24.09.2024
12 motive surprinzătoare ale căderii părului

Este o tragedie momentul în care îți dai seama că a început să îți cadă părul, iar primul pas este să afli 12 motive surprinzătoare ale căderii părului.

Având în vedere cât de dezastruos poate fi să îți pierzi părul (gândește-te doar la momentele în care ești tristă din cauza unei tunsori nereușite) este foarte important să găsești un remediu. Primul pas este să afli care este cauza și, pentru a te ajuta, ți-am pregătit o listă cu 12 motive surprinzătoare ale căderii părului.

1. Stres

Indiferent că este vorba despre relația care nu mai merge sau un job foarte solicitant, nivelul de stres crește și te poate afecta din punct de vedere psihologic și îți poate distruge, în mod surprinzător, părul. Stresul crește nivelul de testosteron, iar acest lucru afectează ritmul de creștere al firului de păr.

Ce poți face: Caută o activitate care te liniștește. Indiferent că vei face yoga, vei merge la terapeut sau vei încerca meditația, trebuie să scazi nivelul de stres. Este ușor de înțeles că nu poți elimina complet stresul din viața ta, însă nu trebuie să fie agravat.

2. Sarcina

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă, imediat după ce ai născut, începe să îți cadă părul. 50% dintre femei trec prin această experiență, deoarece nașterea consumă energia corpului și, împreună cu hormonii de după sarcină, duce la căderea părului.

Ce poți face: Nu este nevoie să faci un tratament. Părul tău va reveni la starea naturală după 6-12 săptămâni de la naștere.

3. Alimentație nepotrivită

Pentru unele femei, cauza căderii părului nu este surprinzătoare și asta din cauza alimentației nepotrivite. Părul este ultimul care primește nutrienți, iar dacă tu mănânci nesănătos, este normal ca acesta să se deterioreze și să cadă.

Ce poți face: Părul este făcut din proteine, așadar are nevoie de rezerve pentru a crește suficient. Vorbește cu medicul nutriționist pentru a afla ce schimbări trebuie să faci în regimul tău alimentar.

4. Hipo/hipertiroidism

Bolile tiroidiei pot cauza o mulțime de schimbări în organism, principalele fiind fluctuațiile în greutate și schimbarea tipului de piele. Cu toate acestea, unul dintre cele mai întâlnite simptome este subțierea părului, acesta rupându-se mult mai ușor.

Ce poți face: Mergi la medic pentru a-ți face analizele. Acesta poate depista dacă ai o problemă la glanda tiroidă și îți va prescrie medicația potrivită.

5. Utilizarea frecventă a instrumentelor de hairstyling

Dacă folosești câteodată placa de păr sau ondulatorul nu este nicio problemă, însă dacă acestea fac parte din rutina ta zilnică, atunci este posibil să îți strici singură părul. Deși acestea nu afectează rădăcina părului, tot provoacă ruperea lui.

Ce poți face: Renunță la folosirea acestor aparate (chiar și a uscătorului de păr) și aplică tratamente intensive părului.

6. Scăderea bruscă în greutate

Scăderea în greutate se face de obicei treptat, așa că atunci când pierzi brusc foarte multe kilograme, corpul resimte acest lucru ca pe o traumă (operație, naștere) și reține nutrienții din zonele externe, ducând astfel la căderea părului.

Ce poți face: Dacă slăbești foarte multe kilograme, este momentul să mergi la doctor. După ce corpul tău înțelege că nu este vorba o traumă, părul își va reveni.

Ion Paladi a primit titlu de „Cetățean de Onoare” al unei comune din județul Iași: „Sunt emoționat și fericit” - FOTO

7. Probleme ale scalpului

Mătreața ocazională nu este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla, însă dacă ea persistă și scalpul este foarte iritat, atunci foliculii vor fi afectați, ducând la căderea părului.

Ce poți face: Folosește un șampon anti-mătreață de fiecare când observi că se întâmplă ceva cu părul tău. Dacă nu funcționează, mergi la medic pentru a te asigura că nu este vorba de o afecțiune mai serioasă precum psoriasis sau vreo infecție fungică.

8. Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este un dezechilibru hormonal care afectează funcțiile ovarelor. Acesta influențează sănătatea firului de păr, deoarece produce în exces hormoni masculini care scurtează ciclul creșterii părului.

Ce poți face: În acest caz trebuie să mergi la medic pentru un tratament (este posibil să primești pastile anticoncepționale) pentru a inversa balanța hormonilor.

9. Anemie

Anemia este cauzată de lipsa fierului în sânge și de scăderea numărului de celule roșii, care transportă oxigenul în organism, în acest caz părului tău. Dacă ai anemie probabil ești foarte slăbită, ai dureri de cap și amețeli.

Ce poți face: Fă-ți analizele de sânge pentru a afla dacă sigur ai anemie. Dacă rezultatul iese pozitiv, medicul îți poate recomanda o schimbare în alimentație (ar fi bine să consumi pește, vită sau spanac, kale). Dacă ești în perioada de menopauză, atunci doctorul ți-ar putea sugera suplimentele alimentare.

Dialog Muzical-Literar, Festivalul Street Food sau Open Mic! Ce activități te așteaptă în această săptămână - FOTO

10. Alopecie

Cel mai comun motiv al căderii părului este alopecia. Dacă părul tău dispare în zona tâmplelor, înseamnă că suferi genetic de această boală, iar primele semne pot apărea chiar în adolescență.

Ce poți face: Înainte de a încerca vreun tratament este important să consulți medicul. Până atunci poți încerca o abordare mai naturistă și poți avea grijă la alimentația ta.

11. Prinderea strânsă a părului într-o coadă

Părul prins la spate, într-o coadă, poate fi cea mai simplă metodă de a arăta prezentabil, însă în acest fel ai putea să distrugi firele de păr. În funcție de cât de strâns îți prinzi părul, poți pune mai multă tensiune pe foliculii de păr, iar acest lucru ar putea duce la căderea părului. Dacă simți că te doare scalpul, înseamnă că strângi prea tare părul în coadă.

Ce poți face: Încearcă să îți prinzi părul cât mai puțin, mai ales în coafuri foarte strânse sau altfel riști să distrugi rădăcina firului de par.

12. Tratamente dure pentru păr

âLa fel ca în cazul folosirii instrumentelor fierbinți de hairstyling și tratamentele chimice pentru păr pot duce la căderea acestuia. Vopsirea este un proces chimic care deteriorează firul de păr, pătruzând în cuticulă. Odată ce rămâne acolo, pigmenții distrug structura firului de păr.

Ce poți face: Încearcă să lași cel puțin opt săptămâni între vopsiri și folosește produse de hidratare care refac cuticula.

SURSA FOTO: GOOGLE

Articole din aceeasi categorie