O campanie despre modul de educare a băieților este mult mai necesară decât ne imaginăm. „Am constatat împreună cu echipa că avem o lipsă de programe adresate băieților, deși foarte multe dintre dificultățile pe care le vedem la femei și bărbați, nu sunt dificultăți care apar la maturitate, ci sunt dificultăți care pot fi prevenite din copilărie”, a spus Sergiu Toma, psihoterapeut.
„Una dintre aceste dificulțăti constă în felul în care ne așteptăm să crească baieții noștri. Când spunem: „Am un baiețel”, e același lucru cu a avea o fetiță, dar când ne referim la a deveni bărbat sau a deveni femeie, nu punem același sens. Nu e o atribuție firească că corpul tău crește, că tu te maturizezi și tu ai devenit bărbat, ci există o serie de lucruri care trebuie să le demonstrezi ție și altora ca să poți să meriți acest titlu de bărbat”, povestește Sergiu.
Intrebat ce se întâmplă când îi spui copilului să nu plângă pentru ca e bărbat și cum corect trebuie tratați baieții, Sergiu a răspuns: „Exprimarea emoțională face parte dintr-o nevoie absolut firească, fiziologică, care e necesar să fie acceptată. Pe copii îi tratezi la fel, conform vârstei, iar ritmul de dezvoltare al băieților, în mediu, e diferit de cel al fetelor și ei nu mereu sunt influențați doar de educație. Când tratăm fetele și băieții ar trebui să fim mai atenți la cât de mult spațiu îi oferim”.
În cadrul emisiunii, Toma a povestit despre campania pe care a lansat-o și în ce constă aceasta.„Campania lansată „Cresc un bărbat, dar nu uit că e un copil” constă într-un curs video de 10 lecții, în care împreună cu două colege abordăm cele mai strigente tematici și încercăm să nu oferim doar sugestii, ci și clarificări pentru a împuternici părinții cu înțelegere, astfel să le stârnească empatie față de lacrimile băieților, de nivelul lor de energie foarte înalt, de impulsivitate. Materiale educative pe care părinții le pot accesa gratuit”.