02.09.2024
Paradoxul plăcerii de a suferi! Angela Stafii, doctor în filosofie: „Oamenilor le place să...” - VIDEO

Trăim într-o perioadă marcată de o explozie de specialiști în sănătatea mentală și de cărți de autoajutare, ceea ce provoacă uneori probleme. Angela Stafii, doctor în filosofie, invitată în cadrul podcastului „Tot din viață” a povestit despre plăcerea de a suferi, dar și cum dorința de a evita confortul emoțional poate deveni un obstacol în calea unei vieți echilibrate.

Suferința este o trăsătură comună a oamenilor. „Plăcerea de a suferi este o tendință veșnică, pentru că atunci când suferi, tu ești deosebit, iar asta vine din perioada intrauterină și primele luni de viață. Noi avem doar amintirea raiului. Care este următoarea? Eu am strigat, iar mama mi-a îndeplinit ceea ce eu vreau”, a explicat Angela Stafii, doctor în filosofie.

Un adevărat hit! Trupa Akord a lansat o piesă de suflet: „E poezie pentru suflet” - VIDEO

„Creștem mari, nu mai putem striga, dar nu învățăm să cerem, învățăm să suferim în permanență și atunci când suferim, atenția celorlalți vine asupra noastră, până la un moment dat. De fapt, oamenii care sunt atașați de suferință, sunt atașați de o anumită poveste, despre cât sunt ei de deosebiți în trădarea lor. Nu întâlnești un om care a trădat și el suferă din asta, întâlnești un om care a fost trădat. De obieci așa și se întâmplă, de exemplu, eu am fost trădat, pe mine m-au lăsat, pe mine m-au respins. Deci, ne așezăm pe tron și stăm acolo și ne plângem de milă, oamenilor le place să se victimizeze”, a continuat invitata podcastului. 

De asemenea, Angela a povestit că nu primește plăcere atuncă când lucrează cu persoanele care aleg să trăiască în suferință: „Eu nu accept să lucrez cu asemenea oameni, asta înseamnă copilărie veșnică și nu e la nivel de jocuri sau creativitate, dar la un alt nivel, aleg să stea la povestea suferinței și să aștepte să vină cineva să îi salveze. În momentul în care îl salvează, la fel nu este mulțumit, iar peste o perioadă va căuta un salvator și mai bun. Deci, e infantilitate continuă prin care omul nu-și poate asuma responsabilitatea pentru propriile gânduri”. 

Patru ținute - aceeași cămașă! Fii stilată și în această toamnă cu stilista Alina Carauș - FOTO/VIDEO

Explozia de specialiști și de cărți în domeniu pare să facă lucrurile mai clare, dar, în același timp, se dovedește a fi o problemă: „Eu cred că tot timpul am fost niște infantili, e adevărat că explozia de specialiști, de cărți, fac ca lucrurile să fie mai evidente, dar pe de altă parte, tot ceea ce se întâmplă acum e un joc al sănătății mintale, iar asta este o problemă. Apar specialiști care habar nu au ce e asta psihic, dar fac mentorat și cursuri. Pe de altă parte, există specialiștii care luptă puternic pentru tagma lor și pentru a menține cât de cât calitatea a ceea ce se face”.

„E foarte multă informație, ea iese la suprafață, iar oamenii sunt ca studenții de la medicină, atunci când învață anatomie, toți au boli incurabile, exact asta se întâmplă cu noi. De asta cărțile precum „Cei 10 pași pentru a deveni fericit” sunt periculoase, pentru că fiecare dintre noi își găsește o traumă, iar după aceea, umblă să o vindece în loc să fie într-o relație sănătoasă și să se bucure de viață, înțelegând că viața nu este despre a fi permanent fericit”, a notat specialistul. 

O Seară Perfectă revine pe micile ecrane! Cine este primul invitat din noul sezon - VIDEO

Totuși, perioadele mai puțin fericite pe care le întâlnim generează disconfort: „Problema este că noi suntem, atât de alintați încât chiar și stările emoționale ne creează disconfort, vrem să le eliminăm din viața noastră, dar ele există pentru că noi suntem un organism care are de toate. Din cele cinci emoții de bază, patru dintre ele sunt negative. Furia și frica au servit umanității pentru ca noi să ajungem aici. În momentul în care ne apucă frica suntem nevoiți să înțelegem că este o construcție mentală, există un gând sau o amintire care generează o anumită reacție emoțională și este nevoie să trecem prin ea și atunci ea dispare, altfel nu poți să rezolvi. Problema este că peste vreo 5 ani această frică din nou se va repeta. Psihicul are nevoie să fie echilibrat”.

„Atunci când lucrez cu oamenii le spun lor să se învețe să se observe. Frica și furia sunt reacții naturale ale corpului care durează câteva secunde”, a continuat să explice Angela.

SURSĂ FOTO: Facebook/ Angela Stafii

Articole din aceeasi categorie