Casa parinteasca este locul unde se intalnesc si se aduna amintiri. Chiar daca vin destul de rar in sat, Surorile Osoianu pastreaza amintirea parintilor.
Romela Osoianu: „Acasa ne intoarcem nu prea des, fiindca suntem foarte ocupate, dar venim cu drag".
Interpreta Valentina Osoianu, a adaugat: „Niciodata nu o sa schimbam, desigur, facem cateva renovari, dar ceea ce am mostenit de la parinti, aceea si pastram. Fiindca este frumos, noua ne place si nu degeaba cantam noi folclor".
Cel mai frumos loc, unde se jucau copilele de altadata era un deal caruia i se spunea „La muchie" si de acolo se vedeau satele de peste Prut.
„Avem foarte multe amintiri din copilarie, nici nu stiu daca noi o sa reusim sa le spunem pe toate, toate nazbatiile pe care le faceam noi in copilarie, desigur ca toti copii, noi alergam, ne stropeam cu apa, ne jucam in tarana si multe multe alte jocuri" ,a dezvaluit Iulia Osoianu.
Maria Osoianu si-a adus aminte de nazbatiile pe care le faceau surorile in copilarie: „Noi cred ca toate eram nazbatioase, mama zicea ca noi eram foarte cuminti, dar stim noi cum sunt copii, mai faceam si nazbatii, dar cred ca asta este frumusetea copilariei. Noi am avut o copilarie minunata pentru ca parintii nostri ne-au dat ce aveau mai bun si mai frumos, iar asta este cel mai important. Aici este casa unde am crescut, aici este ograda unde am facut multe nazbatii, unde ne simteam cel mai bine si cand veneam acasa ne asteptau parintii. Avem foarte, foarte multe amintiri cu parintii nostri".
Cea mai frumoasa amintire este leaganul din ograda acestora care este facut chiar de mama lor: „Eu acum ma aflu pe scranciobul copilariei noastre, de fapt eram un pic mai maricica cand l-a facut mama pe acesta. Aici ne place foarte mult, mai ales seara, sa venim sa ne leganam si sa ascultam pasarelele care canta, iar cantul lor e o frumusete rara aici la noi la Horesti", si-a amintit Romela Osoianu.
Una din realizarile surorilor este muzeul care l-au facut in curtea vecinilor.
Iulia Osoianu a facut un tur al muzeului, unde a marturisit: „Acum o sa intram in casa mare, aici unde fiecare gospodina isi tinea lucrurile cele mai de valoare, zestrea este aici, dar noi am aranjat intr-un alt mod. Aceasta este mama noastra, imbracata in costum national, Profira, avea asa un nume mai deosebit, tata o dezmierda Profirica".
In muzeul Surorilor nu lipsesc o parte din diplome si din trofeele lor:„Aici avem o parte din trofeele pe care noi le-am castigat, sunt doar o parte din ele si le-am adus la muzeu la noi. Noi suntem tare mandre si bucuroase ca avem cu ce ne lauda", a adaugat Iulia Osoianu.
Pentru ca muzica si folclorul le reprezinta, surorile Osoianu nu puteau sa nu faca si o camera muzicala:„Aici este camera muzicala care mie imi place cel mai din muzeul nostru, am adus toate instrumentele muzicale la care am cantat noi. Avem o colectie foarte frumoasa de dombre de diferite marimi".
Pe langa toate lucrurile de valoare care se pastreaza in muzeul fetelor acolo mai este si rochia de mireasa a mamei lor: „Aici avem rochia de mireasa a mamei, ne este foarte draga, am mai imbracat-o cand eram mici si ne jucam impreuna. Pe urma cand am deschis muzeul am hotarat sa fie principala", Elena Osoianu si-a amintit cu dragde copilarie.