10.08.2024
Pe lângă portofel, dependența de cumpărături mai afectează și starea emoțională. Inga Platon, psihoterapeut: „Recunoașterea și gestionarea dependenței de cumpărături este un proces complex” - FOTO

Dependența de cumpărături nu afectează doar portofelul, ci și starea emoțională. Într-un articol marca perfecte.md, Inga Platon, psihoterapeut, explică semnele de avertizare și oferă sfaturi utile pentru cei care doresc să recunoască și să gestioneze această problemă. Află cum să îți monitorizezi cumpărăturile, să stabilești limite financiare și să găsești alternative sănătoase pentru a-ți îmbunătăți viața emoțională și financiară. 

Dependența de cumpărături are consecințe considerabile asupra vieții persoanelor afectate, impactând atât starea emoțională, cât și situația financiară.

„Dependența de cumpărături generează efecte emoționale și financiare semnificative. Emoțional, persoanele afectate pot experimenta vinovăție și rușine după cumpărături compulsive, ceea ce duce la scăderea stimei de sine și o imagine de sine negativă. Financiar, dependența de cumpărături poate conduce la acumularea rapidă de datorii și instabilitate financiară din cauza utilizării necontrolate a cardurilor de credit și împrumuturilor”, a explicat Inga Platon, psihoterapeut.

Inspirație pură pentru stilul tău! TOP fashion bloggeri din Republica Moldova pe care trebuie să-i urmărești - FOTO

Specialistul a spus că recunoașterea acestei dependențe este un proces complex, care necesită sprijin și astfel a notat câteva metode care pot fi utile:

„Recunoașterea și gestionarea dependenței de cumpărături este un proces complex, care necesită conștientizare, determinare și sprijin. În acest sens ne pot ajuta următoarele metode: 

1. Este important ca femeile să fie atente la propriile comportamente și emoții legate de cumpărături. Semnele de avertizare includ cumpărăturile impulsive, acumularea de datorii, ascunderea achizițiilor și sentimentele de vinovăție sau rușine după cumpărături.

2. Ținerea unui jurnal al cumpărăturilor poate ajuta la monitorizarea frecvenței și motivațiilor achizițiilor. Notarea emoțiilor asociate cu cumpărăturile poate oferi o perspectivă asupra declanșatorilor emoționali.

3. Există chestionare și teste de autoevaluare care pot ajuta la identificarea dependenței de cumpărături. Consultarea unui specialist pentru interpretarea acestor teste poate fi de asemenea util”.

Valeriu Mircea, mesaj emoționant pentru logodnica sa, Anastasia Nichita: „Puțini înțeleg, doar noi știm prin ce am trecut” - FOTO/VIDEO

În caz că te confrunți cu această dependență, Platon a oferit câteva sfaturi: 

„Caută ajutor profesional. Consilierea sau terapia pot fi extrem de utile pentru a înțelege cauzele profunde ale dependenței și pentru a dezvolta strategii eficiente de gestionare. Nu ezita să consulți un terapeut sau un consilier care are experiență în tratarea dependențelor comportamentale”.

„Fii sinceră cu tine însăți, recunoașterea și acceptarea problemei sunt esențiale pentru a putea începe procesul de recuperare”, a continuat specialistul.

De asemenea, Inga a sugerat să stabilești limite clare: „Stabilirea unui buget, crearea și respectarea unui buget strict pentru a preveni cheltuielile excesive. Impune-ți limite financiare și respectă-le. Folosește numerar în loc de carduri de credit pentru a controla mai bine cheltuielile”.

Un alt sfat al specialistului e să identifici alternative sănătoase: „Găsește alte modalități de a face față stresului și emoțiilor negative, cum ar fi exercițiile fizice, hobby-urile sau petrecerea timpului cu prietenii și familia”.

SURSĂ FOTO: Facebook/ Inga Platon

Articole din aceeasi categorie