Acolo Olesea publica informatii din domeniul psihologiei ce se gasesc mai rar pe site-urile de specialitate. Spre exemplu, in una dintre cele mai recente postari ale sale, aceasta a vorbit despre Sindromul Salvatorului.
Dupa cum spune ea, persoanele care manifesta acest sindrom sau mai bine spus, comportament, au doua mari convingeri: „Nu sunt valoros.” si „Trebuie sa ajut ca sa fiu iubit si apreciat.”

Daca te-ai regasit si tu in aceste convingeri, psiologul a explicat cum ai ajuns de fapt sa fii un „Salvator”.

„-Nesiguranta resimtita in copilarie. Daca parintii au lipsit si a trebuit sa ai grija de fratii mai mici, ti-ai asumat rolul de adult mult mai devreme, devenind astfel salvatorul familiei.
-Devalorizare constanta in copilarie: parintii te-au facut sa te simti neimportant, neincrezator in propriile forte. Astfel, ai ales (inconstient) sa incerci mereu sa ii ajuti pe altii, sa ii salvezi, sa faci lucruri pentru ei, tocmai pentru a-ti demonstra tie (dar si lor) ca esti un om valoros, capabil, demn de apreciere, admiratie, iubire.
-Conflictele frecvente dintre parinti la care ai asistat te-a determinat pe tine ca si copil sa vrei sa ii salvezi, sa vrei sa opresti certurile.”, a mentionat specialista.

De asemenea, „Salvatorul” nu face diferenta dintre responsabilitatile proprii si responsabilitatile celorlalti.
Pentru a scapa de acest comportament, este important sa: „Fii constient de faptul ca esti suficient de bun si valoros chiar daca nu sari imediat in ajutorul cuiva.”, a recunoscut in cele din urma Olesea.
