25.07.2019
Afectiuni ale pielii cu care ne putem confrunta vara
O arsura sau o eczema pe piele poate transforma instant vacanta de vara intr-un cosmar. Problemele de piele pot fi prevenite prin simpla rutina zilnica si atentie pe care i-o putem oferi. Pana atunci, iata care sunt cele mai frecvente afectiuni ale pielii cu care ne putem confrunta in sezonul cald si cum sa trecem peste ele.

Acnee. Atunci cand bacteriile si uleiurile naturale ale pielii se amesteca, porii se infunda. Daca ai o piele predispusa la acnee, de cele mai multe ori exista posibilitatea sa te confrunti si cu eruptii. Ca metode de preventie, medicii dermatologi recomanda ca rutina de ingrijire a pielii sa fie cat mai stricta. De exemplu, intotdeauna indeparteaza transpiratia de pe fata, fie cu ajutorul unui prosop curat, fie prin curatarea ei cu produse adecvate, dar astfel incat sa nu iriti pielea. Mai mult, inainte de a le purta inca o data, spala hainele transpirate, bentitele, palariile sau chiar prosoapele. Cat despre produsele de curatare, ideal este ca pe eticheta sa specifice ca nu contin ulei si nu infunda porii.

Piele uscata, iritata. Cand aerul de afara este cald, iar umiditatea este crescuta, inca te poti confrunta cu piele uscata si iritata. Vinovati pentru asta sunt si soarele, piscina si aerul conditionat. Daca pielea ta trece prin astfel de situatii, incearca urmatoarele trucuri:

-Fa dus imediat ce iesi din piscina folosind un gel de dus bland.

-Aplica fotoprotectia inainte de a iesi din casa, folosind cel putin SPF 30 si un produs rezistent la apa.

-Foloseste un produs delicat de curatare a pielii.

-Fa dus sau baie cu apa calduta, nu fierbinte.

-Dupa dus, foloseste o lotiune de corp fara parfum.

Citeste si: Sfaturi pentru calatorie vara. Cum sa eviti enterocolitele si alte afectiuni acute ale tractului digestiv

Foliculita. Fiecare fir de par care creste pe corp iese printr-o deschizatura numita folicul. Atunci cand acestia se infecteaza, apare foliculita si astfel pielea este mai sensibila si prezinta mancarimi. Pentru a reduce riscul de aparitie a foliculitei vara aceasta, iata cativa pasi pe care sa-i urmezi.

-Imediat dupa antrenament, schimba echipamentul sportiv si fa un dus.

-Stai departe de piscinele cu apa calda mai ales daca nivelul clorului nu este unul corespunzator. Multe persoane se aleg cu foliculita din aceasta cauza.

-Poarta haine subtiri, fluide, care nu mentin caldura si umiditatea.

Infectii ale manichiurii si pedichiurii. Desigur, o manichiura sau o pedichiura bine pusa la punct poate arpta fabulos, dar sa nu uitam ca ne putem expune germenilor care pot provoca infectii. Nu spunem ca ar trebui sa renunti la acest ritual de infrumusetare, ci doar ca sunt necesare cateva metode de precautie. In primul rand, nu te duce la salon cu cateva zile inainte de vacanta, inainte de a te expune la soare, nisip, apa marii sau clorul din piscina. Asteapta macar o saptamana.

Melasma. Expunerea la soare poate provoca pete maro pe piele, pe fata, care pot fi destul de vizibile.

Iedera otravitoare, lemn de stejar, sumac. Toate acestea pot provoca mancarimi severe din cauza substantelor care se regasesc in aceste plante si care pot ajunge pe piele. Cel mai simplu si eficient mod de a evita aceste iritatii este sa inveti cum arata aceste plante pentru a le putea ocoli.

Alergiile solare. Poti dezvolta urticarii chiar si cand stai in soare daca:

-Iei anumite medicamente

-Ai o sensibilitate la soare

-Te confrunti cu reactii ca eruptii sau piele rosie

Arsuri solare. Arsurile solare reprezinta un risc al aparitiei cancerului de piele. Una dintre modalitatile in care putem preveni arsurile solare este prin folosirea factorului de protectie, ideal cu un indice ridicat. Si, evident, sa stam cat mai putin timp la soare.

Citeste si: Iritatia intre picioare: care sunt cauzele, cum poate fi tratata si prevenita

Articole din aceeasi categorie