04.08.2022
Top 5 piese vestimentare simbolice pe care Yves Saint Laurent le-a inventat si pe care le purtam pana in prezent - FOTO

Fara doar si poate, unul dintre cei mai cunoscuti si remarcabili designeri francezi ai secolului XX a fost chiar Yves Saint Laurent. Cand spunem acest nume ne gandim la eleganta, rafinament, calitate, lux si nu exista femeie care sa nu si doreasca sa aiba in garderoba sa macar o creatie vestimentara semnata YSL, asadar vezi cateva dintre creatiile celebre ale fashionistului, care reusesc sa impresioneze si sa fie actuale pana in prezent. 

Un film interzis cu legendarul creator de moda Yves Saint Laurent ajunge in  cinematografe la doua decenii de la filmari

Rochia in linie

Imediat dupa moartea fondatorului Gucci din 1954, Saint Laurent si-a asumat responsabilitatea de a continua si a conduce marele brand. Prima colectie a lui Yves a fost o adevarata revolutie. Toata lumea purta rochiile ajustate in stilul New Look, care a fost inventat de Christian Dior, iar apoi modificate de revolutionarul Saint Laurent, care a fandit un midi lejer cu o croiala trapezoidala. Mai mult, a venit si cu o versiune casual cu buzunare incluse, lucru nemaivazut pana atunci la rochii. 

Rochii din colectia Trapeze, 1958

Bluza transparenta

Bluza transparenta din colectia 1977

Marinela Bezer si Vlad Gatcan s-au casatorit! Vezi locatia selecta pentru care au optat, tinutele divine, dar si momentul de la nunta anului care iti va provoca lacrimile - FOTO/VIDEO

Astazi, vedetele apar in mod regulat in public in tinute transparente fara lenjerie intima, iar acest lucru nu surprinde pe nimeni. Putin insa cunosc ca acestei tendinte revoltatoare i-a dat start chiar fondatorul YSL, atunci cand revolutia sexuala abia incepea. 

Rebelul Yves Saint Laurent si-a permis sa mearga mai departe si a prezentat publicului bluze transparente. Cu toate acestea, chiar si o astfel de tendinta controversata si-a gasit instantaneu fanii. De atunci, astfel de bluze pline de culoare au devenit un stil caracteristic acestei marci de moda.

Costum de dama cu pantaloni

Costum pantalon pentru femei, 1970

Da, Coco Chanel a fost prima care a imbracat femeile in pantaloni, dar Saint Laurent a fost cel care a transformat clasicul smoking barbatesc in costum pentru femei. Setul se numea Le Smoking („tuxedo”), iar inspiratia pentru el a fost cultura underground din anii 1920. Designerul a reproiectat jacheta pentru barbati, astfel incat silueta mulata sa sublinieze in mod favorabil silueta fetelor. Acesta era combinat cu o bluza transparenta adesea.

Imbracamintea Safari

Modelul Betty Catru pozeaza intr-o rochie Safari, 1969

Couturierul a fost intotdeauna pasionat de un stil noncoformist, iar rezultatul pasiunii sale a fost colectia Safaridin 1976.  In general, Yves a avut o relatie speciala cu Africa - s-a nascut in Algeria, dar adora sa petreaca timpul in Marrakech. Acesta a precizat ca sursa sa principala de inspiratie au fost tinutele vanatorilor pentru animalele extrem de mari. 

Fiica cea mare a lui Barack Obama iubeste din nou? Tanara a fost surprinsa de paparazzi alaturi de un barbat misterior - FOTO

Rochia „Mondrian”

Model care poza intr-o rochie din colectia Mondrian, 1965

Astazi, nu vei surprinde pe nimeni cu tinutele dominate de imprimeuri cu lucrari ale artistilor, dar in 1965, Saint Laurent a devenit unul dintre primii designeri care au transferat picturile artistilor pe haine. Vorbim despre celebrele rochii inspirate din operele lui Piet Mondrian. Trapezele midi cu insertii stralucitoare si dungi contrastante au devenit una dintre tinutele iconice ale secolului XX, iar modelele suprarealiste de pe haine au revenit la moda.

Articole din aceeasi categorie