Pentru Ludmila, aceasta perioada a fost foarte tensionata. „Pentru prima data in viata am aflat si eu ce e asta anxietate, cu toate ca am citit despre asta si imi puteam imagina, insa ma bucur ca am putut gasi fortele pentru copil si pentru bunastarea si aura in familie si am depasit incet aceasta stare”.
Chiar daca Ludmila spune ca nu a vorbit cu fetita ei despre tot ce se intampla, ea incurajeaza parintii sa faca acest lucru. „Eu cred ca noi cel mai bine cu sotul ne-am explicat. Am discutat despre ce se intampla, ce sa facem, care sunt planurile. Beatrice este prea micuta si cred ca ea nici nu ar intelege cand ii voi explica. Eu, insa, incurajez parintii sa le vorbeasca copiilor, pentru ca atata timp cat copilul vede parintele tensionat, el intelege ca ceva nu e bine, ceva se intampla. Noi stim ca copiii au o imaginatie atat de bogata si isi pot imagina fel de fel de scenarii”.
Ludmila s-a oferit sa ajute familiile refugiate care au copii cu Sindromul Down. „A fost o pura coincidenta, pentru ca, chiar inainte de a se incepe totul in Ucraina am luat legatura cu Presedintele Down Sindrom Europa, o doamna din Germania. Am discutat despre o colaborare cu societatea obsteasca de la noi din Moldova cu practicile pe care ei le au acolo. Si, respectiv s-au unit toate tarile din Europa. Atunci cand eu am o familie, eu comunic cu ei prin mail si asa noi ii ajutam ca ei sa se stabileasca in alte tari. Pana acum avem patru familii din Ucraina in Cehia si mai urmeaza patru familii sa plece in Italia”.
Anual, Ludmila organizeaza Campania „Ciorapi diferiti”, pentru a sarbatori astfel Ziua Internationala a Sindromului Down. Prima editie a avut loc in anul 2019. „Pentru mine acum e si mai interesant, pentru ca eu de patru ani vorbesc de culorile galben si albastru, dar acum unde nu te intorci, pana si hotelul din Chisinau, totul este galben si albastru. Acum eu trebuie sa fiu mai atenta cu mesajele, ca sa nu incurc lucrurile. Eu indemn pe toti sa incalte ciorapi diferiti pe data de 21 martie, care urmeaza sa fie Ziua Internationala a persoanelor diagnosticate cu Sindromul Down. Si acesta fiind un simbol al lor, adica e inca un motiv in plus pentru a explica de ce ciorapii sunt diferiti, nu ca nu ti-ai gasit perechea, ci ca esti solidar”.
„Beatrice are patru ani, insa eu in primul an eram zapacita si nu aveam chef de nici o sarbatoare. Iar timp de trei ani noi avem pe aceasta data numaidecat un tort cu lumanari. Beatrice sufla lumanarile de trei ori pe an, o data in ziua de 21 martie, in ziua in care a avut opartie la inima si deja de ziua ei de nastere. Pe data de 21 martie, noi incaltam ciorapii diferiti si pornim campania in mediul online. Este uimitor cata lume se implica, ba mai mult s-au mobilizat foarte multe scoli si gradinite, care indeamna copiii sa participe in semn de solidaritate”.
In acesti patru ani, de cand a aparut Beatrice, invitata spune ca ea a observat o schimbare si lucrurile au evoluat foarte frumos in tara noastra. „Da, lucrurile s-au schimbat. Evident ca eu ca orice alta mama, am trecut prin toate etapele acceptarii si cu suportul familiei, eu am depasit aceste momente foarte rapid. In acesti patru ani eu nu am incercat sa privesc totul prin ochelari roz, ci am incercat sa vad realitatea. Parintii care au copii cu dizabilitati au devenit mult mai inspirati, ei isi cauta drepturile, ei isi asculta copiii si se implica in viata lui. Eticheta pe care ti-o pune in societate cand ai un copil cu dezabilitati, suna cam asa: „Viata ta se termina aici, punem punct, stai in casa” si eu ador femeile care nu uita ca ele sunt femei, pe langa faptul ca au un copil cu dizabilitati. Eu cred ca, din potriva, trebuie sa te simti si mai speciala, pentru ca poti oferi dragostea unui copil special”.
In toti acesti patru ani, Ludmila a primit mai multe intrebari referitor la faptul ca este mama unei fetite speciale. „Acum nu mai primesc nici o intrebare, dar au fost intrebari de genul: „Daca ea o sa traiasca mai mult de noua ani, daca o sa vorbeasca, daca o sa mearga daca ea judecat”. Eu acum inteleg ca asta sunt niste intrebari firesti, pentru ca oamenii nu cunosc, cu toate ca aceasta malformatie genetica este foarte des intalnita in lume. Sunt circa 50 de milioane de persoane cu acest sindrom. Totusi, nivelul de inteligenta a parintilor este diferit si respectiv ei nu au de unde cunoaste ce inseamna sindromul down, ceea ce fac eu timp de patru ani si urmeaza sa fac cu alte mame, sa vorbim despre asta”.
Nasterea lui Beatrice i-a dat si o misiune pe acest pamant Ludmilei. „Se spune ca copiii isi aleg parintii cu cinci ani inainte ca ei sa se nasca, nu stiu daca este adevarat, insa asa am citit. Ea a stiut ca eu sunt omul care foarte rapid imi schimbam directiile in care eu activam si cred ca ea se gandea ca ea o sa ma aranjeze. Eu pot spune cu certitudine ca Beatrice este cel mai bun lucru care mi sa intamplat. Eram ca un puzzle pe care nu stiai unde sa il pui si cand a aparut ea, am inteles ce trebuie sa fac. Am devenit calma, puternica si am inteles in ce directie trebuie sa merg”.
In prezent Ludmila doreste: „Eu mereu mi-am dorit sa traiesc intr-o societate mai toleranta pentru copiii cu nevoie speciale, insa in timp eu am inteles ca oamenilor tare nu le place sa le zici ce trebuie sa faca, sa fie toleranti si am inteles de fapt ca, in esenta, societatea noastra trebuie sa aiba un mediu tolerant pentru ea, pentru ca copiii cu nevoi speciale nu sunt o categorie de oameni separata. Eu imi doresc sa traim intr-o societate toleranta, in care noi acceptam tot ce ni se intampla si ce traim”.
Pentru o femeie care este pe cale sa nasca un copil soare, Ludmila recomanda:„Sa planga, pentru ca asta o sa o ajute si probabil ca in prima perioada nu exista nici un sfat care te-ar linisti. Insa, cand o sa decida ca vrea sa vorbim despre asta, sa-mi scrie mie, sa iesim la o cafea si sa stam de vorba”.
„Beatrice creste ca si un copil tipic, ea merge la gradinita, danseaza, canta, mananca. Eu inca nu am observat o diferenta. Un lucru pe care il spun des si pe Instagram este faptul ca dezvoltarea ei este mai lenta, decat a copiilor tipici. Dar asta e si parte din bucuria mea, pentru ca am sa am un copil pentru tot parcursul vietii”, a spus Ludmila Adamciuc.
Sursa FOTO: Instagram