Circa 40 % din oameni tind sa consume mai multe alimente atunci cand sunt stresati. Nevoia de a manca pe fond emotional este numita mancat emotional. Aceasta este o problema frecventa a lumii moderne de aceea nutritionista Maria-Victoria Racu a vorbit despre cauzele acestui obicei si cum il poti controla.
„Mancatul emotional este atunci cand noi mancam nu pentru a ne potoli foamea fiziologica de care are nevoie corpul nostru, dar foamea emotionala. Sa zicem, venim stresati de la serviciu si nu stim cum sa ne relaxam si unica, cea mai accesibila cale sa o facem este sa deschidem usa frigiderului si sa mancam atat cat sa ne relaxam.”, a mentionat nutritionista.
Cu toate acesta, Maria-Victoria Racu a povestit ca de fapt mancatul emotional nu te ajuta sa scapi de stres.„Unicul lucru ce poate sa ne ajute cand avem o problema este sa o rezolvam. Mai intai sa o intelegem si dupa sa o rezolvam.”
Dupa cum a povestit nutritionista oamenii mananca cand sunt frustrati, cand au o emotie negativa sau atunci cand vor sa se laude pe sine ca au facut un lucru bun. „Toate aceste lucruri vin din copilarie. Atunci cand luai un 10 spre exemplu parintii iti luau o inghetata, o prajiturica. Acest mecanism s-a intiparit in caile noastre neuronale.”
De asemenea, nutritionista a adaugat ca 25 % din cazurile de obezitate sunt cauzate de mancatul emotional.„In randul adolescentilor este o problema foarte grava. Aici vorbim de bulemie, mancatul conpulsiv. Adolescentul vrea sa compenseze emotiile negative prin mancatul emotional si dupa sa merga la baie sa vomite totul. Este o tulburare a comportamentului alimentar. Este posibil si in cazul adultilor, insa mai rar.”
Totodata, Maria Victoria a mentionat si cum poti sa scapi de acest mancat emotional.