10.07.2019
Cand e sigur pentru o gravida sa intre in piscina sau in mare - un trainer aqua gym explica
Specialistii CSID au stat de vorba cu trainerul de gimnastica acvatica pentru gravide Irina Stroe Hanescu despre ce reguli trebuie sa respecte atat administratia piscinei, cat si gravida pentru a se bucura de beneficiile incontestabile ale sportului in apa.

Femeile insarcinate nu trebuie sa se opreasca din a fi active. Active cu moderatie, conform indicatiilor medicului curant. O forma de miscare atractiva este, cu siguranta, aqua gym-ul. Daca nu apar complicatii ale sarcinii si au aprobarea medicilor, gravidele pot incepe gimnastica prenatala si aqua gym din saptamana a 12-a de sarcina si pot continua pana in ultimul trimestru. De altfel, se pot reintoarce si cu bebelusii la piscina pentru cusuri de inot. De la 6 luni, bebelusii sunt asteptati la cursuri de inot.

Irina Stroe Hanescu: Singurul risc este acela de a dezvolta alergii sau de a fi predispus copilul la alergii, desi acest lucru nu tine numai de mersul la piscina. Sunt mult mai multi factori implicati. Regula de aur este ca o femeie insarcinata trebuie sa se consulte cu medicul ginecolog care ii urmareste sarcina. Daca acesta considera ca exista anumite riscuri pentru gravida, atunci ii va recomanda sa limiteze sau sa evite sedintele de inot in piscine cu clor. Exista piscine ce nu folosesc clor, ci au sisteme de dedurizare a apei si curatare eficiente si inovative, astfel incat sa permita accesul unui numar cat mai mare de gravide la acest tip de miscare.

Exista dezinfectanti ai apei piscinelor mai siguri pentru gravide?

Irina Stroe Hanescu: Ceea ce este ok pentru o persoana poate fi periculos pentru altcineva. De aceea trebuie sa va interesati cu ce este tratata piscina, ce substante dezinfectante se folosesc. Consultati medicul in cazul in care exista alergii, sensibilitati sau alte afectiuni inainte de a incepe sa va antrenati intr-o piscina.

Citeste si: Ghidul femeii insarcinate: greseli frecvente pe care le comit viitoarele mamici

Incepe sezonul de mers la mare. Cum trebuie sa fie apa marii astfel incat sa fie perfecta pentru o viitoare mama?

Irina Stroe Hanescu: In ceea ce priveste mersul la mare, o gravida poate intra in apa atata timp cat nu este foarte rece apa. Trebuie insa evitate orele in care este prea cald. Se va folosi crema cu protectie solara. Gravida necesita hidratare intensa, iar baile in apa o ajuta pe viitoarea mamica sa se racoreasca. Insa, din nou, chiar daca a fi gravida este o stare de maxima sanatate si nu de boala, corpul trec eprin anumite schimbari si este indicat sa consultam medicul ginecolog chiar si inainte de a pleca in concediu.

Cand poate lua un bebelus primele lectii de inot la piscina?

Irina Stroe Hanescu: Cu bebelusul putem incepe inotul de la 6 luni, astfel incat sa aiba sistemul imunitar mai dezvoltat.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca o piscina unde bebelusii pot invata sa inoate?

Irina Stroe Hanescu: Este recomandat sa alegem o piscina cu apa incalzita, (peste 32 grade C). Daca optam pentru o piscina a carei apa este tratata cu clor, trebuie sa limitam timpul petrecut in apa, deoarece poate usca pielea bebelusului care este mai sensibila si pot aparea si reactii alergice. Ideal ar fi sa alegem o piscina care sa aiba un sistem de tratare al apei fara clor. In oricare din cazuri, este obligatoriu dusul atat inainte cat si dupa intrarea in apa si folosirea produselor de dus si hidratare speciale pentru bebelusi. Exact ca in cazul baitei facute acasa.

Citeste si: Antrenamente sportive pentru femeile insarcinate. Sfaturi pentru o gimnastica prenatala de succes

Articole din aceeasi categorie