Tatuajul este unul dintre cele mai populare accesorii pentru corpul nostru. Care sunt noile tendinte din acest an, dar si ce trebuie sa cunoastem atunci cand decidem sa ne tatuam corpul, afla de la Stas Baciu, tattoo artist, care activeaza intr-un salon de tatuaje din capitala.
„Oamenii mai mult isi fac tatuaje dupa preferintele personale, nu dupa moda sau altceva. Tatuajul este pentru toata viata, adica e si pentru iarna, vara. Indiferent de sezon facem ceea ce ne dorim”, Stas Baciu, tattoo artist.
Ce trebuie sa cunoastem atunci cand mergem, mai ales pentru prima data, la un salon pentru a ne face un tatuaj? „Cred ca in primul rand trebuie sa fim siguri de mesterul pe care il alegem, de experienta lui. Cel mai important pentru mine este partea cu dezinfectarea instrumentelor. Sunt multe boli care se pot transmite prin asa fel si trebuie sa fim foarte atenti la asta, sa fie totul steril”.
„Cand oamenii vin pentru primul tatuaj, dau o suta de intrebari: daca doare, nu doare, unde cel mai tare doare. Pot sa zic ca doare indiferent de loc. Totul depinde de pragul de durere al omului, caci la toti e diferit. Daca, de exemplu, suntem mai rezistenti la durere, nu vom simti un asa mare disconfort”, Stas Baciu, tattoo artist.
Insasi artistul are o multime de tatuaje pe corpul sau. „Cred ca la multi dintre noi, istoria cu primul tatuaj e din adolescenta. Aveam 15 ani, am fost la un prieten, am servit cate un pahar de vin si el mi-a zis: „Hai sa-ti arat ce am” si mi-a aratat un set de facut tatuaje comandat de pe un site chinez. Si eu am zis sa incercam. Primul meu tatuaj a fost pe piciorul drept, partea de jos. A fost o experienta neplacuta, pentru ca eu cred ca primul tatuaj trebuie facut rational, sa fii treaz, sa te gandesti ce faci. Eu eram intr-o stare mai relaxata, nu simteam durerea, in schimb am primit o suta de emotii. Cred ca as indemna oamenii care merg sa-si faca un tatuaj, sa-l faca cu cap, ci nu cum il fac majoritatea”.
In prezent, Stas Baciu are in jur de: „Nu pot numi o cifra. Cand ele sunt multe, deja vine ca un peisaj. Nu e un tatuaj sau doua, vine ca unul mare, de exemplu pe tot gatul”.
Cat de important este ca un tatuaj sa aiba o semnificatie? „Cred ca mai demult, in timpul Sovietic, oamenii mai mult dadeau importanta la sensul tatuajului, ce inseamna acesta. In ziua de azi, insa, oamenii isi aleg tatuajele dupa cum ele arata, fara un sens. Sensul il dam noi unui tatuaj”.
„Cand avem un tatuaj mic, as recomanda sa mergeti la corectie o data la cinci ani. In cazul in care avem deja o arta pe tot corpul, cred ca tot in cinci ani, insa de obicei oamenii care au tatuaje mai mari, vin mai rar la corectie, pentru ca stiu cat de dureros e”, Stas Baciu, tattoo artist.
Potrivit artistului, cu timpul, tatuajele isi pierd din nuanta. „Tatuajul e fresh, are o nuanta pronuntata de negru, insa cum timpul, peste doi, trei ani el isi sterge din nuanta”.
„De fapt, eu sunt foarte bucuros ca azi oamenii incep a percepe tatuajele altfel. Chiar si in oficiu se angajeaza deja oameni cu tatuaje pe corp. Si din ce in ce numarul asta de oameni care vin si zic ca vor un tatuaj ca sa nu-l vada nimeni, e mai mic”, Stas Baciu, tattoo artist.