19.07.2019
Sfaturi pentru calatorie vara. Cum sa eviti enterocolitele si alte afectiuni acute ale tractului digestiv
Imbolnavirile acute ale tractului digestiv sunt o caracteristica a sezonului cald. Enterocolitele facute se datoreaza infectarii cu diverse microorganisme, in principal bacterii (Slamonela Shigella), dar si virusuri (rotavirusuri, enterovirusuri) sau chiar paraziti.

De regula, vara exista riscul ca alimentele sa fie pastrate in conditii improprii de temperatura, ceea ce duce la contaminarea lor, in special, a produselor pe baza de ou cum sunt maioneza, frisca, produsele de patiserie.

Conform Dr. Maria-Cristina Stroi, medic specialist medicina interna, durerile abdominale, balonarile nu se datoreaza unei infectii ci survin din cauza schimbarilor intervenite in dieta cu ocazia concediilor. Astfel, consumul de alimente sau condimente noi cu care organismul nu este obisnuit sau servitul meselor la ore diferite de cele obisnuite, excesele alimentare repetate, uneori insotite de o cantitate mai mare de alcool, toate acestea pot produce un deranjament digestiv. Chiar si numai consumul de apa potabila, dar cu caracteristici diferite de cele cu care suntem obisnuiti, poate provoca un disconfort digestiv.

Este bine sa facem o planificare atenta si din timp a calatoriilor, in functie de destinatie, standardele de cazare si igiena alimentara sau durata vizitei, dar si in functie de starea noastra de sanatate si de obiceiuile si particularitatile fiecaruia (alergii, intolerante). Atunci cand calatorim pe alte continente este bine sa ne interesam ce vaccinari trebuiesc eventual facute (de exemplu impotriva virusului febrei galbene sau pentru Salmonella Tiphy) sau profilaxia malariei - acestea trebuiesc facute cu cateva saptamani inainte de calatorie.

In cazul gastro-enteritelor acute, gravitatea afectarii este data de rasunetul asupra organismului (nu de numarul absolut al scaunelor diareice sau al episodelor de varsatura). In primul rand, se produce o deshidratare acuta care este mai periculoasa in cazul copiilor mici, a gravidelor si a varstnicilor cu comorbiditate. O data cu pierderea apei se produce si o piedere de saruri minerale care au un rol deosebit de important in buna functionare a organismului.

Astfel, cel mai important aspect al tratamentului enterocolitelor acute este reechilibrarea hidro-electrolitica.

Cel mai usor este insa sa prevenim aceste imbolnaviri. Preventia consta in respectarea regulilor de igiena alimentara, spalarea pe maini cu apa si sapun, folosirea de vesela curata. Evitarea fructelor si zarzavaturilor crude atunci cand nu le putem curata corespunzator, de preferat fiind cele preparate termic. Este bine, de asemenea, sa consumam apa imbuteliata, care este verificata din punct de vedere microbiologic.

De cele mai multe ori aceste afectiuni sunt autolimitate si se remit spontan odata cu eliminarea cauzei care le-a produs.

Citeste si: Sanatate fara medicamente! Viorel Mastac si Danut Moroga iti dezvaluie cele mai inovative tehnici in medicina de reabilitare - VIDEO

Articole din aceeasi categorie