06.06.2024
Reconstrucția mamară! Sfatul specialistului pentru o viață plină de speranță după cancer: „Pierderea unui sân pentru o femeie are un impact psihologic ca și pierderea unei rude de gradul întâi” - VIDEO

Diagnosticul de cancer mamar sună ca o sentință, tratamentul este și el infernal, dar și faptul că poți rămâne fără un sân pe viață dacă nu ai suficienți bani este la fel de frustrant. Viața acestor femei însă ar putea fi ușurată, datorită unei inițiative de a pune implanturi mamare din contul statului. Despre ea, a vorbit chiar medicul Olesea Catărău și Ilinca Rihlea în platoul emisiunii O Seară Perfectă.

Ilinca Rihnea este una din primele paciente care a beneficiat de intervenția de implanturi mamare.

Femeia a dezvăluit cum a început totul: „În 2021 munceam peste hotare și la un duș obișnuit am observat că în sân este un nodul, însă nu i-am dat atenție la început. Am crezut atunci că o să treacă poate, peste un timp am văzut că nu trece, dar se mărește în volum, după asta a trecut jumătate de an și am revenit acasă și am mers la Institutul Oncologic pentru o verificare. Am fost atunci și mi s-a spus că trebuie monitorizat, după care am fost la biopsie, iar acolo nu s-a arătat că sunt celule maligne și atunci m-am liniștit puțin, dar mi s-a spus că nodulul trebuie oricum înlăturat. Eu nu am crezut că este cancer malign, dar când a venit chirurgul oncolog mi s-a spus despre versiunea că la operații se face biopsie de 15 minute și atunci se știe mai exact ce fel de celule sunt în tumoare. Astfel atunci pe masa de operație, când eram sub anestezie s-a văzut că sunt celule de cancer mamar și eu când m-am trezit de acum eram fără sân și cu acest oribil diagnostic”.

Ar fi trebuit să se bucure de viață fiindcă învinsese cancerul, dar nu a fost deloc așa. „A fost un șoc, a fost foarte greu, a fost un an întreg de tratament, dar am trecut peste asta. Am depășit cancerul, dar intrasem într-o depresie foarte mare, nu puteam trăi cu idea că sunt mutilată pe viață, credeam că nimeni nu mai are nevoie de mine așa cum sunt. Mai mult după chimioterapie, după ce îmi căzuse părul nu mai puteam nici în oglindă să mă uit, scosesem toate oglinzile din casă. Dar după o discuție cu soțul am hotărât să fac ceva, căci nu puteam să trăiesc mai departe doar închisă în casă. După asta am început să caut pe rețelele de socializare ce se poate face, iar acolo am văzut procedura de augumentare, dar tot apelam la diverse clinici și era un preț pe care nu mi-l puteam permite”, a spus femeia.

Cele mai actuale tendințe din această vară! Georgeta Mir, designer vestimentar: „Țesăturile sunt din in” - VIDEO

Apoi a Ilinca a telefonat la clinica unde muncește Olesea Catărău, iar acolo prețul era de trei ori mai mic decât la celelalte clinic și a decis să-și facă intervenția.

Cancerul mamar este foarte răspândit, este una din cele mai răspândite forme de cancer și în majoritatea cazurilor se încheie cu exterparea unui sân. 

Despre ideea programului prin care să ajute aceste femei, a vorbit chiar medicul Olesea Catărău: „Idea este să avem un pogram național, prin care compania de asigurări să includă partea de reconstrucție obligatorie să fie acoperită. O reconstrucție mamară într-un mediu privat începe de la 6 mii în sus, până la 10 mii, țin să menționez că a fost lucru de echipă”.

Descusut de secrete! Pasha Parfeni, despre motivul divorțului cu Iuliana Scutaru - VIDEO

Multe femei își pun întrebarea dacă se diferențiază sau nu sânul natural, de cel pus, iar Olesea a dezvăluit: „Nu mai suntem cu 10-20 de ani în urmă când se făcea doar reconstrucție indiferent de forma care se primea, deja se tinde să facem un sân aproape de forma naturală. Acum este și simetrizare sânului, astfel ca să aibă una spect la fel ambii sâni, ei sunt simetrizați”.

„Pierderea unui sân pentru o femeie are un impact psihologic ca și pierderea unei rude de gradul întâi. Iar trauma aceasta psihologică prevalează mult mai mult decât trauma fizică, respectiv intergrarea ei socială, dorința de viață se reduce practic la zero. Chiar și cazul pacientei noastre, când a venit prima dată la intervenție era depresată, nu-și mai dorea să facă nimic, iar după i-a apărut din nou cheful de viață”,  a mai adăugat Olesea.

Cum să crești din fiul tău un bărbat adevărat? Sergiu Toma, psihoterapeut: „Ar trebui să fim mai atenți la cât de mult spațiu îi oferim” - VIDEO

Viața Ilincă s-a schimbat mult după operație, astfel acesta a dezvăluit: „Viața mea s-a schimbat radical, după ce m-am trezit după prima operație și am văzut că nu mai este loc gol acolo, atunci am început viața de odinioară, am început să merg în ospeție, să ies în oraș. Am devenit acea femeie de altă dată, nu mai eram presată de regulile din societate”.

Articole din aceeasi categorie