26.03.2021
Unicul mester de la noi care lucreaza cu ceramica neagra. De peste 40 de ani, Zaharia Triboi, transforma lutul in adevarate opere de arta - VIDEO

Din timpuri stravechi, una dintre cele mai raspandite indeletniciri ale omului a fost prelucrarea lutului sau OLARITUL. 

Desi practicat din ce in ce mai rar, acest mestesug a rezistat pana in zilele noastre. Iar astazi il vom cunoaste pe Zaharia Triboi - singurul olar din Moldova, care face vase din CERAMICA NEAGRA. De peste 40 de ani Zaharia transforma lutul in adevarate opere de arta. 

Fiind intrebat cand si un de a invatat aceasta arta Zaharia TRIBOI, MESTER POPULAR, a raspuns:“In 1983, asta la Ungheni, acolo am deprins meseria."

A declarat razboi kilogramelor in plus. Victoria Rosca: "Ultima data cand am slabit in halul asta...". Ce dieta a ales actrita acum

Olarul a descoperit ceramica neagra din pura intamplare si a decis sa renasca acest mestesug stravechi: “Eu cand am inceput sa fac am aflat ca prin minune de aceste oale negre, de atunci lucrez mai mult cu ceramica neagra.”

Modelul care s-a fotografiat complet goala fiind insarcinata, Emily Ratajkowski, a socat fanii cu o noua fotografie. Vezi imaginea care a adunat peste 2 milioane de aprecieri

Astazi Zaharia Triboi este unicul moldovean, care prelucreaza ceramica neagra dupa tehnologia mostenita de la vechii daci: “Nu prea am avut de la cine sa invat”,declara mesterul.

“Sunt niste elemente de baza pentru ceramica neagra, ea are o valoare aparte. Decorul si desenul se face cu piatra, iar in cuptor dureaza, stau o saptamana acolo, e temperatura maresi asta ii da culoarea asta neagra.” dezvaluie Zaharia. 

Pe langa tradionalele ulcioare si canute din lut, olarul face si alte obiecte, destul de sofisticate: “Oala pentru saramale, vazon, set pentru ceai, burlui".

Pentru a transmite aceasta indeletnicire arhaica mai departe, barbatul preda Arta Plastica in scoala din localitate. 

S-a aflat tot! Cati bani incaseaza Madalina Ghenea pentru super-filmul in care apare cu Al Pacino si Lady Gaga

Articole din aceeasi categorie