16.03.2022
De nerecunoscut! Cum a ajuns sa arate Roman Abramovici, dupa doua saptamani de prigoana internationala - FOTO

Cel mai "monden" oligarh din suita lui Vladimir Putin a fost surprins pe aeroportul din Tel Aviv.

In urma cu o luna, Roman Abramovici era inca pe val, inca la Londra, inca patronul echipei Chelsea si inca posesorul unor iahturi impresionante. Dupa fatidicul 24 februarie, cand presedintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, acelasi Roman Abramovici incepea sa simta gustul decaderii si al prigoanei internationale.

Mai intai, i s-a pus in vedere sa paraseasca Marea Britanie, devenind peste noapte persona non grata, in ciuda faptului ca banii sai au intrat in circuitul economic londonez, prin patronatul asupra echipei de fotbal Chelsea - aceeasi pe care acum e nevoit sa o abandoneze.

Un alt semn de protest la acelasi post TV, monitorizat de Vladimir Putin. Afla cine este jurnalista care a lucrat mai mult de 20 de ani la televiziune si a demisionat - FOTO

Apoi, si-a vazut activele din Regatul Unit blocate, inclusiv pachetul majoritar de actiuni de la Chelsea, dupa ce s-a descoperit ca Evraz, compania siderurgica pe care o detine, ar fi produs tancuri pentru armata rusa, folosite inclusiv in conflictul din Ucraina.

Ulterior, iahturile sale au fost vizate de sechestru, dar a reusit, in timp util, sa le mute in zone ferite de legislatia internationala. Astfel, iahtul Solaris (450 milioane euro), care sambata a fost vazut in portul Tivat din Muntenegru, a ajuns in apele Turciei, iar colosul Eclipse a plecat a parasit saptamana trecuta insula St. Martin din Marea Caraibilor si acum se afla in apropiere de coasta Libiei, cel mai probabil cu destinatia Turcia-Marea Neagra. 

Mai nou, o ancheta a BBC a dezvaluit cum si-a construit Roman Abramovici averea din plati corupte si licitatii trucate. Astfel de practici l-au ajutat sa puna mana, de pilda, pe compania petroliera Sibneft, in 1995, pe vremea presedintelui Boris Eltin, si apoi s-o vanda in 2005, in al doilea mandat al presedintelui Vladimir Putin, cu un profit mai mare de 52 de ori! Acelasi lucru l-ar fi facut si cu Slavneft, in 2002, cand un afacerist chinez, reprezentant al unei companii interesate de preluare, a fost rapit.

Yana Rudkovskaya a comentat actiunea jurnalistei din Rusia care a aparut in direct la TV pentru a protesta impotriva razboiului din Ucraina: „A meritat oare?”

Si uite cum, dupa trei decenii de ascensiune financiara incredibila, rusul cauta acum un coltisor de lume in care sa se poata misca in voie, fara sa fuga, fara sa se fereasca, fara sa-i fie pusa poprire pe bunuri sau conturi.

De cand a intrat intrat pe lista de sanctiuni a Occidentului, Abramovici s-a regrupat si, dupa o zi petrecuta in Israel (), s-a urcat la bordul unuia din cele 6 avioane private pe care le detine si a plecat din Tel Aviv spre Moscova, cu o escala la Istanbul, de unde ar fi luat mai multi cunoscuti, informeaza Sky News. Aceasta miscare a pus la adapost si avionul Gulfstream al lui Abramovici, care valoreaza peste 50 de milioane de euro, cu putine ore inainte ca sanctiunile impuse de Israel si Uniunea Europeana sa intre in vigoare.

Roman Abramovici detine cetateniile rusa, israeliana, portugheza si lituaniana, dar ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a transmis ca tara sa nu va deveni un sanctuar pentru cei care vor sa scape de sanctiunile impuse de SUA, UE, Canada si Marea Britanie, dupa atacarea Ucrainei de catre armata rusa.

Ce spune Tina Kandelaki despre jurnalista care a protestat in direct impotriva razboiului declansat de Putin: „Cine a ajutat-o ​​pe ea sa faca acest lucru?”

Inainte de-a se imbarca, Roman Abramovici a fost vazut pe aeroportul Ben Gurion, fiind fotografiat la salonul VIP cu o barba mare, cu care a incercat sa-si ascunda identitatea de curiosi. 

Unele surse sustin ca el s-ar fi dus la Moscova pentru a discuta direct cu Vladimir Putin, cel mai probabil in cadrul unei sedinte private la care au fost convocati si alti oligarhi.

Articole din aceeasi categorie