Iritatia intre picioare: ce alte simptome pot aparea
Pe langa aparitia unei zone rosii, iritate, pe piele, persoana afectata poate prezenta:
-vezicule pline cu lichid;
-senzatie de arsura;
-durere;
-disconfort;
-mancarime;
-cosuri sau furuncule care pot supura.
Cauzele iritatiei intre picioare
Exista mai multe posibile cauze ale iritatiei dintre picioare, care includ:
Iritatia cauzata de transpiratie (caldura) – aceasta se manifesta prin aparitia unor mici cosuri pe partea interioara a coapselor, care cauzeaza mancarime intensa. Problema este cauzata de blocarea glandelor sudoripare, ca urmare a transpiratiei excesive dintre picioare. Se estimeaza ca circa 20% din populatie se confrunta cu o astfel de iritatie, in special, bebelusii, copiii mici si persoanele supraponderale, care transpira abundent.
Pitiriazis rozat – este o eruptie cutanata necontagioasa, cauzata de o infectie virala, care se manifesta prin aparitia la nivelul pielii a multor leziuni mici, solzoase, de regula, rotunde, care pornesc din zona inghinala si se pot extinde catre coapse. Potrivit Colegiului American de Dermatologie, aceasta iritatie apare cu precadere primavara si toamna si afecteaza, in special, tinerele femei. Desi cauza nu este in totalitate cunoscuta, se speculeaza ca pitiriazul rozat este asociat cu infectia cu virusul herpetic uman (HHV) tip 7.
Dermatita de contact – este cauzata in principal de contactul pielii cu un alergen, precum anumite substante din detergentii chimici, agresivi. Din cauza frecarii dintre picioare, pielea de pe coapsele interioare este mai sensibila si se poate inflama cu usurinta. De aceea se recomanda folosirea unor detergenti bio si clatirea temeinica a hainelor inainte de a fi purtate.
Micoza genitala (tinea cruris) – este o afectiune frecventa in randul barbatilor, cauzata, in principal, de transpiratia excesiva si care se manifesta prin aparitia unor iritatii in zona genitala, insotite de mancarime si senzatie de arsura, care se pot extinde pe partea interioara a coapselor. O astfel de iritatie poate fi contagioasa, in sensul ca bacteriile sau fungii care se dezvolta pot fi transmisi mai departe unei alte persoane care foloseste acelasi prosop sau aceleasi produse de ingrijire intima, precum si prin contactul piele pe piele.
Frecarea dintre picioare – frictiunea repetata dintre picioare poate duce la aparitia iritatiilor si a veziculelor. Acest lucru se intampla, in special, in randul femeilor care poarta rochii sau fuste fara dresuri, dar si cei care fac jogging se pot confrunta cu aceasta problema, deoarece pantalonii scurti se pot ridica in timpul alergarii, favorizand frecarea pielii dintre picioare. Aplicarea unei creme antiiritatii, rezistenta la transpiratie si la apa, reduce aparitia iritatiilor – o puteti gasi in magazinele cu profil sportiv.
Hidradenita supurativa (hidrosadenita) – este o afectiune cutanata cauzata de blocarea foliculilor de par in zonele predispuse transpiratiei excesive, cum ar fi axilele, regiunea inghinala sau coapsele interioare. Aceasta se manifesta prin aparitia unor pustule dureroase sub piele, care se pot inflama si supura. Desi cauza acestei afectiuni nu este pe deplin cunoscuta, specialistii sunt de parere ca mostenirea genetica, dezechilibrele hormonale, fumatul si obezitatea sunt factori de risc implicati in aparitia acestei probleme. Cert este insa ca afectiunea nu este contagioasa si nu este cauzata de igiena precara, dar poate recidiva, iar tratamentul este de lunga durata.
Arsura si iritatia cauzate de lama de ras – acestea pot fi consecinte ale folosirii unor lame de ras uzate, care adapostesc bacterii sau ale folosirii incorecte a lamei de ras, cum ar fi presiunea prea mare exercitata asupra aparatului, care poate duce la taieturi in timpul barbieritului, ceea ce poate favoriza patrunderea bacteriilor in piele.
Boli cu transmitere sexuala – desi sunt cauze mai rar intalnite ale iritatiei dintre picioare, herpesul genital si sifilisul secundar pot duce la aparitia unor eczeme, pustule sau vezicule dureroase pe organele genitale, pe fese sau pe zona interioara a coapselor.
Factori de risc implicati in aparitia iritatiei intre picioare: sexul (barbatii sunt mai predispusi la aparitia iritatiilor), greutatea excesiva, transpiratia abundenta, diabetul, purtarea de lenjerie intima stramta, din materiale sintetice, sistemul imunitar deficitar.
Cum se trateaza iritatia intre picioare
Tratamentul iritatiei depinde de tipul acesteia, dar si de cauza. De exemplu, iritatiile cauzate de infectiile fungice se amelioreaza cu ajutorul unguentelor si spray-urilor pe baza de clotrimazol, ketoconazol, econazol, miconazol sau oxiconazol.
Pielea iritata din cauza frecarii dintre picioare sau a diferitelor alergii poate fi tratata cu antihistaminice sau cu unguente topice care calmeaza inflamatia, mancarimea si senzatia de arsura.
In cazul iritatiei cauzate de pitiriazisul rozat nu este necesar tratamentul, deoarece afectiunea se vindeca spontan, in scurt timp.
Compresele cu apa rece si baile cu ovaz sunt, de asemenea, eficiente impotriva iritatiilor dintre picioare.
Cum pot fi prevenite iritatiile intre picioare
Pentru a reduce riscul de iritatii intre picioare se recomanda:
-uscarea pielii cu un prosop curat de bumbac dupa dus;
-purtarea unor haine din materiale naturale, care nu retin transpiratia;
-schimbarea de hainele ude dupa mersul la sala;
-purtarea unor haine adecvate temperaturilor;
-evitarea dusurilor fierbinti
-scaderea in greutate (de regula, iritatiile survin in pliurile pielii, specifice persoanelor supraponderale);
-evitarea folosirii la comun a obiectelor de igiena personala (lama de ras, prosop, haine etc.)
-desi sunt comune, iritatiile intre picioare pot fi usor prevenite, daca urmam aceste sfaturi simple.
Daca iritatiile se agraveaza sau nu se amelioreaza cu tratamentele mentionate, vizita la medic este obligatorie.
Sursa foto: Google.com