30.08.2024
Procrastinarea: ce este și cum te poate afecta chiar pe tine? Psihologul Eugenia Staver explică dedesubturile acestui fenomen

Procrastinarea (comportament caracterizat prin amânarea acțiunilor sau a sarcinilor) este o provocare comună care afectează productivitatea și starea de bine. Potrivit psihologului Eugenia Staver, amânarea sarcinilor apare adesea din cauza fricii de eșec sau a perfecționismului. În cadrul unui articol marca perfecte.md, specialistul a sugerat metode eficiente pentru a combate acest fenomen și a rămâne motivat.

„Procrastinarea este tendința de a amâna sau de a evita îndeplinirea unei sarcini sau a unor activități, de obicei în favoarea unor activități mai plăcute sau mai ușoare. Aceasta poate apărea din diverse motive, inclusiv frica de eșec, lipsa de motivație, perfecționismul sau simpla distragere a atenției. Procrastinarea poate avea efecte negative asupra productivității și poate duce la stres și anxietate, în special pe măsură ce termenul limită se apropie”, a explicat Eugenia Staver, psiholog.

„Street Art Fest”, „Ziua Limbii Române” sau „Cină în livadă”! Ce activități îți poți planifica în weekend pentru a petrece timpul frumos - FOTO

Atunci când simți că nu mai ești motivat de a face ceva este util să-ți stabilești prioritățile. „Pentru a combate procrastinarea, este util de stabilit priorități, de împărțit sarcinile în pași mai mici și de creat un mediu de lucru care să minimizeze distragerile. De asemenea, tehnici precum setarea termenilor limită și recompensarea pentru finalizarea sarcinilor pot fi eficiente. Procrastinarea este un fenomen comun, dar există mai multe metode eficiente care se pot utiliza pentru a o evita și pentru a menține motivația”, a continuat specialistul. 

Astfel, Eugenia Staver a subliniat câteva recomandări:

„Ar trebui să stabilim obiective clare. Acestea îți oferă o direcție și îți facilitează concentrarea asupra sarcinilor”, a spus femeia. 

Un alt sfat oferit de către Eugenia este împărțirea sarcinilor mari în sarcini mai mici: „Sarcinile mari pot părea copleșitoare. Împărțindu-le în pași mai mici, devin mai ușor de gestionat și mai puțin intimidante”.

Ultima piesă din albumul „Maturi”! Cum sună cântecul lansat de Kapushon și Valera Leovskii - VIDEO

Pentru a fi motivat trebuie să-ți stabilești un program de lucru: „Creează un program zilnic sau săptămânal în care să îți aloci timp pentru fiecare sarcină. Respectarea unui program te ajută să rămâi organizat și să eviți amânarea”.

„De asemenea, se identifică factorii care distrag. Încearcă să îi elimini sau să reduci impactul lor. Acest lucru poate include limitarea timpului petrecut pe rețelele sociale sau crearea unui mediu de lucru mai liniștit”, a menționat psihologul. 

Un alt sfat este: „Se scriu motivele pentru care vrei să finalizezi sarcinile. Se reamintesc aceste motive ori de câte ori se simte că se vrea a fi amânate”.

„Procrastinarea poate fi adesea legată de emoții precum frica de eșec sau perfecționismul. Încearcă să identifici și să abordezi aceste emoții și oferă-ți recompense mici pentru finalizarea sarcinilor. Acestea pot fi o sursă bună de motivație”, a adăugat ea. 

Poți căuta suport la prietenii, colegii tăi sau să practici tehnica mindfulness sau cea a meditației: „Discută cu prietenii sau colegii despre obiectivele tale. Aceștia te pot ajuta să te menții pe drumul cel bun și să te motiveze. Tehnicile de mindfulness și de meditație pot ajuta la reducerea stresului și anxietății, facilitând astfel o concentrare mai bună asupra sarcinilor”. 

SURSĂ FOTO: Facebook/ Eugenia Sirbu Staver 

Articole din aceeasi categorie