O patologie asociată răcelii, care poate duce la complicații dacă nu este tratată corespunzător, este sinuzita - inflamația mucoasei sinusurilor. „Sinusurile sunt niște spații paranazale, pneumatizate, care ajută în principal, de a scădea greutatea capului. În mod normal, sunt pline cu aer, dar totodată sunt destul de rezistente la lovituri, ca să nu traumatizăm creierul. Avem sinusurile maxilare, situate între orbite și maxilar; avem sinusurile frontale, situate deasupra orbitelor; celulele etmoidale care sunt situate paranazal, între orbite și nas; și sinusul sfenoidal, situat cel mai posterior, chiar sub baza craniului”, a spus Denis Pogorevici, medic orl.
O altă funcție importantă a acestor sinusuri, este secreția unui mucus, care contribuie la apărarea mucoasei nasului, principala poartă de intrare a agenților patogeni: „În mod normal, dacă respirăm pe nas, atunci aerul rece trebuie umectat, oprite impuritățile, praful, microbii. Noi pe mucoasă avem celulele noastre de apărare, lizozimul, care ne apară de virusuri, bacterii, ca să nu pătrundă mai departe. În cazul când este o problemă la aceste sinusuri, deja drenajul apare în exces. Osteomurile, adică porțile de ieșire a mucusului se blochează. Mucusul se secretă în continuare în sinusuri și deja fiind un mediu umed, nu este aerisire, microbii provoacă un proces inflamator la nivel de sinusuri”.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2025/02/01/CrmGnvBs1587747685-1738405370p1b4dj3.jpeg)
În multe cazuri, sinuzita apare ca urmare a răcelii, iar simptomele pot fi specifice, în funcție de sinusul afectat. „O răceală o să se vindece de la sine în decursul a maxim o săptămână. O sinuzită se adaugă doar după 4-7 zile de proces inflamator, cu nas înfundat și de regulă, atunci deja apare o presiune, în funcție de sinusul afectat. Dacă e maxilar, apare presiune la nivel suborbital. Dacă pacienții au probleme cu dinții, maxilarul superior în zona sinusurilor, la sigur o să aibă și disconfort în dinte. Dacă este sinusul frontal afectat, de regulă avem o durere în regiunea frontală. Dacă ar fi, de exemplu, celulele etmoidale, ar fi o secreție abundentă purulentă din zona paranazală și pacienții acuză o voce nazonată puternică și presiune anume în zona periorbitală”, a notat Pogorevici.
În gestionarea corectă a sinuzitelor, un factor important este durata de afectare a organismului. Astfel, există sinuzite acute, subacute și cronice: „Sinuzita acută este atunci când procesul inflamator decurge etapizat, clasic. După 5-7 zile apar secreții apoase, pe urmă secreții mai vâscoase, dar transparente sau semitransparente. Deja dacă achiziționăm o infecție bacteriană merge spre secreții albicioase, galbene și chiar verzui. De regulă, dacă nu avem patologii structurale ale nasului: o deviație de sept nazal, un osteom îngustat la sinusurile afectate, în 10-14 zile pe tratament conservativ, pacientul trebuie să fie complet sănătos. Sinuzitele cronice sunt niște sinuzite care nu sunt tratate la timp și persistă o clinică de nas înfundat, secreție pe o perioadă îndelungată de mai mult de 12 săptămâni”.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2025/02/01/1-sinuzita-1738405370f3lo5fm.jpeg)
Alte cauze ale sinuzitei cronice pot include alergiile, polipii nazali sau unele infecții bacteriene: „Tratamentul la o sinuzită cronică se începe cu un tratament de antibiotice, dar nu mai puțin de 10-14 zile, și sunt unele cazuri în care suntem nevoiți să operăm. Noi suntem nevoiți chirurgical să lărgim osteomurile. Este o operație în ultima perioadă destul de frecventă, pentru că deja și în Moldova se practică de mai mult de 10 ani, o chirurgie endoscopică, minim invazivă”.
O sinuzită netratată sau tratată incorect, poate duce la complicații severe, prin răspândirea infecției bacteriene la organele adiacente, precum ochiul, creierul, orbita și oasele, provocând astfel abcese, pierderea vederii, meningita sau chiar osteomielită: „Preîntâmpinarea sinuzitelor ar fi de bază așa: nasul să respire, să fie permanent umed în nas și să nu contactăm cu bolnavii clinic care îi vedem, care strănută, tușesc, să ținem o distanță. O altă prevenție ar fi ca să igienizăm nasul dimineața și seara cu soluția salină hipertonică, doar că trebuie să avem în vedere, dacă avem în locuință un aer uscat, nu este recomandat”.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2025/02/01/bVSvtJ02OB2Y2Mb7-1738405370trbvumb.jpeg)
SURSA FOTO: GOOGLE