu am rani emotionale care ma afecteaza, eu apelez la psiholog ca sa-mi dezvolt anumite abilitati. De exemplu, sa capat mai multa incredere in sine. La psiholog poti apela ori de cate ori simti”.
Dar psihologii merg la psiholog? „Desigur. Pentru ca si noi avem nevoie de motivatie, avem nevoie sa ne lucram anumite emotii. Pentru ca suntem oameni, ne emotionam, cumva ne asociem cu clientul nostru si unele emotii le simtim si noi. Avem nevoie sa discutam cu un psiholog, nu neaparat despre traume”.