08.08.2022
Povestea tinerei care isi doreste sa fie noua Angelina Jolie: „Vreau ca oamenii sa constientizeze acest pericol!” Ce are in comun cu ea

Au trecut noua ani de zile de cand Angelina Jolie a optat pentru o dubla mastectomie, operatie prin care i-au fost extirpati ambii sani, iar de atunci actrita de la Hollywood a luptat foarte mult pentru cresterea constientizarii asupra pericolului unei mutatii genetice ce este asociata cu cresterea riscului de cancer ovarian si de san. Acum, insa, un model a devenit „noua Angelina Jolie”, dupa ce a fost supusa aceleiasi interventii chirurgicale.

Angelina Jolie, actrita in varsta de 47 de ani, si-a pierdut mama de cancer ovarian la varsta de 56 de ani, astfel ca a decis sa-si faca dubla mastectomie dupa ce a descoperit ca are gena BRCA1, asociata cu un risc crescut de a dezvolta cancer.

Acum, insa, modelul Jade Power, in varsta de doar 29 de ani, este in centrul atentiei. Dupa ce sora ei a fost diagnosticata cu cancer mamar, tanara si-a facut niste investigatii medicale, in urma carora a descoperit ca detine gena PALB2, care este asociata cu un risc crescut de a dezvolta cancer mamar.

Fara sa stea pe ganduri, tanara a optat pentru dubla mastectomie. S-a operat intr-un spital din Londra, iar acum Jade, care a fost Miss Sussex, isi doreste sa ajute oamenii sa constientizeze pericolul din spatele acestei gene.

„Angelina Jolie a fost unul dintre oamenii care m-au ajutat sa iau aceasta decizie de a ma opera, mi-a aratat ca exista viata dupa mastectomie. Insa sunt multe persaone care nu stiu nimic despre gena PALB2, asa ca sper sa o fac cunoscuta, asa cum Angelina a reusit cu gena BRCA.”, a marturisit tanara pentru Daily Mail.

„Este infricosator sa accept ca am aceasta gena, ca a trebuit sa fac aceasta operatie, insa mi-am propus sa ma intorc la pasiunea pentru modeling, sa pozez cu noul meu corp.”, mai adaugat ea.

Donna, sora lui Jade, este a doua femeie din familia lor, dupa matusa lor, care a fost diagnosticata cu aceasta gena. Ea a fost operata de doua ori pentru a-i fi indepartata tumora, a urmat sedinte de chimioterapie si radioterapie, iar ulterior a fost supusa unor teste genetice. Astfel, ea a aflat ca este purtatoare a genei PALB2.

„Nu mi-a venit sa cred.”, a spus ea, continuand sirul marturisirilor: „Am simtit ca sunt coplesita de sirul de vesti proaste si mi-a fost greu sa le accept. Ulterior mi s-a spus ca sunt sanse de 50 la suta ca surorile mele sa aiba gena PALB2. ”, a mai povestit ea.

S-a reintors la casa parinteasca! Imagine rara cu Sofia Rotaru in curtea unde a copilarit: „Scriu rar, dar astazi am doua motive...” - FOTO

Sora cea mare a celor doua, Claire, nu poarta gena, insa Jade, care traieste in Londra alaturi de partenerul ei si este mama unui bebelus de noua luni, pe nume Zander, a fost testata pozitiv: „Am asteptat rezultatul timp de doua luni. Eram foarte fericita inainte, iar ulterior viata mea s-a schimbat. Am stiut ca trebuie sa fac dubla mastectomie, pentru a nu trai o viata intreaga cu anexietate si spaima la fiecare ecografie ori consult.”

Cele trei surori s-au aliat, insa, si au pornit o campanie prin care vor sa traga un semnal de alarma si sa faca cunoscuta gena PALB2, care afecteaza una din 1000 de femei, potrivit unor statistici. Astfel, ele le indeamna pe femei sa-si faca teste genetice pentru a descoperi eventuale mutatii ce pot creste riscul de cancer.

Ce spunea Angelina Jolie despre dubla mastectomie

In 2013, Angelina Jolie dezvaluia, in cadrul unui articol publicat in New York Times,  ca a ales sa faca o dubla mastectomie pentru a preveni riscul de cancer mamar din cauza faptului ca a mostenit de la mama ei „gena defectuoasa” BRCA1.

Mama Angelinei Jolie a murit la varsta de 56 de ani, in urma unui cancer, iar aceeasi boala cumplita i-a rapus si bunica. Medicii i-au spus la vremea respectiva Angelinei ca prezinta un risc de 87% sa dezvolte cancer mamar si un risc de 50% pentru cancer ovarian, din cauza acestei gene, pe care au avut-o toata femeile din familia ei.

„Mama mea s-a luptat cu cancerul timp de aproape zece ani si a murit la 56 de ani. A rezistat destul ca sa isi cunoasca primul nepot si sa il tina in brate. Dar restul copiilor mei nu vor avea sansa de a o cunoaste si de a afla ce fiinta plina de gratie era”, isi incepea actrita editorialul in The New York Times.

Andreea Bostanica sufera din dragoste? Interpreta a lansat o piesa prin intermediul careia isi varsa amarul: „Piesa asta va rupe topurile” - VIDEO

„Cand am aflat care este situatia, am decis sa iau masuri pentru a minimaliza riscurile cat se poate de mult”, a mai scris artista, completand: „am decis sa fac o dubla mastectomie, preventiv”.

„Am inceput cu sanii, deoarece riscul de cancer la san este mai mare decat cel de cancer ovarian, iar operatia este mai complexa”, a mai scris vedeta, precizand ca, dupa aceasta procedura complexa, care a durat trei luni, riscul de a dezvolta cancer mamar a scazut la 5%. Dupa doi ani, Angelina a trecut printr-o noua interventie chirurgicala, histerectomie, in urma careia i-au fost inlaturate si ovarele.

Articole din aceeasi categorie