„Ne aflăm în perioada rece a anului, perioada răcelilor. Și iată că una din complicațiile răcelii ar fi bronșita. Ce este și cum o gestionăm, aflăm de la Olimpia Gherman, medic pneumolog”, a spus Cătălina Osoianu, reporter PRO TV, medic specialist în sănătate publică.
Ce reprezintă bronșita?
Olimpia Gherman, medic pneumolog: „Bronșita este inflamația mucoasei căilor respiratorii mari și mici, de la trahee până la plămâni”.
Care sunt tipurile bronșitei?
Olimpia Gherman, medic pneumolog: „Bronșita este acută și cronică. Bronșita acută este atunci când pacientul se îmbolnăvește și durează simptomele nu mai mult de 2-3 săptămâni. Iar o bronșită cronică este atunci când tusea se prelungește 2-3 luni și este, de obicei, 2-3 ani la rând”.
Care sunt principalele simptome? Cum se manifestă?
Olimpia Gherman, medic pneumolog: „Cele mai comune semne ale unei bronșite sunt desigur tusea, febră, uneori și frisoane, poate fi o senzație de înădușeala, așa-numita dispnee sau chiar respirație șuierătoare, care se aude de la distanță, așa-numitul wheezing, și mai sunt semne de oboseală, apatie, somnolență”.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2025/02/01/bronsita-5-plante-care-accelereaza-vindecarea-cover-1738401643ar5wps8.jpeg)
Dar, care ar fi cauza și factorii de risc ale bronșitei?
Olimpia Gherman, medic pneumolog: „Factorii de risc sunt: fumatul, poluarea atmosferică, anumiți iritanți cum ar fi: praf, parfumuri, substanțe chimice, o imunitate precară, alergiile. Iar ca și cauză menționăm că o bronșită acută aproape în 90% va fi provocată de virusuri, după care se pot suprapune și infecții bacteriene”.
Putem afirma că fiecare dintre noi a făcut măcar o dată în viață bronșită?
Olimpia Gherman, medic pneumolog: „Desigur, dvs ce nu ați făcut? Cu siguranță că fiecare persoană, aș spune că o dată în an, cred că face o bronșită”.
Adică, dacă apare tusea la o răceală simplă, putem deja zice că e o bronșită?
Olimpia Gherman, medic pneumolog: „Da. În popor se zice simplă răceală și foarte des este folosit acest termen. El înseamnă că, atunci când organismul este supus de exemplu unei suprarăceli, asta micșorează statusul imun și dacă la nivel de căi respiratorii superioare și inferioare avem anumiți agenți patogeni, sau chimicate, praf, atunci ne provoacă iritarea căilor respiratorii și acolo se asociază fie un virus, fie o bacterie, iată ce înseamnă răceală”.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2025/02/01/gherman-olimpia-min-scaled-1-17384016431vf22e3.jpeg)
Cum este corect gestionată bronșita?
Olimpia Gherman, medic pneumolog: „La o persoană care nu are alte patologii cronice, este tânără, în mod normal în 2-3 săptămâni se poate rezolva și de la sine. Totuși, este bine să ne adresăm medicului de familie, medicului pneumolog.Pentru un diagnostic corect vom avea nevoie de un examen clinic și anamnestic al pacientului, după care este necesar de efectuat o radiografie a cutiei toracice, o analiză generală a sângelui și o analiză a sputei. Și nu în ultimul rând, trebuie să menționăm ca va fi nevoie și de o spirometrie, care este un test funcțional respiratoriu”.
Care sunt recomandările, atunci când avem o bronșită?
Olimpia Gherman, medic pneumolog: „Cel mai bun tratament este să ne hidratăm, întrucât hidratându-ne organismul va putea lupta cu acele virusuri și bacterii, mucusul le va elimina. De asemenea, aerisirea camerii, să fie o temperatură optimală în cameră, 20 grade și nu mai mult, umiditatea 40-50% să fie. Și nu în ultimul rând, să suplinim necesarul de vitamine, în caz că pacientul are anumite carențe. Dacă tusea dureaza mai mult de 2 săptămâni, atunci este bine să ajutăm organismul cu anumite plante, cum ar fi: menta, podbalul, cimbrul. Atunci când medicul totuși decide că a fost o suprainfecție bacteriană, aceasta va fi demonstrată prin analiza generală a sângelui, prin proteina c reactivă, prin cultura sputei sau la radiografie sunt anumite schimbări, doar atunci suntem în dreptul să indicăm un tratament cu antibiotic. În rest, toate simptomele se vor trata simptomatic”.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2025/02/01/bronsita-pneumonie-1738401643wxv54xa.jpeg)
Apropo, care ar fi complicațiile?
Olimpia Gherman, medic pneumolog: „Complicațiile ar fi chiar și pneumonia, bronșiectazii. O bronșită acută netratată, poate să treacă în cronică, poate fi și ca factor de risc a dezvoltării astmului bronșic”.
Și cum putem să prevenim această afecțiune?
Olimpia Gherman, medic pneumolog: „Să recomandăm populației să aibă o imunitate bună, prin administrarea de vitamine care lipsesc, prin călirea organismului și prin evitarea acelor spații care sunt prost aerisite și acolo sunt persoane bolnave cu anumite infecții virale sau bacteriene. Și desigur, prin aceea că vom evita poluarea, evitarea și interzicerea fumatului, sportul și hidratarea maximă”.
SURSA FOTO: GOOGLE