29.12.2021
Dragostea inseamna sacrificii! O familie moldo-americana a revenit la Chisinau pentru a sarbatori Revelionul: „Cand ne intalneam, parintii lui vorbeau romana si era important pentru mine sa vorbesc cu ei in limba lor” - VIDEO

De sarbatori, toate drumurile duc acasa. Asa s-a intamplat si pentru o familie moldo-americana, care au decis sa intampine Revelionul cu sarmale si vin moldovenesc, in Moldova. Desi sotia este americanca, femeia vorbeste fluent romana, iar copiii au purtat caciuli de carlan si au mancat placinte. Porniti la cumparaturi de sarbatoare, cu totii au trebuit sa infrunte ninsoarea de la noi.

Eugeniu si Kathy Cozonac, dar si cei trei copii ai lor, Sofia, Liam si Owen au revenit in Moldova dupa 19 ani petrecuti in Atlanta. Decisi sa se plimbe prin targul de Craciun, au fost intampinati de o adevarata furtuna de zapada. Placintele calde au venit ca o adevarata salvare. Nu era ceva nou, le fac si ei in America.

Kathy Cozonac recunoaste ca face placinte insa mai rar. De asemenea, aceasta sustine ca cea care a invatat-o sa le faca este soacra sa. ,,Placinte cu visine, cu branza, cu varza, oricare placinta. Fac cateodata, insa necesita mult timp si nu-l am.”

Copiii spun ca le place aceasta mancare traditionala moldoveneasca. „Da, foarte mult. Bunica ne face acasa. O mancam des.”

Targul de Craciun i-a intampinat cu de toate, insa familia era dornica de delicii moldovenesti, asa ca a cumparat si niste covrigi. ,,La copii le plac foarte mult. Acesti covrigei se vand si in Statele Unite ale Americii, In Atlanta este un magazin unde se vand si o data in luna mergem sa cumparam. Dar aici ii cumparam de la prima sursa.”, mentioneaza Eugeniu.

Catrinta, ie, cingatoare la mijloc, iar in picioare – pantofi eleganti, cu tocuri de minim 12 centimetri. Adriana Ochisanu – o interpreta eleganta, care a inlocuit opincile cu pantofii cu toc: „Cand iesi pe scena, trebuie sa arda pe tine totul” - VIDEO

La o alta taraba, familia Cozonac a fost intampinata de muzica live. Un comerciant le canta la instrumente traditionale cantece americane. Liam, baiatul in varsta de 16 ani, a tinut sa incerce sa cante la fluier, mai ales ca acasa canta la contrabas in Orchestra Simfonica din Atlanta.

Eugeniu a decis sa cumpere acel fluier pentru fiul sau: ,,Este un instrument important si lui Liam o sa ii placa sa se antreneze. O sa-i aduca aminte si de tara si de aceasta experienta.”

Kathy si Eugeniu s-au cunoscut in cadrul unui proiect la Kiev, in anul 1999. Nu au tinut legatura, insa trei ani mai tarziu s-au revazut. ,,In 2001 a venit cu lucrul sa predea limba engleza la o scoala privata si am fost intr-un cerc de prieteni impreuna. Ne-am cunoscut si mai bine. M-am indragostit de ea. Ne-am casatorit in 2002 si locuiam aici in Moldova, cand trebuia sa se nasca primul copil, Sofia. Am decis sa plecam in Atlanta pentru o scurta perioada, dar uite ca au trecut 19 ani.”, mentioneaza barbatul.

Natalia Gordienko - despre relatia cu Ceslav Ciuhrii, academia de muzica pe care urmeaza sa o deschida si nominalizarile importante alaturi de Loboda si Polina Gagarina - VIDEO

La randul sau, Kathy sustine ca s-a lasat cu greu cucerita de Eugeniu, care este de bastina din Stefan Voda „Este un om bun, foarte bun la suflet.”, sustine Kathy.

Desi este americanca, Kathy vorbeste limba romana si spune ca a invatat-o la Bucuresti, ca sa poata vorbi cu socrii.,,Cand ne intalneam, parintii lui vorbeau romana si era important pentru mine sa vorbesc cu ei in limba lor. Am mers la Bucuresti si am studiat acolo cateva saptamani.”

Iar ca sa simta caldura de acasa la propriu, copiii au purtat caciuli de carlan. ,,E un cadou de la prieteni, apreciem acest gest. E ceva traditional, care ne va aminti de aceasta experienta.”, spune Eugeniu.

Arnold Schwarzenegger si-a finalizat divortul dupa 10 ani si, impreuna cu Maria Shriver are de impartit o avere de 400 de milioane de dolari

De sarbatori, familia a decis sa revina acasa, pentru ca nicaieri nu este o asemenea atmosfera, spun ei. ,,In Moldova Revelionul este o sarbatoare importanta si am vrut sa vin aici cu copiii si sa vedem cum e.”

Iar pe masa de sarbatoare familia Cozonac sustine ca prefera sarmalele si vinul moldovenesc.

Articole din aceeasi categorie