30.07.2024
Totul despre mâncatul pe fond emoțional! Nelea Panfil, psiholog: „Apelăm la ciocolată când avem insuficiență de iubire”

Când ne confruntăm cu stres, tristețe sau chiar entuziasm, mulți dintre noi recurgem la mâncare ca refugiu emoțional, căutând alinare într-o bucată de ciocolată sau o felie de pizza. Psihologul Nelea Panfil a explicat diferența dintre mâncatul emoțional și foamea reală și a oferit soluții eficiente pentru a combate acest proces.

Există factori emoționali și psihologici care duc la mâncatul pe fond emoțional. Deseori se întâmplă atunci când ai nevoie de un refugiu, te simți singur sau trist. „Mâncăm emoțional este atunci când căutăm refugiul în farfurie, mai ales în momente de tristețe, supărare, depresie, dar și în cele de entuziasm puternic, exaltare sau pur și simplu când ne plictisim”, a explicat Nelea Panfil, psiholog.

Distanța le-a apropiat și mai mult! Aura, dezvăluiri despre relația cu Lori și Beti: „Confidențe cu fetele mele am tot mai des” - VIDEO

Mâncatul pe fond emoțional este diferit, în comparație cu foamea.  „Aș vrea să evidențiez câteva particularități ale mâncatului pe fond emoțional, care este diferit de procesul mâncatului atunci când ne este foame: ne consolăm cu ciocolată sau prăjitură după o zi stresantă la serviciu, ronțăim alune când dă târcoale anxietatea, ne premiem cu o pizza când ducem la bun sfârșit un proiect, apelăm la ciocolată când avem insuficiență de iubire sau intrăm în primul fast-food care ne iese în cale după o certă cu omul drag”, a adăugat femeia. 

Acest proces aduce plăceri pe termen scurt, în schimb, pe termen lung, atrage o mulțime de probleme. „Mâncatul pe fond emoțional este un mecanism de adaptare, aduce „beneficii” rapide pe termen imediat, oferă plăcere, confort, alinare, ne distrage de la probleme. Aduce, însă enorm de multe daune pe termen lung: alegem să facem față emoțiilor într-un mod care ne face mai mult rău decât bine, ne considerăm slabi de caracter și nedemni, adoptăm un soi de „abonament” pe termen lung la kilograme în plus, maladii uneori ireversibile”, a explicat specialistul. 

Agenda lunii august 2024! Cele mai interesante evenimente, pe care nu trebuie să le ratezi - FOTO

Dacă simțim că nu ne descurcăm singuri, ar trebui să apelăm la un specialist. „Mâncatul emoțional rareori este cauzat de lipsă de autocontrol. Dacă apelăm la mâncatul emoțional pentru a ne debarasa de emoții, va trebui să construim un nou mecanism de metabolizare a emoțiilor. Este un proces de durată, se recomandă să fie făcut cu ghidare din partea unui specialist care te poate ajuta”, a menționat Nelea. 

Relația dintre părinți și copii! Psihologul Olesea Ghilaș vine cu sfaturi pentru adulții „răniți” care „rănesc” la rândul lor pe cei mici

Specialistul a împărtășit câteva trucuri pe care le practică pentru a evita mâncatul emoțional. „ Eu folosesc câteva trucuri pentru a evita mâncatul emoțional:

1. Apelez la o listă de persoane/prietene disponibile pentru a-mi oferi primul ajutor psihologic, prin comunicare și ascultare activă în stare de „urgență emoțională”;

2. Dacă sunt acasă, îmi pun muzică și dansez sau ies la plimbare ascultând un podcast motivațional;

3. Am o listă de activități/pasiuni care îmi aduc bucurie și energie, apelez la ea și aplic una dintre activități. Am o cămașă tradițională începută, citesc, ascult lista de melodii preferate, merg la magazinul de parfumuri pentru a desluși arome noi. 

4. Fac ordine în dulap

5. Petrec timp cu oamenii dragi”.

Nelea Panfil activează din 2001 ca psiholog, iar din 2018 ca psihoterapeut de cuplu și familie. 

SURSĂ FOTO: Facebook/ Nelea Panfil - psihoterapeut sistemic de cuplu și familie 

Articole din aceeasi categorie