David Popovici a obținut două medalii la Jocurile Olimpice, una de aur și una de bronz, remarcându-se printr-o performanță deosebită. După ce și-a atins obiectivele la Jocurile Olimpice de la Paris, înotătorul a ținut un discurs manifest, subliniind condițiile precare de antrenament din România.
Sportivul legitimat la CS Dinamo în vârstă de 19 ani și-a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris cu o medalie de aur la proba de 200 de metri liber și una de bronz la proba de 100 de metri liber, obținute în decurs de trei zile.
Politicienii români s-au grăbit să-l felicite pentru performanțele sale, însă el a atras atenția asupra dificultăților întâmpinate în timpul antrenamentelor, cerând guvernului să îmbunătățească infrastructura sportivă și să sprijine mai activ sportul.
Cu cele două medalii olimpice în palmares, David Popovici a evidențiat condițiile dificile de antrenament din România. Vara, campionul se pregătește în bazinul de la Lia Manoliu, unde a început să înoate la vârsta de 4 ani. Situația devine și mai complicată în timpul iernii, când antrenamentele au loc într-un „balon sufocant”.
„Aș vrea ca aceste medalii să ducă la o mai multă atenție pentru sportul românesc, nu către înot, dar către sport în general. Avem multe probleme la noi în țară, dar faptul că se investește prea puțin în sport este una dintre ele. Sportul poate fi cel mai bun ambasador al țării! N-aș spune că am făcut un miracol. În condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, pe toate aceste nații care au condiții infinit mai bune decât ale noastre. Au bazine să-și pună și în cap, au absolut orice. Centre de pregătire peste centre de pregătire. Eu mă antrenez la Lia Manoliu, în același bazin unde am învățat să înot la 4 ani, de-asta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, că înot în aer liber. Iar în timpul iernii, când e frig afară, pentru că bazinul din interior ni se promite că se va face ceva cu el, noi ne antrenăm într-un balon unde, dacă o persoană care nu e obișnuită intră și după 3 minute spune că se sufocă. În asemenea condiții ne antrenăm noi. Mi-ar plăcea să avem mai mulți sportivi calificați la Jocurile Olimpice, și de ce nu, mai mulți medaliați! Acum am venit doar trei sportivi calificați la înot. Mă uit, și de ce să mint, mă simt invidios pe delegațiile altor țări care sunt cu mai puțin locuitori decât noi și sunt ‘o tonă de inși’. Mi-ar plăcea și mie să avem mai mulți olimpici, iar eu îmi voi face partea”, a declarat David Popovici într-un interviu, după ce și-a încheiat participarea la JO de la Paris.
David Popovici a obținut miercuri, 31 iulie, medalia de bronz în proba de 100 de metri liber la Jocurile Olimpice de la Paris, terminând cu doar o sutime de secundă în urma locului doi și la fel de aproape, cu o sutime de secundă înaintea locului patru.
„Nu sunt dezamăgit deloc. Sunt mai liniștit și poate chiar un pic mai fericit comparativ cu medalia de aur, pentru că acum mă pot relaxa complet, chiar dacă am câștigat medalia de aur, eram cu gândul că trebuie totuși să mă odihnesc, trebuie să dorm foarte bine pentru că urma să am încă o probă olimpică.
Acum am terminat! Pot vizita și eu Parisul! Sunt de atâtea zile aici și am stat numai baricadat în hotel și pe drumuri și aici. Mă gândesc de luni de zile ‘ce o să fac după ce termin, poate o să câștig, poate o să iau și vreo medalie, ce voi face? Nu știu!’. Acum că am obiectivul îndeplinit, habar n-am!
Obiectivul meu adevărat a fost să mă distrez. Nu neapărat să mă distrez, dar când ajungi într-o finală olimpică totul e atât de tensionat încât nu-ți prea mai arde de râs, de distracții. Obiectivul meu cel mai important a fost să-mi iasă cursele așa cum mi le-am programat, cred că m-am apropiat destul de tare! Sunt mulțumit! Faptul că am obținut și două medalii mă face și mai mulțumit.
Am dat tot ce avem și în plus..nu am cum să fiu mai fericit! Nu am de ce să fiu dezamăgit că nu am luat din nou aur. Am fost la o sutime de locul doi, dar și cel de pe locul patru a fost la o sutime de mine. Acesta este sportul, e crunt!
Timpul nu e cel mai bun din lume pentru mine, dar la Jocurile Olimpice, vrei nu vrei, locul e cel mai important. Recordul? Extraordinar! Și-a bătut timpul cu mult, bravo lui! Asta înseamnă tot mai multă motivație pentru mine și cei din spate, să încercăm să îi venim de hac!”, a mai spus acesta.